TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Makale: İsviçre Yapımı Bir Mekanizma Ne Ölçüde İsviçrelidir?

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Makale:İsviçre Yapımı Bir Mekanizma Ne Ölçüde İsviçrelidir?

Mesaj Clk » 03 Şub 2011, 22:17

OK. Haklisin Hocam. Milyarda bir bile olsa ihtimal ihtimaldir...
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

Re: Makale: İsviçre Yapımı Bir Mekanizma Ne Ölçüde İsviçrelidir?

Mesaj gurcaglar » 04 Şub 2011, 00:20

Değerli Üyeler,

Gönderimin başında söylediğim gibi, makaledeki düşünce ve bilgiler makaleyi yazanın kanaati(leri)dir, benim yaptığım iş sadece bu kanaat ve bilgileri foruma yansıtmaktır. Kişisel olarak ise dünya çapındaki bir üreticinin, bir endüstrinin içinde yer alan bir holdingin üretim konusunda gizli saklı bir şey yapmaması gerektiğidir, bir Alman sanayicinin bir zamanlar kendi ürünlerinin reklamında söylediği gibi müşterinin güvenini kaybetmektense para kaybetmek tercih edilmesi gereken yoldur, ahlaklı davranılmayınca güven zedelenmez yıkılır, bunun tamiri ise zordur. Elbette bunu Batı toplumları için zikrediyorum, sivil toplum gücünün örgütlü olduğu dünya bağlamında. Ben Japon malının eskiden kalitesiz üretim nesnesi olduğu günleri az da olsa hatırlarım, çocukluğumun en başlarıydı. Sonra Japonların nasıl bir endüstri devi oldukları konusunda cilt cilt kitaplar yazıldı. Çin konusunda ise ancak şunları söyleyebilirim, uluslarası markaların Çin'de ürettikleri tüketim eşyalarının kalitesi konusunda büyük bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum, nitekim Batı'da yaşayanlar bilir Çin'de üretilen ama büyük üreticilerin markalarıyla pazarlanan nesneler tüketici memnuniyeti odaklı olduğundan kalitelidir, ama Çin'in kendi adına ürettiği ve markaladığı nesnelerde kalitenin çeşitliliği uzun yıllar silinmeyecek bir kötü şöhret elde etmiştir. Kuşkusuz bunda Çin'de söz sahibi otoritelerin, iş adamlarının, sanayicilerin ve devletin kusuru ve yanlış politikalar izlemelerinin payı büyüktür, yoksa korkunç şartlarda çalışan zavallı emekçileri suçlamak gibi bir maksadım olamaz. Diğer yandan karbon salımında dünya birincisi olan Çin'in çevresel çöküşün eşiğinde olduğunu ve bunun global bir problem olduğunu belirtmeliyim. Çok güzel bir ülkede yaşıyoruz, ama onu feci bir şekilde tüketiyoruz, bu gidişe dur deneceği de yok gibi gözüküyor, bu bakımdan kötümser düşünüyorum zira iyimser olmamı gerektirecek verileri her geçen gün kaybediyoruz, bunun en temel sebeplerinden biri de kendi ülkemizde bir "kiracı" gibi yaşıyor olmamızdan geçiyor.
İyi dileklerle,

A.G.
Önyargıları yıkmak kaleleri yıkmaktan zordur...
Kullanıcı avatarı
gurcaglar

Mesaj winterdrops » 04 Şub 2011, 14:08

Bence burdaki can alıcı nokta Çin'den gelen kalitesiz mallar değil. Çinlilerin normal piyasadan fahiş seviyede ucuz fiyata ürün satmaları ve kopyacılıkları. Yoksa isviçrede yapılan PP Nautilus aynı fiyata satıldıktan sonra aynı el emeği ve göz nuru ile ordada yapılır, dünyanın başka bir yerindede. İsviçrenin havası suyu değil yani kaliteyi ortaya çıkaran.
İnsanların rahatsız oldukları şey (Benide aynı şekilde rahatsız eden) Ar-geye bir yatırım yapmadan kopyacılıkla iş yürütmeye çalışmaları. Bütün büyük markaları fake ürünler ile zarara uğratmaları. Eğer maliyet tam olarak karşılanırsa aynı ürün Çin'de de yapılır Zimbabwedede. Sonuçta emekçilerin hakkını yemeyelim diyorsak, İsviçre'de veya dünyanın herhangi bir yerinde bir ARGE elemanının aylarını vererek ortaya koyduğu bir makinanın fotoğrafını çekeceksin, özelliklerini alacaksın sonra çakmasını yapacaksın. Bu işlemde ezilen iki taraf var birincisi dizaynı ve sistemi ortaya koyan mühendis, teknisyen vs... ve çalınan dizaynı alın teri ve nerdeyse karın tokluğuna çalıştırılak yaptırılan Gariban Çin işçisi. Yani aslında sosyalist devlet maskesinin arkasında en acımasızından bir kapitalist devlet silüeti.
Kullanıcı avatarı
winterdrops

