TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

İmitasyon Saatler Hakkında Kişisel Uyarı

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

İmitasyon Saatler Hakkında Kişisel Uyarı

Mesaj Orko » 28 Mar 2012, 02:26

Eminim ki bu forumda benden önce binlerce kez bu konu işlenmiştir. Eminim ki saat hususunda benden çok daha fazla bilgiye sahip insanlar bu forumda mevcuttur bu yazıyı yayınlamaktan amacım bilgelik taslamak ya da hiç tartışılmamış olduğunu sandığım bir konuyu aydınlatmak değil ancak bir arkadaşımın başından geçen imitasyon saat hadisesi öyle can yakacak cinsten ki bu olayla ilgili öğrendiklerimi ve gördüklerimi paylaşmak istedim. Bahse mevzu arkadaşım ona aksini ısrarla söylememe rağmen uzun zamandır imitasyon saat almak için derin bir araştırma içerisine girmişti. En sonunda bir adet rolex daytona almış bugün. Ve saat bir kaç saat çalıştıktan sonra bir daha çalışmamak üzere durunca bizimki de sinirlenip saati paramparça etmiş.
Makineden ve kasadan arta kalanları alarak inceledim zaten bu yazının anafikri de bu makineden ve bu makinenin satış biçiminden ortaya çıktı. Bu saatin makinesinin Eta Swiss olduğu söylenerek arkadaşımdan bu saat için 200tl para alınmış. Fakat bu saatin hiçbir yerinde eta diye bir ibare yok tam aksine ne rotorunda ne başka yerinde makinenin yapımcısına dair hiçbir ibare yok. Sanki bunu yapan kişi ya da kişiler bu saat bozuntusuyla ilişkilendirilmemek için ellerinden geleni yapmışlarcasına bir durum söz konusu. Rotor için kullanılan malzeme son derece kötü.
Saat uzmanı değil, detaycı biri bile ne kadar adi bir metalden imal edildiğini açık seçik görebiliyor. Şaseyi oluşturan ve dişliler arasındaki katmanları oluşturan parçaların imali için kullanılan metalse daha rezalet durumda bildiğimiz zeytin yağı tenekesi. Vidalara tornavida vurduğunuz anda başları yalama oluyor. Dişlilere mercekle bakıldığında bazılarında çapak olduğunu görüyorsunuz. Saatin durma nedeni de bu çapakların mekanizmayı bozması olmuş.
Dişliler tamamen sağlıklı olsaydı bile imal edildikleri metal orijinal bir saatte kullanılan metal ile aynı olamayacağından ya da dişlinin en basit tabirle orijinali ile aynı kalınlıkta olmayışından dolayı bir süre sonra yine de arızalanacaktı bu kesin. Arkadaşlar ben elektrik ve mekanik teknisyeniyim. Bir dişli sistemi düşünelim bu bir şanzuman olabilir diyelim ki sistemdeki dişlilerimizden birini değiştirmek icap etti. Çap olarak orijinal dişliyle tıpatıp aynı fakat kalnılık olarak daha ince bir yapıya sahip dişli kullandık. Sistemimiz bir süre boyunca elbette çalışacaktır ancak bu dişli üzerinde düşen yükü ince yapısından dolayı tölare edemeyecek bir süre sonra bozulacaktır.,
Verdiğim örnek orijinal saat ile imitasyon arasındaki farkları herkesin anlaması için elimden geldiğince basit bir anlatım içeriyor. Saatin satış biçimi ise daha da hayrete düşürücü cinsten arkadaşlar. Sözde eta isimli bir isviçre menşeili makine üretici varmış da bu saatin makinesi onların ürünüymüş imitasyon olsa dahi bu nedenle uzun zaman kullanılırmış. O halde neden saatin makinesi de dahil hiçbir yerinde bu firmaya ait bir logo bir amlem ya da marka adı ibaresi yer almıyor?
Arama motorlarından birine imitasyon saat yazıp aratarak bu tür saatlerin satışının yapıldığı web sitesine ulaştım ve saatleri inceledim. A+ kalite sınıfında olduğu iddia edilen saatler 300 tl civarı, swiss eta ibaresi altında fiyatlandırılanlar ise 500 tl ile 1000 tlnin üzerine kadar çıkabileen fiyatlarda. Erinmedim ve site yetkilisini aradım. "Arada ne fak var?" Diye sorduğumda aldığım yanıt ve bu yanıt verilirken kullanılan "rahat" ses tonu beni aldığım cevaptan da fazla dehşete düşürdü. "Hepsi uzakdoğu yapımıdır arada bir fark yok!" Daha sonra istanbulda gözlük ve saat mağazası işleten eniştemi arayarak durumu anlatıp beni bilgilendirmesini istedim.
Arkadaşlar bu saatlerin tamamı uzakdoğu üretimiymiş ve neredeyse kilolyla satılıyor dedirtecek kadar düşük fiyatlarla satılmaktaymış. Neredeyse nitelikliği dolandırıcılağa varan kar oranlarıyla da son tüketicilere satıldığını öğrenmiş oldum. Bu yazıyı yaınlamaktan tek maksadım bu saatleri almayı düşünen arkadaşları aydınlatmak, arkadaşımın yediği kazığa benzer bir kazık yemelerine mani olmaktır. Kaldı ki işin bir de psikolojik boyutu var. Kolunuzda orijinali milyarlar eden bir saati sahte olduğunu bile bile taşımak sizi üzmeyecek mi? Herkesin mesleğine ve gelir düzeyine sonsuz saygım var lakin etrafınızdaki insanlar o saate verecek parayı asla bulamayacağınızı, saatinizin sahte olduğunu bir bakışta anlamayacak mı?
Tüm bunları bir kenara bırakalım saatiniz imitasyon ve siz sabah 09:30 da tüm hayatınızı belirleyecek bir sınava gireceksiniz. Saatinize baktınız ve saatiniz o anda 08:30'u göstermekte ve hala aktif. Oysaki geri kalmış o anda saat aslında 09:15. Ve siz bu nedenle nice emeklerle hazırlandığınız o önemli sınavı kaçırdınız. Kendinizi nasıl hissederdiniz? Bunları düşünün ve imitasyondan uzak durun. Ben aylık 2000 tl gelir elde eden bir kamu çalışanıyım ve kolumdaki saat Casio ef 520. Ben de dün bir adet ORIENT CFT00004B sipariş ettim. Çünkü ben de saat meraklısıyım ve otomatik saatlerin birer sanat eseri olduğunu düşünüyorum ancak tutup da sahte saat almıyorum. Ben sipariş ettiğim saat için 800 tl gibi bir para ödedim ancak garantisi ve servis güvencesiyle beraber alacağım orijinal bir ürüne sahip olmuş olacağım ve asla ne zaman bozulacak ya da duracak korkusu yaşamaksızın bunu kullanacağım. Oysa arkadaşım o saate vererek çöpe attığı 200tlsi için üzülecek.
Zor kazandığınız paranızı kolay kazanç etmeyin imitasyon saatlerden uzak durun sevgili arkadaşlar. Yazımı sonlandırırken saat sektörüyle alakalı bir işte çalışmadığımı, bu sektörden bir kazancım olmadığını, sadece imitasyon saat almayı düşünen arkadaşlarımı aydınlatmak amacıyla bu yazıyı yayınladığımı tekrar belirtir sürçü lisan ettiysem herkesden af dilerim.
Kullanıcı avatarı
Orko

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 48 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners