görkemk yazdı:şimdi bu durumun ana 2 sebebi var 1. si ekonomisi gelişen çin - hindistan ikilisi ve bu ülkelerde yeni yeni başlayan görgüsüzlük seviyesine varabilen lükse gösterişe meraklı zenginler. Sayıları oldukça fazla ve büyük bir talep yaratıyorlar
ikincisi üretilen çelik modelleri tüketen asya piyasası nedeniyle artan fiyatlardan faydalanmak isteyen grey market satıcılar. Sistem şu şekilde işliyor. Grey market satıcısı anlaşmalı olduğu bayiye stok geldiğinde bana telefonu çak diyor. Gidiyor çok talep gören atıyorum rolex batman, AP, natilus neyse bu saati bana satış fiyatından ver diyor ve ben bunun yanından markanın az tutulan 2 tane daha modelini senden alacağım diyor.
Şimdi bu az tutulan modelleri satarken tabiki bir indirimle elden çıkarmak zorunda kalıyor. İşte o indirimi retail fiyatından aldığı çelik modelin üzerine ekliyor birde kendi karını ekliyor ve satışa çıkarıyor. Fiyatlarda bu yüzden fişekliyor. Burada ana bayinin karı ne büyük markalar bunlara bayilik verirken şu kadar nispeten daha az satılan modelide mağazaya vitrine koyacaksın diye belli miktarda saat veriyor. Bu şekilde hızlıca bu saatleri elinden indirim yapmadan çıkarmış ve büyük kar elde etmiş oluyor.
grey market satıcısıda mutlu bir tek onun elinde çok tutulan çelik saat var illa bi isteyen zengin alıyor saati adamdan. Kim mutsuz parasını kıt kannat biriktirip saati almak isteyen kullanıcı.
bir diğer kullanım aracı ulusal ve uluslar arası rüşvet , bu saatleri herhangi biri koluna takar ve bir anda 100 bin doları üzerinde başka bir ülkeye götürebilir. KAydı yok kuydu yok. Havayolları üzerinde bu kadar para taşımana izin vermez al sana kolay yolu, banka üzerinden iletsen arkanda iz bırakırsın bu şekilde hepsinden kurtulmuş olunuyor. Bu tür saatler dünyanın her yerinde kolayca nakite çevirmek mümkün
Ha daha önce birkaç kere alışveriş yapan müşteri iseniz grey market satıcısı yerine bayi saati önce size verebiliyor o ayrı.
Görkem Bey durumu farklı acılardan güzel şekilde özetlemiş.
Son paragrafta belirttiğiniz ve beni de aşırı derecede irrite eden hatta tabiri caizse markadan soğutan bir durum bu grey market meselesi ve önceki müşteriye öncelik tanıma durumu.
Aynı saati ben sorduğumda yok çekip müşterisine var diyen bir satıcıdan, bir markadan ne beklenirki.
Sadece bu durumun satıcıların elinde olduğunu da düşünmüyorum. Marka böyle bir şeye izin vermese satıcılar bu şekilde bir yol izleyemezler kanaatimce