japonya ilginc bir yerdir emre...

oncelikle gezip gordugun yerleri anlattigin icin tesekkurler...
acikcasi ben uzerine bir sey yazmak istemiyorum cunku tamamen zit bir yorum olur..cunku ben burada yasiyorum ve bir turiste gore benim bakis acim inan cok farkli olur ....yazdiklarim morel bozmaz sa eger ogrenmek isteyenler icin yazim
oncelikle sari sacli gordugunuz o erkek japonlarin cogu "host boy" dur

erkegin konsomatrisleri ..... bizdeki pavyon tarzi dusunun ...bu da kadinlarin gittikleri pavyon gibi bir sey oluyor ....
yazindan ornekler alarak karsilastirma yapayim..senin gittigin yer ginza ...dunyanin en pahali caddesi diye adi gecen bir yer..orayada zenginler takilir...orayi kiyas alip "japonlar lukse "bayilir demek cok yanlis..burda 100yen shoplar dolup tasiyor (tr deki 1 milyonluk pazar)....
cakma yok dedigin ulkede cakma urunler cirit atiyor

porshe-ferrari ve benzeri kac markanin cakmalari bilinmis markalarca uretilip satiliyor buna diger urunlerde dahil

ve sahte urun aldimd ersen japona genelde sallamaz bile.. (ben 5 yilda tanistigim gorusytugum yada birlikte calistigim japonlari baz alarak soyluyorum) 3 ayri sehirde yasadim ..tokyo da dahil /..
yozl;asmadan kastin yazindakiyse emin ol tum japonya ayni
bak bir ornek verim , gecen pazar gecici calistigim bir yerden maasimi almaya gttim..70 000 yen alacagim soylendi (kalan paramdi)...zarfi aldim eve dondum actim 160 000 yen vardi icinde..bende parayi geri goturdum yanlislikla fazla vermisiniz dedim , adamlar aldi uzerine ban a 50 000 yen verdi...bune deidm 70 000 yen alacagim var dedim...neymis daha once bonus verecegiz deyip yilbasinda calistirdilar..o bonus iptal olmus..gerekce musteri gelmemis fazla...dedigi tarihte bir oda bile bos degildi(otel isiydi)...full doluydu hotel ....
ben durustluk yapip fazla parayi geri verdim ama onlar gozumun icine baka baka maasimi yalan soylerek kestiler..alin size japon ahlaki ..bu kadar ovdugunuz adamlar ...ben o parayi cebime koysam hesabi sorulmazdi ....ana sirket zarf icinde gondermis ...yani japonlari bu kadar gozlerinde buyutenlere bu lafim.... hepsi boyle demiyorum ama oldukca bu adamlardan fazla var .....
deprem oldugunda grup grup toplanip depremzedeleri soymaya gidenlerde vardi burda..bizim basin herseyi dunyaya duyurup kendi ulkesini rezil etmeye bayilir..burda o haberler disariya sizdirilmadi ..
yada deprem zamani evi yikilanlara devlet tutup 600 000 yen verdi ev bedeli..sigortaliydi evler ..evin deger en az 15 000 000 yen...adamlar tv lerde oturup agladi..biz ne yapacaz?dalga mi geciyorlar diye ...
buyuk sehirlerde git yat yere , bir alahin kuluda neyin var hastamisin deyip yaklasmaz sana ..(tokyo da en az 30 defa gordum bunu , adam kafa ustu dustu 10 dakka kimse neyin var demedi, ben yolun karsinda mcdonald in 3"cu katindan gordum...bekledim yardim eden yok.inip kendim yardim ettim)
sen yabancisin her zaman ,musteriysen o baska ....musteri burda "kamisama"dir..yani tanridir ...ama degilsen sen yabancisin. cekinelicek adamsin..bu kadar ...
japonlarin %60 luks urun almaz ..alamaz da zaten ..paralari yok..ekonomi kotu..sadece yaslilarda birikmis para var..gencler surunuyor ....bu dedigim son 10 yil icinde degisen ekonomi...oncesi para tomarlaymis ...ama su an japonya adim adim ekonomik felakete gidiyor ...acil onlem almak icin cirpiniyorlar..
senin ornegin istanbul taksim ve nisantasiyi gorup tum tr yi ayni demekle bir...kusura bakmayin ama ben gordugumu soyluyorum...
ha halk yined e bir cok ulkeye gore daha ferah yasiyor ....burda et yemek -elektronik esya almak- tatile cikmak normal...ama abarti bir luks yok....
neyse ben fazla yazmim... cunku sizin bildiigniz japonya ile benim yasadigim japonya taban tabana zit ...
gelin tatil icin eglenceli..ama yasamak icin zor bir ulke...burasi forum sitesi diye cogu seyi yazmiyacam ...abez kacar ..
ama sunu soylim uzaktan goruldugu gibi degil burasi...