TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Diver Saatim Yüzmeyi Biliyor Mu?

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Diver Saatim Yüzmeyi Biliyor Mu?

Mesaj asymptote » 21 Haz 2012, 10:58

Baran yazdı:denizden veya havuzdan cıktığınızda bol duru suyla yıkayın saatinizi o zaman üzerindeki kloru veya tuzu temizlemiş olursunuz

Katılıyorum ancak burada dikkat edilmeli, yıkama işlemi sıcak su ile kesinlikle yapılmamalı.. :thumbup:
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj Baran » 21 Haz 2012, 11:01

asymptote sıcak sudan kasıt nedir? nasıl bir zarar verir aydınlatırsan cok sevinirim.
Kullanıcı avatarı
Baran

Mesaj mvurucu » 21 Haz 2012, 11:08

Baran yazdı:asymptote sıcak sudan kasıt nedir? nasıl bir zarar verir aydınlatırsan cok sevinirim.

Öğretmenimm öğretmenimm...:) buna ben cevap verebilir miyimm??? (hani okulda bi sorunun cevabını bilen öğrenci modeli)

Nasıl ki sıcacık bir çayın hemen ardından soğuk bir bardak su içsen dişlerin çatlayacak gibi acısa
veya içinden sıcak suyu yeni döktüğün bardağı soğuk suya tutunca çatlıyorsa saatimizi de sıcak sudan alır soğuk suya tutarsak anlık sıcaklık farkı saatin içindeki parçalara zarar verecektir.

Uzmanlar daha güzel cevaplar ama sanırım en büyük etkisi de sıkışıp gevşeme prensibi ile çalışan yaya olacaktır.
"He' s winding watch of his wit; by and by it will strike..." W. Shakespeare
Kullanıcı avatarı
mvurucu

Mesaj DenizKSK » 21 Haz 2012, 11:29

Sıcak sudan soğuk suya yapılan anlık atımlar, tepeye zarar verir gibime geliyor. Sonuçta tepe arkasında lastik sızdırmaz conta var. Kimilerinde üçlü-ikili conta sistemi var malum. İlk ve en köklü zarar oraya gelir. Sonuçta çeliğin anlık ısı değişimlerine mukavemeti çok yüksek. :roll:
"A Samurai always wears two swords."
Kullanıcı avatarı
DenizKSK

Mesaj razz » 21 Haz 2012, 11:33

Baran yazdı:herojd11 :lol: Bendede tik oldu elimi bile yıkasam tepeyi kontrol ediyorum.

Aynen..
" The difference between men and boyZ is the price of their toyZ "
Kullanıcı avatarı
razz

Mesaj mvurucu » 21 Haz 2012, 11:43

DenizKSK yazdı:Sıcak sudan soğuk suya yapılan anlık atımlar, tepeye zarar verir gibime geliyor. Sonuçta tepe arkasında lastik sızdırmaz conta var. Kimilerinde üçlü-ikili conta sistemi var malum. İlk ve en köklü zarar oraya gelir. Sonuçta çeliğin anlık ısı değişimlerine mukavemeti çok yüksek. :roll:

Çelik ısı değişimine dayanıklı olsa da içerideki hareketli parçalar mutlak suretle ani sıcaklık değişiminden etkilenecektir.

Sıcaklık farkı hem yayın sıkışarak kazandığı potansiyelin gevşediğinde enerjiye dönüşmesi sırasında yani saatin mekanik hareketi üzerinde
Hem de kullanılan malzemenin esnekliği vs. gibi özellikleri üzerinde etkili olacaktır.
Bu tezin aksini kanıtlayacak saatler tabii ki vardır mesela speedmaster fotoğrafta astronot kıyafetinin üzerinde takılı, uzayın soğukluğu malum, veya deepsea gibi endüstriyel dalış saatlerinin indiği derinliklerde de...

http://en.wikipedia.org/wiki/Balance_wheel#Temperature_error

konuyla alakalı wiki den biraz teknik bilgi...sıcaklığın balans yayına etkisi bir gerçek
Makale ilgimi çekti verilen örnek çok güzel ve ilgi çekici 18. yy da deniz yolculuklarında rota hesabında kullanılan marine chronometer lardaki günlük 1 sn lik ekstra sapma 2 aylık bir yolculukta varılacak rotaya 17 deniz mili hata veriyor...
Balans yayının sıcaktan etkilenmemesi için kullanılan malzemenin değişmesi fikri de buradan geliyor sanırım

Bunu engellemek için sıcaklıktan minimum etkilenecek bimetalik materyaller yaylarda kullanılıyor ancak ani değişime ne kadar dayanıklı olacaklardır bilmeiyorum

Ben yine de saati mesela 50-60 derece sıcak sudan alıp buzlu bir suya sokmanın saatin performansına ve çalışma şekline etki edeceğini savunuyorum teorik olarak

(NOT: Çok bilmiş bir açıklama oldu normalde fiziğe ilgim yoktur pek ve sevmem de ama tamamen mantık çerçevesinde bir açıklama yapmaya çalıştım)
"He' s winding watch of his wit; by and by it will strike..." W. Shakespeare
Kullanıcı avatarı
mvurucu

Mesaj asymptote » 21 Haz 2012, 17:53

DenizKSK yazdı:Sıcak sudan soğuk suya yapılan anlık atımlar, tepeye zarar verir gibime geliyor. Sonuçta tepe arkasında lastik sızdırmaz conta var. Kimilerinde üçlü-ikili conta sistemi var malum. İlk ve en köklü zarar oraya gelir. Sonuçta çeliğin anlık ısı değişimlerine mukavemeti çok yüksek. :roll:

Aslında tepeye zarar vermez, saate zarar verir :) Çünkü tepeden, cam kenarından yada uygun bulduğu başka herhangi bir yerden saatin içine su yada nem girmesi ihtimali artacaktır. Genel olarak sıcak bir ortamda bulunan saatin aniden soğuk ortam ile teması saatin içinde genleşmiş halde bulunan havanın aniden büzüşmesi ve bunun sonucu olarak yüksek basınç farkının oluşması anlamına gelir. Yüksek basınç farkı da nem ve suyun saatinizin içine girmesini son derece kolaylaştırır, 300-500 m diver olsa bile farketmez.. Bu anlattıklarımızı özetleyen bir bilimsel deney ekleyelim ki tam olsun : :D
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj Baran » 21 Haz 2012, 18:52

Benı yanlış anladınız ben soguk sudan hemen sonra sıcak suya konulmasını değil normalde sıcak suya sokulmasının zararını merak etmiştim.Kaynar tencereye atacak halimiz yok o ayrı tabide şu anda geldi aklıma biri Gshock kaynatmıştı yanlışmı hatırlıyorum :D
Kullanıcı avatarı
Baran

ÖncekiSonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Aydn2425, Bing [Bot] ve 204 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners