TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Ekim 2020'de İsviçre menşeili saatlere zam mı geliyor ?

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Ekim 2020'de İsviçre menşeili saatlere zam mı geliyor ?

Mesaj copycat » 14 Ara 2021, 19:05

Türkiye'de oran olarak çok az, ama Türkiye kalabalık nüfuslu olduğu için, sayı olarak hiç de az olmayan, döviz kazanan, küresel anlamda zengin insan var.

Türkiye gelir dağılımı noktasında dünyanın en bozuk ülkelerinden biri olduğu için, zengini de bayağı zengin olabiliyor.

Bu sebepten lüks ürün (gerçek lüksten bahsediyorum, beyaz yaka lüksü değil) satan markalar sanıldığı kadar etkilenmeyebilir.

Ayrıca büyük ekonomik krizler servet transferinin fakirden zengine daha da hızlandığı dönemler olur genelde.

Bu sebeplerden, lüks saatler, 90'larda birçok şeyde olduğu gibi direkt olarak dövizle fiyatlanacak ve döviz kazananlarca alınacaktır. Şu sıralar yanlış bilmiyorsam dövizle fiyatlama ve sözleşme yapmak yasak ama bu sürdürülebilir bir şey değil.

Uzun sözü üzülünecek durumda olan biziz, lüks saat piyasası değil:)

CPH2113 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kullanıcı avatarı
copycat

Mesaj Umutt » 15 Ara 2021, 07:31

@copycat Kenan Hocam, büyük ölçüde yazdıklarınıza katılıyorum ama şöyle bir durum var; bu saatler bir yönüyle veblen malı; yani kısaca fiyati arttıkça talebi de artan ürünler.. Buna göre ulaşılabilirliğin azalıp belirli bir gelir grubunun hedef kitle olmaktan çıkması, bir başkasını satınalma anlamında motive edebiliyor.. Çünkü bu insanlar temelde saat değil 'statü' satın alıyor.

Bir yönüyle de tüketim malı.. Bu forumdaki birçok insan gibi, saat meraklılarınin kisisellesme ve mükemmeliyet taleplerine cevap veriyor, kisi statüden ziyade, yüksek standartlarda bir işçilik, mühendislik ve estetik satın alıyor..

Toplumdaki fakirleşme, veblen etkisi ile bir kesimi alım yönünde motive ederken, tüketim malı olması ve gelir etkisi sebebiyle de bizim gibi saat meraklıları üzerinde tersi bir etkiye sahip..

Peki hangisi ağır basar derseniz, ben ikincisinin ağır basacağını ve dolayısıyla sektör üzerindeki olumsuz etkilerinin daha fazla olacağını,çünkü birçok sektörü olduğu gibi, bu sektörü de büyük ölçüde, kentli orta sınıfların domine ettiğini düşünüyorum.

Instagram: @watchandties @umutwatchgram
Kullanıcı avatarı
Umutt

Mesaj Mandos » 15 Ara 2021, 10:52

Umut hocamın düşündüğü gibi düşünüyorum yazımda atlamışım ama benim bahsettiğim markalar Hamilton, Tissot, Seiko gibi giriş seviye markalardı. Bu markaların çoğu modelinin satışının olacağını düşünmüyorum. Ülkeye de getirmeyeceklerdir bir süre sonra sipariş dışında. Diğer açıdan lüks markalar için durum @copycat'in dediği gibi sıra daha da artacaktır. Zaten orası güvenli liman oldu bir süredir.
Kullanıcı avatarı
Mandos

Mesaj kirpi » 18 Ara 2021, 23:01

Edip saatte Tissot, Hamilton, Longines vb. markalara yüzde 20 zam gelmiş görünüyor.

Mesela başka bir firmada liste fiyatı 9.440 tl olan çelik kordonlu Tissot Gentleman'lar Edip'te 11,328 olmuş bile. Longines Conquestler daha birkaç ay önce 10K civarında fiyatı olan saatlerdi, 17448 yazıyor şimdi, döviz kuru sağ olsun.

31 Aralık'ta zam gelecek uyarısı vardı, uyarı kalkmadığı gibi yüzde 30 diye oran da vermişler, yani ekstra daha da zam gelecek herhalde.

Saatlerin kendi orijinal sitelerindeki fiyatlarına baktım, eski fiyatlar duruyor hala. Resmi liste fiyatlarına bayi kafasına göre ilave yapabiliyor mu?

Tissot sitesinde bile fiyat şu anda 9440 tl gözüküyor mesela
https://www.tissotwatches.com/tr-tr/t1274071104100.html
Edip 11328 tl
https://www.edipsaat.com/tissot-t1274071104100-0

Longines sitesi 14540 tl
https://www.longines.com/tr/watch-conqu ... 778-4-96-6
Edip 17448 tl
https://www.edipsaat.com/longines-l37774996
En son kirpi tarafından 18 Ara 2021, 23:16 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
kirpi

Mesaj danGerfuLL » 18 Ara 2021, 23:07

Yeni nesil bir Padi(SRPG19K) alayım dedim Teksaat'ten 5099 idi n11'de 8197 olmuş. Keşke alsaymışım o zaman.

Ocak'ta gelecek zamları da hesaba katarsak bundan sonra Seiko bile zor.

Bir yerde görmüştüm. Şu anki fiyat düne göre pahalı olabilir; ama yarına göre ucuz. Durum budur kısacası.

M2007J20CG cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kullanıcı avatarı
danGerfuLL

Mesaj fhr » 19 Ara 2021, 02:27

Merhaba Arkadaşlar,

Maurice Lacroix Aikon Kronograf saat (AI6038-SS002-430-1), Baselworld 2018'de tanıtıldığında 2650 CHF idi, bugün ise 2890 CHF kendi web sitelerinde. Saatin o zaman ki TR satış fiyatı 11K TL civarındaydı, bugün ise %20 indirimle 47.632 TL, indirim olmasa 59.540 TL.

2020 mayıs ayında 865 TL'ye satılan Casio G-Shock GA-2110SU-9ADR, babalar günü indirimi olursa 800 TL civarına alınır diye beklerken devlet babanın getirdiği vergi ile babalar gününde indirimle 1200 TL'ye satılmaya başlandı, bugün ise 2639 TL'den %10 indirimle 2375 TL'ye satılıyor.

Kasım 2020'de imkanları zorlayıp, yukarıda belirttiğim Maurice Lacroix'u 2.el olarak aldım ve Saat&Saat'e 29 Kasım 2021'de bakım için gönderdim,
500 CHF'lik rutin bakım maliyetine polisaj dahilmiş (şükürler olsun), aşınmış conta ve çarkların değişimi dahil değilmiş, bu nedenle 48 CHF daha eklendi. 29 Kasım'dan bu yana CHF 13,64 TL'den 17,73 TL'ye yükseldi. Ortaya çıkan fark 2241 TL, toplam maliyet ise şimdilik 9716 TL.

Ekim 2020'de 900 TL'ye rutin bakımını yaptırdığım 2008 model BMW 520d'nin 2021 bakımını geçen hafta 2500 TL'ye yaptırdım yine aynı yerde, aynı kapsamla. 165K TL'ye aldığım aracı 300K TL'ye ilanlarda görüyorum. 850 TL/adete aldığım 225/50/R17 lastik, 2000 TL/adete yükseldi.

Uzun lafın kısası lüks ve/veya orta-üst seviye diyebileceğimiz mallara erişim, bir çoğumuzun dahil olduğu ekonomik sınıfta, zorlaştığı gibi çalışır halde tutmanın da maliyeti oldukça artmış durumda.

Satınalma mühendisi olarak çalışıyorum, piyasadan mal bulmakta henüz zorlanmıyoruz fakat fiyat bulmakta zorlanıyoruz. Vadeler inanılmaz derecede kısıtlanmış durumda, dahası tedarikçi firmalar ara ödeme talepleri her geçen gün artıyor.

Bu ortam daha ne kadar devam eder maalesef tabii ki bilemiyorum, fakat şahsi kanaatim şu ki bu istikrarsız ve güvensiz ortam erken seçim kararı alındığında daha da kötüleşecek çünkü geçmiş seçim ortamlarını da biliyoruz, seçime nasıl gidileceğini kimse öngöremiyor...
Kullanıcı avatarı
fhr

Mesaj manil » 19 Ara 2021, 07:51

Kısa veya orta vade içinde değil, çok uzun bir süre bu durumun düzel(e)meyeceğini düşünüyorum.

Özelde, saat hobisi orta sınıf için bitmiştir. Şayet genele yayacak olursam, hobi niyetine yapılan tüm herşeyin biteceğini düşünüyorum. Yavan, kuru, işçi karıncalar gibi çalışıp çalışıp sonunda ne olduğunu anlamadan, ayak üstü ölmekten ibaret bir yaşamın bizleri beklediği kanaatindeyim. Daha çok şey söylenebilir ve fakat bunlar sadece detay olur.

Genel durum budur ve maalesef çok uzun süre değişmeyecek.

Sent from my CLT-L09 using Tapatalk
“Some people feel the rain. Others just get wet.”

Bob Marley
Kullanıcı avatarı
manil

Mesaj mturann » 19 Ara 2021, 14:17

manil yazdı:Kısa veya orta vade içinde değil, çok uzun bir süre bu durumun düzel(e)meyeceğini düşünüyorum.

Özelde, saat hobisi orta sınıf için bitmiştir. Şayet genele yayacak olursam, hobi niyetine yapılan tüm herşeyin biteceğini düşünüyorum. Yavan, kuru, işçi karıncalar gibi çalışıp çalışıp sonunda ne olduğunu anlamadan, ayak üstü ölmekten ibaret bir yaşamın bizleri beklediği kanaatindeyim. Daha çok şey söylenebilir ve fakat bunlar sadece detay olur.

Genel durum budur ve maalesef çok uzun süre değişmeyecek.

Sent from my CLT-L09 using Tapatalk

Güzel bir açıklama olmuş. Üzgünüm.
Kullanıcı avatarı
mturann

ÖncekiSonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: galain ve 79 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners