Archimed » 27 Oca 2012, 11:13
Bana kal覺rsa bu sorunsal moda markalar覺n覺n saat markalar覺yla stratejik ortakl覺klar oluturmas覺yla 癟繹z羹l羹r. As覺l sorun, hangi saat markalar覺n覺n hangi modac覺y覺 kendi markas覺n覺 paylamaya uygun g繹receidir. Mesela Tommy, Diesel, Lacoste gibi genelde spor tarz覺 olan ve g羹nl羹k kullanmaya uygun k覺yafetler 羹reten firmalar Seiko 5 veya Seiko'nun uygun fiyatl覺 dier markalar覺yla uyumlu birliktelik oluturabilirler.
Ama Japon mentalitesi bana g繹re 癟ada pazarlama anlay覺覺ndan uzak. Japonlar y覺llarca kaliteye odakl覺 tasar覺m ve 羹retim 羹zerine uzmanlat覺lar. Bu durum sonucu belli kalitesi olan ama renksiz 羹r羹nleri ortaya koydu. Yani al覺c覺n覺n ruhunu kazanmak i癟in ciddi ad覺mlar atmad覺lar. Japon arabalar覺nda da, elektronik 羹r羹nlerinde de benzer durum s繹z konusu. Bang&Olufsen'in ses kalitesi inan覺lmaz olmas覺na ramen bence Bang&Olufsen baar覺s覺n覺 biraz da 羹r羹nlerin ruhu ve tasar覺m覺na bor癟lu. Keza Apple 羹r羹nleri de niteliinin yan覺 s覺ra baar覺l覺 pazarlama ve tasar覺mlar覺yla son derece baar覺l覺 sat覺 rakamlar覺na ulat覺. 襤nsanlar kalitesinden 繹t羹r羹 Honda ve Toyota'y覺 beenirler, ama ben Toyota veya Honda kolesiyonu yapan kimseyi g繹rmedim de duymad覺m da.
Bu a癟覺dan yakla覺nca orta gruba hitap eden 襤svi癟reliler (Tissot, Longines, Tag Heuer) belki dediim gibi stratejik ortakl覺klar覺 k覺v覺rabilirler.
Yeter ki saat癟ilerin veya modac覺lar覺n egolar覺 bask覺n 癟覺kmas覺n ve asl覺nda ayn覺 t羹ketici gruplar覺na hitap ettikleri halde olas覺 stratejik partnerini farkl覺 bir t羹ketici grubuna hitap ettii d羹羹ncesiyle ibirliini sonu癟land覺rmas覺n.