invictas yazdı:bende 2 adet seagull mekanizmalı saat var ve ikisi de replica sahte felan değil. bana ikisinin toplam maliyeti 150 tl oldu. ikisinin de markası parnis. evet saat kültür işi "para" değil herne kadar bazılarınca karıştırılabilse de. ve malesef ki bu bizim ülkemizde normal, bazı insanlar kendilerine para ile sağladıkları kültür alanına başkalarının da bir şekilde dahil olmasına tahammül edemiyorlar. ben saatleri çok seviyorum, hiçbiri replica olmayan 8 adet japon, rus ve çin hepsi mekanik saatim var. bana hepsinin toplam maliyeti 1000 tl gibi bir tutar oldu. bu saatlerin herbirini almak için günlerce araştırma yaptım, iğneyle kuyu kazar gibi, yabancı forumlardan incelemeler okudum. girdiğim yabancı forumlarda insanlar komplekssizce yorumlarını, bilgilerini paylaşmışlardı. onlara göre saati aldım ya da almadım. evet, saat bir kültür işi, araştırma işi, para değil, bastır parayı al rolex'i değil. (clk, bu son sözüm size değil, sizin saat konusundaki kültürünüzü bu forumda zaten görüyoruz, sizdeki yalnışlık kültürde değil mantıkta benim gördüğüm.) ben bu arada bilinçli bir şekilde isviçre saati almamaya devam edeceğim, birkaç seiko, bir iki vostok alacağım, iyi olabilecek denk düşerse replika olmayan, homaj olmayan çin saati de alacağım. saatte kapanışı tek isviçreli olarak submariner ile yapacağım, onu da che taktığı için.
Tamamen katılıyorum, sonuçta eta mekanizmalar da isviçre replika saatlerinde kullanılıyor ama bu mekanizmalar orjinal saatlerde kullanıldığında o saatlerin orjinalliğine leke getirmiyor. Eğer Çin'de de olsa bir firma kendi markasını oluşturmuş ve içinde yine orjinal üretim olan seagull makinesi kullanan bir saat üretmişse, bunu da orjinal saatler sınıfında değerlendirmemiz gerekir. Kaliteleri elbette düşük olur o ayrı. Ona bakılırsa fossil saatler de kayışına kadar Çin'de üretiliyor ama sonuçta burada orjinal saatler sınıfında değerlendiriliyor. Ama kendilerine uyduruk avrupa markaları koyarak seagull mekanizmalı saatleri pahalıya satmaya çalışan Çin firmaları, keza yine iyi isviçre markalarının replicalarını üretenler var, onlara sanırım hepimiz karşıyız, zaten bu forum karşı.
Burada dediğiniz gibi sadece replica, sahte ve orjinal ayrımı yok, belirli bir sınıf kültürü var: Ben siteye ilk üye olup girdiğimde sayın NickyNick'in yazdığı TSF'de saat ayrımı asla yoktur sözünün zamanla pratikte pek de doğru olmadığını görüyorum. Bunu şahsen kimse üzerine alınmasın genel bir yorum yaptım.
Saygılarımla,