Çok değerli forum arkadaşlarım;
Kendime bir saat almak adına yaptığım araştırmaların sonucunda keşfederek, bundan yaklaşık 15 gün önce üye olduğum TSF sayesinde aslında tahmin ettiğimden de cahil olduğumu anladım.cehaletim bazı arkadaşlarında bildiği üzere sadece saatlerin teknik yapıları bilmemekden ibaret değil,beğeni-tercih konusunda da olduğunu da bu süreç zarfında anladım.tabi insanın neyi bilmediğini de görmesi-idrak etmesi bence çok önemlidir diye düşünüyorum.uzun lafın kısası, saatlerin mekanikleri konusunda derinlemesine olmasa bile iyi-kötü bir fikir sahibi olup,bununla birlikte markaların profillerini-tarzlarını-felsefelerini anladıktan sonra tüm modellerini inceleyip kendime uygun olan marka-modelleri belirleyip,ilk etapta bütçeme uygun olan bir modeli alarak işe başlayıp,zamanla hedeflediğim tüm modelleri imkanlar ölçüsünde alarak küçük çaplı bir kolleksiyon yapmaya karar verdim.tabi bu süreç zarfında eminim ki,hem bilgi olarak hemde beğenilerim gelişecektir.
işte bu karar neticesinde yaptığım çalışmalarda;
Öncelikle saat mekaniklerinin yanı sıra, markaları tek tek tarihçeleri, şuanda ki durumları, kullandıkları mekanizma ve bileşenler ışığında hem zaman, hemde para harcamaya değeceğini düşündüğüm markaları belirledim.sonrasında ise bu belirlediğim markaların hepsinin global sitelerinden tüm modellerini inceleye başladım ve emin olun bu iş hiçte sanıldığı kadar kolay-zevkli değildi.aralıksız günlerce-saatlerce bilgisayar başında zaman harcadım.bu süreçte geçirdiğim hatır sayılır soğuk algınlığıda işi daha da zorlaştırdı.işte şimdi geldiğim noktayı sizlerle paylaşma gereği duydum.
Yanlız burada bazı şerhleri de belirtmekte fayda var.
1.şuan yaşadığım şehirde maalesef hedeflediğim markaları satan saatçilerin bulunmamasından dolayı hiçbirini canlı görüp incilemediğimden, sadece sanal ortam görüntülerinden elde ettiğim izlenimler sonucu varılmış kanaatler sonucunda belirlenmiş modeller olduğunu göz önünde bulundurduğumu belirtmeliyim.
2.yine bu modellerin fiyat bilgisine ne yazık ki ulaşamadığımı,genelde crono24 isminde bir sitede çok değişik ve çelişkili fiyatlar olduğunu gördüm.siz ustalardan bu konuda yardım beklediğimi belirtmeliyim.öncelikle modellerin resmi satış fiyatları ve bununla birlikte satın alma aşamasında alınabilecek indirim oranlarını bilmek bana yol haritamı çizmekte büyük yardımı olacaktır.çünkü bu indirim oranları markadan markaya, hatta modelden modele de değiştiği izlenimini edindim.
şimdi ise sizlere,yukarıda verdiğim ilk bilgiler ışığında, önce bana hitap ettiğini belirlediğim markaları alfebetik olarak sıramak istiyorum.çünkü markaları belirledikten sonra, yine yukarıda da belirttiğim üzere hepsinin tüm modellerini internetten inceleyerek,bunların içinden de eleme yaparak, kesinlikle sahip olmak istediğim marka ve modelleri belirledim.bu listeyine ardından vereceğim.tabi burada özellikle sizleren fikirlerini çok merak ettiğimi, ustaların yorum ve eleştirilerini dikkatle okuyacağımı belirtmek isterim.işte listem;
- AUDEMARS PIGUET
- BLANCPAIN
- BREGUET
- BREITLING
- GLASHÜTTE ORIGINAL
- IWC
- LONGINES
- OMEGA
- ORIS
- PANERAI
- PATEK PHILIPPE
- ROLEX
- TAG HEUER
-ULYSSE NARDIN
-VACHERON CONSTANTIN
- ZENITH
Şimdi hepiniz "ooo... bu markaları kim beğenmez" dediğini duyar gibiyim.ama burada benim için çok önemli noktayı atlamadan belirtmek istiyorum;
"Ben sadece bir saat almaktan ziyade,artık uzun vadede,kısıtlı bütçemi de göz önüne alarak,sahip olmaktan uzun yıllar sonra bile mutluluk duyacağım küçük çapta bir kolleksiyon yapmak istiyorum."
şimdi ise sizlere kolleksiyonumda bulunmasını istediğim modelleri paylaşmak istiyorum.yanlız yine belirtmekte fayda gördüğüm bir noktaya değinmeden edemeyeceğim.bu liste ilerleyen zamanda gelişecek saat bilgi ve zevki ile güncelleneceğini düşünüyorum.tabi bu güncellemede ustalarında katkısı-etkisi olacaktır.
-AP ROO 26400SO.00.A002CA.01
-AP ROO 26202AU.00.D002CA.01
-BLANCPAIN 5085FB-1140-71B
-BLANCPAIN 5066F-1140-52B
-BLANCPAIN 5085F-1130-71
-BLANCPAIN 5015D-1140-71B
-IWC IW503203
-IWC IW502305
-IWC IW 377401
-OMEGA SEAMASTERS 300M 2220.80.00
-OMEGA BEAMASTERS PLANET OCEAN BİG SİZE 232.90.46.21.03.001
-PANERAI (birbirinden küçük tasarım ayrıntıları ve materyal farkları ve makinaları ile ayrışan modelleri arasında en sağlıklı tercihi marka hakkında daha derinlemesine bilgi sahibi olduktan sonra yapmak niyetindeyim)
-ULYSSE NARDIN (hemen hemen beğenmediğim modeli yok gibi.kesinlikle canlı görüp,bilekte denedikten sonra kararımı vereceğim.)
yanlız yukarıda verdiğim listedeki modellerden 1 markaya ait sadece bir modeli tercih etmek niyetindeyim.yani bir markanın birden fazla modeline sahip olmaktansa,yukarıdaki ilk listede bulunan diğer markalardan beğendiğim modelleri almanın daha iyi olacağını düşünüyorum.ayrıca başlangıç olarak sanırım işe en uygun fiyatlı olandan başlamakta fayda görüyorum.çünkü fiyat yükseldikçe seçmek-sıralamak daha zor olacaktır diye düşünüyorum.
evet değerli arkadaşlarım.durum hali hazırda bu ve görüldüğü üzere sizlerin değerli görüş ve eleştirilerinize azemi oranda ihtiyaç duyulacak durumdayım.şimdiden görüşleri ile bana yardımcı olacak arkadaşlara teşekkür ederim.
SAYGILARIMLA...