TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Seiko, Orient, Citizen.. Hangisi, Neden?

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Seiko, Orient, Citizen.. Hangisi, Neden?

Mesaj pavese » 18 Eyl 2010, 01:14

mlm yazdı:Değerli dostum, birşey yazmayacaktım ama şunları ifade etme gereği duyuyorum;

2fast4u yazdı:bu markaların senın butcende urettıklerı modellerı arasında fark yoktur.Cogu zamanı en dogru sekılde gostermek ıcın ucuz uretılımıs japon kalıtesınde saatlerdır.Ilerıkı sevıye modellerı ıcın teknık farklılıklar konusabılırız.Ozellıkle seıko ıcın

Bu yaptığını söylediğin perhiz..

2fast4u yazdı:koldaki saatin fiyati fakirlik zenginlik olcutu olamaz .Bunlari asmis kisiler olarak bu forumda bilgiler paylasiyoruz.Disarida buna ornek olarak hali vakti yerinde insanlar kollarinda toywatch lar swatch lar takip dolanirken gorebilirisinz.Belli bir kesim olarak meraklilar gereginden fazla butce ayirabilirler buda onlar secimidir.(saat araba kiyafet tekne dalis ekipman vs)

Bu da yemeye dayanamadığın lahana turşusu..

2fast4u yazdı:arkadaslar benimde bir citizen diver im ny serisinden mevut ayrica seiko flightmaster im vardi diyerek konunun benimle ilgili kismindan azat olmak istedigimi belirtiyorum:).Ayrica merak edenler icin kaliteli saat tanimi basliginda ne yazmisim onuda okumalarini tavsiye derim .Pahali kelimesi kullnadigimi sanmiyorum

Bizim de o başlık altında yazdığımız bir kaç satır mevcut, okuyunuz.. Orada yazılanlara ilaveten, Saat ve onu takan kişi ikisi birlikte bir cümledir ve bir mana ifade ederler, saati takan şahıs o cümlenin öznesi, saat ise yüklemidir. Saat ne kadar değerli olursa olsun öznenin bir mana barındırmaması durumu o cümlenin manasız olmasına yol açar. Ayrıca benim maaş bordromdan nasıl haberdar olup buna ilişkin yorum yapabiliyorsun değerli arkadaşım, onu da pek anlayamadım.
Eskiler söylemişler ama boşa hiçbirşey söylememişler, peki bu eskiler ne demişler? :
Sözü süz de söyle,
Manayı inci gibi diz de söyle..

Sevgiler arkadaşım..

clk yazdı:
2fast4u yazdı:Bunlari asmis kisiler olarak bu forumda bilgiler paylasiyoruz.Disarida buna ornek olarak hali vakti yerinde insanlar kollarinda toywatch lar swatch lar takip dolanirken gorebilirisinz.

Arkadasim, firmasini satip 25 milyon Eurodan fazla nakit parayi bankaya koydu ve kolunda ki saat 150 Euro :D Saatin faturasi hicbir seye kistas degildir mlm.

Bu ise iyi bütce ayiran fakirlerde var, 100 Eurodan fazla vermem diyen zenginlerde :lol:

Değerli Clk, konuyu açarken tamamiyle iyi niyetle belki birilerine faydamız olur düşüncesiyle açtım ve ilk yazdığım mesaj gayet açıktı. Daha sonra söylediklerimde de bir saatin faturasının birşeylere kıstas olacağı gibi bir mana da barınmıyordu. Hatta ben bunun tam tersini savunuyordum. Bana anladığım kadarıyla tatlı sert bir uyarı yaptın lakin 2fast dostumuza bize kullanmış olduğu başlığın amacına hizmet etmeyen ''senin bütçen'' yakıştırmasına da söyleyeceğin birşeyler olmalıydı.

Konuyu gereğinden fazla ciddiye alıyormuş görünme riskini göze alarak ;
Konunun böyle bir hal almasına üzüldüm ama kendime ve size olan saygım nedeniyle bunları yazmam gerekiyordu. Aksi takdirde söylemek istediklerim bende kalacaktı ve bu da hiç samimi olmayacaktı. Umarım içimden geçenleri samimi bir şekilde içine birşey katmadan sizlerle paylaştığım için bana kızmaz, kin gütmez, siz de içinizden geçenleri samimi bir şekilde bana aktarırsınız. Şimdi, söylediklerimde yanlış birşeyler olduğunu düşünen arkadaşlarım varsa fikirlerini ifade etsinler. Yoksa bahsettiğim bu üç marka hakkında fikirlerimizi paylaşmaya devam edelim lütfen..

Hepinize sevgiler..

+1 :thumbup:

Ayrıca bu üç markanın hemen herşeyiyle aynı imiş gibi düşünülüp karşılaştırma zahmetine girilmemesini de yakışıksız buluyorum. En azından CLK ayrı bir bölümde seiko ve citizen otomatikleri mekanizmaları açısından inceleyip güzel bir çalışma sunmuş (her ne kadar sonuçları beni biraz sükut-u hayale uğrattıysa da)

Ben de gerçekten konuyu görünce heyecanlanmıştım. Buradaki duayenlerin mekanizma, görünüş, malzeme kalitesi vb. açılardan belki bizlerin de bilemediği noktaları ortaya koyacaklarını ve bizim de iştahla okuyacağımızı felan. Ama maalesef çoğunluk bu güzel konuyu, aralarındaki konu dışı sohbetleri kadar bile değerli bulup önem vermemiş... :?
Kullanıcı avatarı
pavese

Mesaj Clk » 18 Eyl 2010, 06:59

Sevgili Pavese, her gün pilav yenmeyecegi gibi sürekli saat konusu üzerine yogunlasmakta bazen zor olabiliyor. Bu nedenledir ki konu disi sohbet bölümü arkadasliklari pekistirmek ve saatler üzerinde uzlasamadigimiz noktalarda (mesela bu baslik) ortak paydalar bulmak adina cok önemli. Bu forumu olustururken hangi basliklarin gidip hangi basliklarin kalacagi konusunda haftalarca düsünüldü en sonunda bu formata karar kildik. Konu disi sohbetin ne kadar önemli oldugunu da görüyoruz.

Gelelim konuya, adi üzerinde giris seviye yada base modellerden bahsederken inanilmaz teknolojilerden yada kalite farkliliklarindan bahsetmek imkansiz. Bu sadece Seiko, Orient yada Citizen icin degil; Rolex, Panerai, IWC icin de ayni. Arada ki tek fark luks sinifin base modellerinde konusulacak daha cok nokta var. Mesela base model de IWC oldugu gibi Eta mekanizma kullanirken, Panerai Unitas mekanizmanin Panerai yorumunu kullaniyor, Rolex ise in-house makinesini yine base versiyonu ile yarismaya sokuyor.

Peki giris bölümünde konusabilecegimiz seyler nelerdir? Ben bu isi ciddi sekilde arastirdim ve arastirmalarimi da yazdim. Ne kadar yeterli oldugu ayri bir konu... Simdi gelelim görünüs ve malzeme konusuna, Seiko5 bu yarismaya öyle bir ürün yelpazesi ile katiliyor ki görünüs olarak hangi modeli alacagimiz önemli. Bir modelinin diger bir model ile ilgisi yok. Citizen ve Orient Seiko'ya oran ile ayni fiyat klasmaninda daha geleneksel cizgiler kullaniyorlar. Kisisel zevklerin öne ciktigi bir noktada genel bir yorum yapmak ne kadar dogru olur tartisilir.

Malzeme kalitesi ise yine apacik ortada olan birsey, bu fiyata 3 markada verebilecegi en yüksek performansi müsterilerine sunuyor. Elestirilen 2fast'in bu noktada söyledigi en dogru söz, eger Seiko Kinetic yada Citizen Eco Drive v.s. teknolojilerinden bahsediyorsak o zaman konusulacak konular cok daha fazla ki ben bu teknolojiler icin de bir baslik acmistim.
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj pavese » 18 Eyl 2010, 10:33

Benim söylemeye çalıştığım şey, konu dışı sohbetler kısmında yapılan muhabbetler değildi.

Benim söylemeye çalıştığım şeyi siz zaten Citizen'in 82.. Seiko'nun 7S Kodlu makinelerini ayrı bir başlık altında inceleyip detaylı şekilde anlattığınız bölümde göstermişsiniz. Demekki bu markalar da sadece mekanizma açısından bile bu kadar detaylı incelenebiliyor. Ben o incelemenizi zevkle okudum mesela. :thumbup:

Burada da her na kadar bizler bu tür saatleri sizlerden daha fazla (kısmen maddi imkanlardan da dolayı) kullanıyor olsak da, razz, bond, clk, 2fast4u nickynick vb. diğer bilemediğim kullanıcıların sadece isviçre saatleri değil bu saatlerle ilgili de bizlerden daha fazla bilgi ve tecrübe sahibi olmaları nedeniyle bu konuda yazacakları inceleme ve görüşlerin bizler için önemli olduğu ve zevkle okuduğumuz gerçeği önemli yer teşkil etmektedir. ;)

Nitekim ben sizin Citizen Seiko mekanizma karşılaştırmanızı okuduktan sonra bu konuya büyük bir iştahla girdim ve en azından yukarıda saydığım kullanıcılar kesin ne güzel bilgiler vermişlerdir şimdi diye heveslendim. Sonrasında gördüklerim ise ben-i sükut-u hayale uğrattı... :? :roll:

Böyle hissettiğimiz için de bizleri mazur görmenizi rica ediyorum. :) Tabiiki de bu işler zorla olmaz... Belki de bizlerin siz duayenlerden beklentileri biraz daha fazla sanırım...
Kullanıcı avatarı
pavese

Mesaj safir » 19 Eyl 2010, 00:53

ben de makine tasarımı açısından inceleme taraftarıyım,gerçi bu üç markanın kullandıkları çelik hangi koda sahip bilmiyorum 316l mi kullanıyorlar yoksa 440 mı kullanıyorlar ,yoksa daha kalitesiz bir çelik mi bilmiyorum(en azından paslanmıyor :) ) ,ve bana göre aralarındaki kalite bakımından farklılık oluşturacak nokta makine tasarımımnın sağlamlık ve hasasslık hedefine uygun yapılması...

seikoyu biliyoruz ,1996 ya kadar ürettiği plastik parçasız 17 taşlı 7009 calibreyi 96 dan itibaren 21 taşlı ve takvim sistemini akrep çarkı zarar görmesin diye plastik parçalı üretmeye başladı,bunun avantajı da dezavantajı da var ... bir makine karşılaştırmasında inceleyen kişi 7009 u 7s26 ya tercih ettiğini ,tam bir workhorse olduğunu yazmış,bildiğiniz gibi sarma sisteminde eski kömürlü tren tekerlek çemberine hareket veren parça sistemini (magic lever)kullanıyor diğer makinelerde olduğu gibi bir çok çark sistemini değil,işte seikoyu sağlam yapan nokta da bu,aynı işi daha az parçayla yaptığı için daha sağlam olması muhtemel(yanlışım varsa düzeltin lütfen)

ancak aramalarımda sağlamlık bakımından 7009 un kaplanmış versiyonu gibi olan 6308 ve 6309 makinelerin daha sağlam bir yapıya sahip olduğu adeta tank gibi olduğu söylenmiş,nitekim 5 serisinin üst sınıf tasarımlı modelleri ve eski dalgıç saatlerinde bu makineler kullanılmış,6308 plastik parçasız; 6309 ise plastik parçalı versiyon...malesef bugün bu tasarıma ait yeni makineler üretmiyor seiko,7sxx ,4rxx,6rxx,ve hatta kodunu şimdi hatırlayamadığım otomatik flightmaster modelinde kullanılan kronograf makine 7009 tasarımında üretiliyor,bu makinelerin tasarımı ve çalışma sistemleri 7009 ile tamamen aynı ,farkları hacking winding gibi ek özelllikleri

şimdi saatte sorun çıktığını varsayalım ,7s makineye sahip saatler resmi olarak satılmaya sanırım yeni başladı ,öyleyse bu makinenin parçasını bulma sorunumuz artık olmayacak ,teknik servislerde yaptırabileceğiz,ama satılmamaya devam etseydi mecburen dışardan yeni makine hatta ucuz seiko 5 alıp tamir yoluna gidecektik vebu bakımdan seiko tercih etmek pek mantıklı olmayacaktı...

seikonun şimdiki stratejisi kinetik saatleri satmak,o yüzden 5 serisini ve otomatik diver serisini sitelerinde göremiyoruz,sadece hong kong sitesindeki sayfalarda superior modellerini koymuşlar o kadarcık,birçok seiko fanatiği gibi bence de bu yöntem yanlış ve zaten büyük olan seikoyuy kendi eli ve isteğiyle küçültüyor...halbuki 4rxx kalibreyi 630x kalibre tasarımıyla daha sağlam ve hasas olacak şekilde üretip makul fiyattan satma yolunu tutsa hem peynir ekmek gibi satar hem de seiko fanatikleri sayısını katlar(ah ah... zamanında dediğim gibi bir makine olan 4sxx makineyi de üretimden kaldıran bu seikoyu tekrar doğru yolu bulana kadar affetmeyeceğim :) ) bu süre içinde belki bir superior alırım

bendeki 7s26 makineli japon yapımı olmayan sıradan yeni bir seikonun sapması günlük-24,-22 saniye(eee,ne anladım ben bu işten,yani yeni olmasından :) ),umarım zaman içinde bu sapma azalır :(

ve citizen,bu marka da bugün eco drive a önem verdiği için otomatik saatleri sitelerinde görünmüyor,otomatiklerde geleneksel 820x serisini kullanmaya devam ediyor ,sadece diver ve autozilla modellerinde farkını bilmediğim bir versiyon olan 8203 kaliber kullanıyor,seiko 7009 ile karşılaştıran kullanıcılar daha sade ve sağlam olsun diye tek yöne sarma yapan rotora karşılık elle kurma özelliğinin öne çıktığını,ayrıca citizenin ssapmaya daha çok önem verip fabrika çıkış ayarında seikoya göre daha iyi zaman tututuğunu söylemişler
bu yıl ise daha iyi özelliklere sahip diye 9015 makine çıkardılar ,zamanla göreceğiz ne gibi üstünlükleri var ,resimde göründüğü kadarıyla 8200 tasarımına benziyor ayar bölümü vidalı değil(tabi bilemem bu kalitesizlik göstergesi olur mu ,bir şey diyemem)

ancak citizende seiko gibi eskiden çok kaliteli ve belkide isviçreye kök söktürecek makineler yapmış, chronometer saatler üretmiş,incablock kullanmış...ve gördüğüm kadarıyla 1-2 model hariç hep çelik kasa kullanmışlar,güzelim makineleri pirinç kasalarda heba eden isviçrelilerin aksine...

bende eski 23 yıllık iki citizen var ,biri 10 yıl kullanılmış sonra makine hasar görüp camı 2-3 defa kırılınca usanılıp çekmeceye kaldırılmış,geçen yıl yine tamir ettirilmiş ve tamirden beri günlük +24 sn hassaslıkla çalışır,işin garip yanı kışın soğuk günlerinde de temmuzun sıcak günlerinde de saat kolumdaysa sapma aynı :)

diğeri de makinesi diğer citizene yedek parça olsun diye alınan eski bir citizen ,saat gördüğüm kadarıyla sürekli kullanılmış,rotor oksitlenmiş ama diğer parçalarda korozyon görünmüyor ,saniye kolu olmadığı için net ölçemesem de tahminigünde 2-3 dakika kadar ileri gidiyor,

citizenin sadece autozilla modelini alışveriş saatinde gördüm ,eğer resmi olarak buraya getirilip satılıyorsa citizen 8203 yedek parça bulma sorunu olmaz sanırım

bir ara citizenin ny0054 titanyum diverini almayı ciddi ciddi düşünmüştüm;hoş ,arasıra yine düşünüyorum,sonra tekrar vazgeçiyorum,yerine bir isviçreli belki de bir" marathon sar" alırım diyerekten

gelelim oriente...bu markalar içinde en az araştırdığım ama en çok pişman olduğum marka desem yeridir,diğer markaları özellikle seikoyu araştırırken yapılan karşılaştırmalarla orient hakkında bilgileri tesadüfi öğrendim ,ancak yine de bilgim çok çok az,günümüzde seikoyla ortaklığa varmış gibi işbirliği içinde olan, çatısına girmiş gibi görünen bu markanın geçmişte de seikoyla alışverişi varmıydı merak ediyorum çünkü orientin base makinesi 46940 görünüş olarak sadece parçalırının yeri değiştirilerek toplanmış tasarım ve kullanılan sarma sistemi olarak tamen aynı gibi görünen bir seiko 6309 gibi... eğer kullanılan sistemde sandığım gibi aynı ise tüm bu makineler içinde bunu tercih etmek belkide daha doğru,ancak orient makine üretim ve toplama işleminde seiko kadar dikkat ediyormu bilmiiyorum,bazen bakıyorum seiko kadar bilgi ve kullanıcı görüşü yok,ama görüşünü yazanlarda oldukça memnun,kimi zaman çok düşük sapmalardan söz ediliyor ...bu yüzden bilemiyorum, belki de artık seiko hakkında bilgileri araştırmayı bırakıp oriente yönelmemin vakti geldi...

pilli saatleri üretse de sitelerinde tüm otomatik modelleri görünen ve yeni modellerde üreten orient önceliği mekanik saatlere vermiş gibi görünüyor,üstelik ülkemizde resmi satışı olduğu için dış ülkeden bile alsınız makine yedek parçası bulmakta sıkıntı çekmeyeceğinize en emin olduğum marka orient,bu gidişle power reserv göstergeli bir orient alacağım galiba

ingilizceyi çok az bildiğim ,aklımda kalanlarıda unuttuğum için bir çok yanlışım olabilir ,lütfen yanlışları düzeltmem için uyarın,baştan aşağı yanlışsa kusura bakmayın :) ,
aslında bu konuyu üye olduğumdan beri açmayı düşünüyordum ama açmaktan vazgeçmiştim,"nasıl olsa clk seiko citizen makinelerini incelemiş, orientte tasarım satıyor gibi görünüyor ,bir daha aynı konuyu açmaya gerek yok" diyerekten

ve clk size bir öneri;sence de orientin makinesi seiko ve citizen makineleri kadar incelnmeyi hakediyorsa ve orient makineleri hakkında bilgin varsa -ki eminim en az diğer makineler hakkında olduğu kadar bilgin var- seiko citizen makine karşılaştırmaları konuna orient makine inceleme ve karşılaştırmasını da eklemen belki hepimiz için çok yararlı olur
Kullanıcı avatarı
safir

Mesaj Clk » 19 Eyl 2010, 08:25

Orient Mekanizmalar ile ilgili kaynak yeterince var. Herseyden önce asagida ki iki videoyu izlemenizi tavsiye ederim.

Ilk video Orient mekanizmalarin nasil yapildigina dair. Her parcasini tek tek görebilirsiniz.

Ikinci video ise ETA ile Orient In-House mekanizmalarin winding sistemlerinin karsilastirmasi. Fark bariz bir sekilde ortada.

