xanu » 26 Ara 2012, 15:11
Turkiyede malesef ithalati ozendiren bir durum var hala, yani üretim yapmak ve sonucunda para kazanmak uzun vedeli planlama ve bir sistem gerektiriyor, planlama burada anahtar sozcuk bizde hic bir alanda planlama diye birsey olmadigindan patronlarin %99 u 3 lira harcadim 5 lira kazandimmi derdinde, çinde urettirip istedigin markayı ve ambalajı seçip ithal ederek satış yapmak üretmekten daha kolay geliyor, Türkiyedeki köklü firmalar bile üretim maliyetlerini kısmak adına çinde ofisler açmış durumdalar, Türkiyenin planlama ve markalasma problemi uzun vadede çözülecek gibi görünmüyor bence, bırakın saati herhangi bir alanda 10 tane Türk markası söyleyin dünya çapında olabilmiş, Tekstilde bile malesef fasonda öteye pek gidemedik dünya markaları için ürettigimiz kumaşlar ilgili markaların populerlıgıne ve karlılıgına deger katarken bizler ülkemizde calısanlara odenen rakamlar nasıl asagı cekerız derdındeydık hep malıyetler aman yükselmesin aman çine pazar kaptırmayalım derken onuda kaptırdık, Kalite olarak dünya çapında bıçak üretilen karadeniz sürmeneden benim yıllarca sonra haberim oldu mesela, marka üretemezsen ne üretirsen üret fasoncu kalıyorsun malesef.