Triton » 07 Nis 2013, 19:46
Clk, yazdıklarına tamamen katılıyorum. Zaten özel amaç diye belirtmemin nedeni budur. Benim için quartz saat alınmaz değil. Örneğin evdeki saatlerin pil değiştirme işi bana düştüğü için, ki ne kadar çok quartz saat varmış iyisi de var kötüsü de, kızım iyi bir rakam ödeyerek aldığı Gc ay fazlı quartz erkek modeli saati verdi. Pil değiştirirken hem işçiliğinin hem de içerisindeki Ronda kalibrenin iyi olduğunu gördüm.
Bana bunu aldım ama bir kaç defa kullandım, zaten bana büyük, sende kalsın dedi. Tasarımı enteresan. Saati zaman zaman ben takıyorum. Rolex takınca ancak saatten anlayan fark ediyor. Ama bana verdiği haz başka. Bunları takınca modeli hoşlarına gidiyorsa herkesin ilgisini çekiyor. Hemen ne güzel saatin var nereden aldın diye soruyorlar. Ama böyle bir tek saat için ayrılmış bütçem olsa doğal olarak hiçbir şekilde bunu almam.
Benim gözüm hep farklı ve mekanik marka ve modeller arıyor. Hangi fiyat klasmanında olursa olsun.
Bu gün dalgıçlarda quartz modeller kullanıyor. Çünkü çok detaylı ve fonksiyoneller. Şıklıklarına da sözüm yok. Ama buradaki Yüksek Marka durumu daha çok lüks segment otomobil üreticilerinin çıkardıkları kompakt ya da düşük motor hacimli modeller gibi. Mesela bir Rolex boxer motorlu Turbo bir Porche ise, kaliteli bir quartz da pil ve elektrik motoru takılmış bir e otomobil. Çünkü Porche böyle bir araç üretmiyor. Ama e otomobile kötü demek mümkün değil çünkü atmosferi kirletmiyor. Fosil yakıt kullanmıyor.
Saatte durum tam tersi. Amaç Yüksek marka almaksa quartz modeller en prestijlisi değil. O zaman ihtiyacım yoksa neden alayım? Bunlar kaliteli markaların pazardan daha fazla pay almak ve japon saatlerinin önünü kesmek için oluşturdukları seçenekler.
Hatırlanırsa bir ara herkesin kolunda çirkin siyah bir aparat vardı. Bunun vücudun elektro manyetik dengesini düzenlediğini iddia ediyorlardı. Elektro manyetikliği düzenleyici bilezik ve kolye gibi ürünler çok satıldı. Aslında bunun uydurma olduğu ispat edildi. Ancak gerekçesi doğru. Şimdi siz saat gibi bir aksesuarı kolunuzda taşıyorsunuz. İçinde pil ve bobin olan bir mekanizma sürekli vücudunuza yapışık çalışıyor. Burada da bir enteresan durum oluşuyor. Elektro manyetik dengemi düzenleyeceğim diye saçma ve çirkin bir şeyi kolunuza takarken, kolunuzda pil ve bobin taşıyorsunuz. Özellikle uyku kalitesini bozduğu için quartz saatleri yatak odanızda tutmayın diyen raporlar var. Tabii günümüzde cep telefonu ile uyuduğumuz göz önüne alınırsa, zaten her şey havada kalıyor.
Örneğin ben de çalışırken, bugün bir lira dahi vermeyeceğim bir swatch kullanıyorum. Çünkü saati korumak mümkün olmuyor ve sürekli hassas ayarlı olması gerekiyor. Ayarına bakmıyorum dahi.
Ancak, bu başlıktan yola çıkarak, geçerli temel nedenin kesinlikle ve haklı olarak bütçe + kullanım kolaylığı olduğunu düşünüyorum. Bu da haksız denilebilecek bir durum değil....
"I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots." Albert Einstein