Mesaj gurcaglar » 04 Şub 2011, 16:57

winterdrops yazdı:Bence burdaki can alıcı nokta Çin'den gelen kalitesiz mallar değil. Çinlilerin normal piyasadan fahiş seviyede ucuz fiyata ürün satmaları ve kopyacılıkları. Yoksa isviçrede yapılan PP Nautilus aynı fiyata satıldıktan sonra aynı el emeği ve göz nuru ile ordada yapılır, dünyanın başka bir yerindede. İsviçrenin havası suyu değil yani kaliteyi ortaya çıkaran.
İnsanların rahatsız oldukları şey (Benide aynı şekilde rahatsız eden) Ar-geye bir yatırım yapmadan kopyacılıkla iş yürütmeye çalışmaları. Bütün büyük markaları fake ürünler ile zarara uğratmaları. Eğer maliyet tam olarak karşılanırsa aynı ürün Çin'de de yapılır Zimbabwedede. Sonuçta emekçilerin hakkını yemeyelim diyorsak, İsviçre'de veya dünyanın herhangi bir yerinde bir ARGE elemanının aylarını vererek ortaya koyduğu bir makinanın fotoğrafını çekeceksin, özelliklerini alacaksın sonra çakmasını yapacaksın. Bu işlemde ezilen iki taraf var birincisi dizaynı ve sistemi ortaya koyan mühendis, teknisyen vs... ve çalınan dizaynı alın teri ve nerdeyse karın tokluğuna çalıştırılak yaptırılan Gariban Çin işçisi. Yani aslında sosyalist devlet maskesinin arkasında en acımasızından bir kapitalist devlet silüeti.

Çin'İn Sosyalist bir devlet olması ancak bayrağıyla sınırlıdır, bayrak dışında sosyalist bir unsuru kalmamıştır....Dizayn hırsızlığı yeni bir şey değildir. Ürünün üretim yeri önemli değildir, önemli olan üretim niteliği, kaliteli kontrol, montaj, nitelikli uzman çalıştırılması, copyrightları koruma konusundaki özen önemlidir. Tasarımcının ne derecede hakkının yendiğini iyi bilirim, çakma denen malların üretiminin önüne geçilemez, önemli olan o malların satılabileceği ortamın yaratılmasını engellemektir, bir de tasarımın çok pahalı olduğu bir dönemde tasarımı ve kaliteyi satınalınabilir bir düzeye çekenlerin ortaya koyacakları ürünler hem sahteciliği önleyecektir, hem de kaliteli tasarımı sadece "beyaz türklere" özgü bir gösteriş sıradanlığından tüm sınıfların kullanabileceği ve böylece aynı kalite ve görgüyü eşitçe paylaşabilecekleri bir ortamın yaratılmasını olası kılabilecektir.
Kullanıcı avatarı
gurcaglar

Mesaj winterdrops » 04 Şub 2011, 17:52

bir de tasarımın çok pahalı olduğu bir dönemde tasarımı ve kaliteyi satınalınabilir bir düzeye çekenlerin ortaya koyacakları ürünler hem sahteciliği önleyecektir, hem de kaliteli tasarımı sadece "beyaz türklere" özgü bir gösteriş sıradanlığından tüm sınıfların kullanabileceği ve böylece aynı kalite ve görgüyü eşitçe paylaşabilecekleri bir ortamın yaratılmasını olası kılabilecektir.

Bu yoruma sonuna kadar katılıyorum. Hani Çin'i kopyacılıkla suçlarken, Avrupalı firmalarında ne olursa olsun bir kol saati için talep ettikleri akıl almaz fiyatlarda aynı derecede etiğe aykırı ve ahlak dışı buluyorum. El yapımı bir saat diyoruz el emeği göz nuru diyoruz, peki biliyormuyuz bir el oyması sandık ustasının kaç haftasını alıyor ve kaç liraya satılıyor. Bir malın hak ettiği ücreti vermeyi şerefli bir unsur sayarım ama mantık dışı paralar talep eden bazı ürünlerede kesinlikle prim vermem. Yani çok güzel bir noktaya değinmişsin teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
winterdrops

Mesaj nfs » 05 Şub 2011, 01:17

winterdrops yazdı: İnsanların rahatsız oldukları şey (Benide aynı şekilde rahatsız eden) Ar-geye bir yatırım yapmadan kopyacılıkla iş yürütmeye çalışmaları. Bütün büyük markaları fake ürünler ile zarara uğratmaları. Eğer maliyet tam olarak karşılanırsa aynı ürün Çin'de de yapılır Zimbabwedede. Sonuçta emekçilerin hakkını yemeyelim diyorsak, İsviçre'de veya dünyanın herhangi bir yerinde bir ARGE elemanının aylarını vererek ortaya koyduğu bir makinanın fotoğrafını çekeceksin, özelliklerini alacaksın sonra çakmasını yapacaksın. Bu işlemde ezilen iki taraf var birincisi dizaynı ve sistemi ortaya koyan mühendis, teknisyen vs... ve çalınan dizaynı alın teri ve nerdeyse karın tokluğuna çalıştırılak yaptırılan Gariban Çin işçisi. Yani aslında sosyalist devlet maskesinin arkasında en acımasızından bir kapitalist devlet silüeti.

