Curiosity » 16 Oca 2026, 18:27
Spinnaker’in Piri Reis temalı yeni saatini maalesef beğenmedim. Markanın Piri Reis gibi dünya denizcilik tarihi açısından son derece özgün ve eşsiz bir figürü, oldukça homage hissi veren bir tasarımla ele almış olması.
Piri Reis’i diğer “kaptan temalı” isimlerden ayıran çok net bir nokta var:
Kendisinin çizdiği dünya haritasında günümüzde hâlâ gizemini koruyan, tam olarak açıklanamamış bölümler bulunması. Bu durum, onu yalnızca bir Osmanlı denizcisi değil, Dünya denizcilik tarihinin en sıra dışı karakterlerinden biri hâline getiriyor. Açıkçası bu derinlik ve tarihsel ağırlık, mevcut tasarımda yeterince hissedilmiyor.
Bence Piri Reis teması, standart bir dalgıç saati formunun üzerine birkaç sembol eklenerek geçiştirilebilecek bir konu değil. Tam tersine;
Haritacılık vurgusu, bilinmeyen kıtalar, gizemli coğrafyalar, keşif ve navigasyon teması gibi unsurlar üzerinden çok daha özgün, hatta deneysel bir tasarım dili hak ediyor.
Spinnaker’in niyetini ve Piri Reis’i gündeme taşıma çabasını değerli buluyorum. Ancak bu isimle çıkan bir saatten beklentim, “bir şeye benzeyen” değil, başlı başına karakteri olan bir tasarım olurdu. Bu hâliyle, Piri Reis gibi benzersiz bir figür için kaçırılmış bir fırsat olarak görüyorum. Bu durumda bu saat sadece bir satış objesi olmaktan ileri gidemiyor.
Tasarım detaylarında
Fleur-de-lis:
Limited Edition yazısı arasına işlenmiş Zambak Çiçeği ne alaka anlayan bana da anlatabilir mi? Bildiğim kadarıyla Franzsız Kraliyet Arması olarak yüzyıllarca kullanılmış bir işaret olan bu Zambak Çiçeği sembolünün Piri Reisle ne alakası var?
İndistler:
İlla Fifty Fathoms’a benzemek zorunda değildi. En azından indistler Osmanlı dönem saatlerindeki indistlere biraz benzetilebilir, belki biraz kalınlaştırılarak (çağrışım yapacak şekilde) kullanılabilirdi. Bence bu saatin kaderini değiştirebilirdi.
Lume:
Az olsaymış fazla olsaymış demeyeceğim, mevcut tasarımla uyumlu olmuş.
Genel: Üretim hattının ayarlarıyla fazla oynamadan arka rotor ve kadran print edilmiş saat güzel görünüyor. Ama Piri Reis’e atfedilemeyecek kadar hafif bir saat olmuş bence.
Spinnaker’in bu kasa tasarımında Sünger Bob’u da işlemişti. Bu da Piri Reis’i gözlerinde ne kadar küçülttükleri anlamına geliyor benim için. Bu aralar Rado Captain Cook ile ilgileniyordum, ilgilenmeye devam edeceğim. [emoji1303]