Not: Youtube ile problemi olanlar Vtunnel araciligi ile videolari seyredebilirler.
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj Clk » 19 Eyl 2010, 08:48

Resim
Resim
Resim

Bu liste Orient koleksiyoncusu bir sahsin Orient firmasindan edindigi bilgilere göre hazirlanmis bugün sartlarinda 100% günce olmayan bir liste. Bu verilere göre Orient firmasinin mekanizmalarinda 3 grade (kalite) var. Bunlar

FC, EG : +10~-5 saniye / gün

FA, EX, FE, ER, EM : +25~-15 saniye / gün

PF, NR : +40~-30 saniye / gün

Sonucta, hem yukarida ki videodan hem de Orient mekanizmalarin Seiko baz mekanizmalar ile benzerliklerinden yola cikarak sunlari yazabiliriz. Baz makineli saat kullanan insanlarin cogu saatlerine bakima götürmezler (bu bir genellemedir) bu nedenden dolayi bu mekanizmalarin bakim gerektirmeyecek sekilde uzun ömürlü olmalari hedeflenmistir. Bu hedefe ulasabilmek adina hem sürtünmelerin ve asinmalarin en aza indirilmesi hem de bakim ihtiyacinin min. oranda tutulmasi hatta ortadan kalkmasi icin Orientte Seiko gibi mümkün olan en az parca sayisinda mekanizma üretmektedir. Ancak, sonuc hassasiyeti negatif yönde etkilemekte ve ortaya cikan sonuclar günlük sapmalarda 40 saniye gibi devasa boyutlara cikmaktadir.

Baz olarak Seiko ve Orient mekanizmalari birbirleriyle neredeyse ikiz kardes gibidir. Seiko incelemesi az yada cok Orient incelemesine denk gelmektedir.

Zaman icerisinde bu basligi daha da detaylandirmaya calisiriz.
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj Redliner » 19 Eyl 2010, 16:27

Burda senden mi öğrendim yoksa internette yabancı bir forumdamı okudum bilmiyorum sevgili clk ama. Orient firması iflasın eşiğindeyken seiko nun sahibi tarafından subvansiyon ile desteklenerek ayakta kalmayı başarmış bir firmadır diye biliyorum. Japonlar gelenek ve görenek konusunda inanılmaz saplantılıdırlar. Ben seiko kullandığım için değil ama japonya dendimi akla ilk gelen ciddi saat firması ki bence casio da ikincidir olduğu için ben Seiko dan yana tercihimi kullanırım. 2 tane seiko 5 sports um var ve tabiki giriş modelleri bunlar. Zaten otomatik mekanizma anlamında giriş seviyesinde seikoyu orient ve citizen ile karşılaştırabilirsiniz. Model gamı ve teknoloji yükseldikçe seikonun Spring drive ve ananta gibi belki zevksiz bulunabilir ama inanılmaz teknolojik ve hatta credor ve grand seiko gibi muhteşem makinalarına ulaşırsınızki bence orient ve citizen o konuma daha gelemediler (mekanik saat konusunda). Ben Japon milletini sevdiğim ve bir Avrupalıdan çok Japon insanını daha sıcak ve bize yakın olduğunu düşündüğüm için japon üretimlerine de sıcak bakıyorum. Ancak bir saate verecek parayı 5000 TL seviyesine veya üzerine çıkarırsam; ne yapar eder bir swiss otomatik tercih ederim. Hatta 20000 bütçe ayıracak olursam kendime saat konusunda gidip te seiko ananta yada spring drive alacağıma bir rolex yada zenith almak isterim. Tercih meselesidir bu. Çoooookk param ve çoooook mekanik saatim olduktan sonra gider bi spring drive alırım Allah ömür ve para verirse... :lol:
Kullanıcı avatarı
Redliner

Mesaj rover » 20 Eyl 2010, 06:12

Sadece rotorda bile bu kadar fark varsa 20-30 saniyelere cikan sapmalara sasirmamak lazim gelir. Video icin tesekkurler.
Kullanıcı avatarı
rover

ÖncekiSonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 200 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners