Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.
Gerçekten hazırladığın mesajdaki emeğine saygı duymamak elde değil teşekkürler...
Ancak=) ben ne yazık ki şiddetle 1. savı savunanlardanım=)
Sebebine gelince.... zor tutuyorum kendimi çünkü olay çok teori ve pratik çatışması olucak...=) Neyse biz konumuza dönmeden önce su aletin asaletine ve basitliğine ortak etmek isterim tüm forum sevenleri...
Alttaki video sanırım biraz gözünüzde canlandırma için açıklayıcı olacaktır.
Onun dışında Sextant yatay ve dikey olarak kullanılabilir yatay olarak kullanıldığında adaların genişliği ölçülür ardından harita üzerindeki genişlik ölçülür, daha sonra bir formül sayesinde (formülü isterseniz eklerim) hesaplama sonucunda geminin adaya olan uzaklığı bulunabilir.İki defa belli aralıklarla bu işlemi yaparsanız ve aralarında kaç dakika olduğunu bilirseniz geminizin mevkiini bulabilirsiniz.
Dikey kullanımlarında güneş, ay, gezegen ve Magnitude(parlaklığı) yuksek olan yıldızların sizin gozlemsel ufkunuzla yaptıgı açı ölçülür. Genelde 2 veya daha fazla gök cisminden alınan acısal yuksekliklerle geminin mevkii bulunur. Tabiki aynı anda almanız mümkün olmadığı için saatten kaç dakika aralıklarla alındığına dair not tutmanız gerekir.
Basit olarak kullanımı ise üzerindeki aynalar yardımıyla gökcismini kendi ufkunuza indirerek yaparsınız. Üzerindeki ilk ayna aynı yuzey üzerinde çift taraflı olup gokcısmının kendisiyle silüetini ayırarak ufka indirir ve uzade kolu (buyuk yay şeklindeki) sayesinde sizin bulunduğunuz mevkii deki ufka yaptığı açıyı ölçersiniz. Uzade kolunun üzerinde ayrıca dakikalar yoktur onu ise elinizde tuttuğunuz ufak dairesel göstergeden ince ayar yaparak okursunuz. Böylece gok cisminin altitude (Acısal Yükseklik) derece ve dakika cinsinden bulunmuş olur. Mevkiilendirilme isimleri dead recokining (parakete), estimated (yaklaşık) ve fix olarak üç gruba ayrılabilir. Sextant mevkii fix olarak geçerken, yukarda sizin genel anlamda saat üzerine yaptığınız açıklamada saat üzerinden parekete mevkii yani dead reconing mevkii olarak geçer. Fix mevkii daha kesin sonuç demektir =) o yüzden ilk savı korumuştum =)
Ayrıca Sekstant kullanımı basit olmasına karşın mesajınızda dediğiniz gibi alışkanlık gerektiren bir alettir çünkü sekstantı bu ölçümleri yaparken ufka dik tutmazsanız yanlış ölçersiniz o yüzden günümüzde su terazisi eklenmiştir. Kullanması basit ancak mevkiinin bulunmasında yapılan işlemler uzundur. Alışkanlıkla 10-15 dakikaya kadar düşürülebilir. Ama ilk yaptığımda yaklaşık 1 saat sürmüştü =)
Yıldızlar, güneş, ay kısacası gökyüzü biz denizcilerin (herkesi bu kategoriye alamasam da) en azından benim için çok önemlidir.