Mükemmel yorum.Bizleri asıl rahatsız eden şey emeğin çalınması ve çalınan projenin resmen devlet veya özel sektör tarafından sömürülen çinli işçilere yaptırılması ve günden güne batının ucuz maliyet adı altında bu sömürüye -bilerek olmasa da- destek vermesi.Doğal olarak burada hepimiz saatlere ve ardındaki emeğe saygı duyan insanlarız.Ve bir malın sırf ucuz diye kullanılmasına karşı çıkıyoruz, ki zaten saatle aynı kalitede olan replikalara bile bu yüzden karşı çıkıyoruz.
Lüks saatler konusunda ise farklı olarak bize dayatılan bir şey olmadığını düşünüyorum.(mücevherlerden nefret etsem bile).Sonunda Adam Smith in gizli el diye tabir ettiği bir mal için verilen değer ile istenen değerin kesiştiği sürece uygun olan fiyatı ortaya çıkaracağını düşünüyorum.Tabii insanlar gittikçe lüks tüketime bağımlı oluyor ve bu da piyasayı değiştiriyor, ayrı.
Kullanıcı avatarı
nfs

Mesaj gurcaglar » 05 Şub 2011, 02:24

Elbette parası olan istediği kadar pahalı ve lüks nesneler alır, buna kim karışabilir ki vergisini ödediği müddetçe? Emeğin sömürüsü ise hiç de yeni bir kavram değil. Kolonializm kavramsal olarak Batı'da doğmuş ve Doğu'da pratiğe geçirilmiştir Aydınlanma Çağı ile beraber. Adam Smith'in bir diğer yanı ise onun yeni buluşlara, tasarımlara, copyright'a , küçük işletmelere verdiği değerdir, bunda devletin önemli bir teşvik edici rol üstlenmesini de önerir. Doğru bir malın sırf ucuz diye kullanılması yine bir malın sırf çok pahalı diye ardında yatan özellikleri düşünmeden, anlamadan alınması kadar "beyhude" bir eylemdir. Ama nasıl ki pahalı bir nesneyi satın alma özgürlüğü olduğu gibi ucuz bir nesneyi de satın alma özgürlüğü olmalıdır piyasadaki tekelciliği kırmak için. Bu noktada sahte ya da taklit ürünlerin emeğin gerçek düşmanları olduğunun altını çizmek gerektiğini söylemeye gerek yok...1919 yılında Almanya'da Walter Gropius'la beraber yaşam bulan ve etkileri günümüzde de devam eden Bauhaus düşüncesi yani işlev ve biçimin birbirinin tamamlayıcı olduğu, akılcı formun, sanatsal yaratıcılıkla birleştirilerek kitlesel üretime dönüştürülebilir olması, böylece yaratıcı sanatsal tasarımın geniş kitlelerin faydasına sunulabilmesi mantığı benim her zaman benimsediğim bir yaklaşım olmuştur. 1920'lerden itibaren bugün hala kullanılan pek çok nesnenin tasarımı Bauhaus mantığının ürünleridir, masa lambaları, koltuklar, su ısıtıcıları, aydınlatma elemanları, saatler (mondaine'in tren garı saatleri mesela), kent mobilyaları vs vs. İşte bu düşüncenin yeniden yaşamsal hale getirilmesi önemli bir bilinç yaratacaktır toplumsal yapıda. Ya da bir "wishful thinking" olarak kalacaktır :))
Kullanıcı avatarı
gurcaglar

Mesaj Bond » 08 Şub 2011, 10:45

Gürçağlar hocam çeviri ve makale paylaşım konusu için forum adına teşekkür ederim. Emeğinize sağlık. Eski başlıklarda zaman zaman benzer konular üzerine konuştuk ama burada tekrardan konu üzerine farklı bilgilerde eklenerek tartışılmış. Daha doyurucu bilgiler eklenmiş.

Aslında bu tarz ilgili konuları tek başlık altında toplamak istiyorum ama konuları birbirine karıştırmadan teknik açıdan başarmak mümkün görünmüyor. Araştırdım; Similar Topics ( Benzer Konular ) adlı özel bir eklenti başlıkta benzer kelimeler geçen forumdaki diğer konuları alt kısma listeliyor. Örnek; konu başlığında "Rus Saatleri" kelimesi geçiyorsa yazılım tüm "Rus" kelimesini içeren başlıkları hızlı erişim için alta listeliyor. Tam randımanlı çalışıyormu bilemiyorum ama bilgiye ulaşmak adına faydası olacağını düşünüyorum. Vakit bulunca bir deneme yaptırmaya çalışacağım.
Kullanıcı avatarı
Bond
Administrator

ÖncekiSonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: 0m42 ve 210 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners