"The first-ever mechanical movement without hairspring"Bilmiyorum daha önceden farkedip konuyu buraya taşıma fırsatı olan var mı ama, Tag Heuer hairspring (mekanik saate gücünü veren sarmal yay parçası) olmadan bir saati konsept olarak tasarlamış ve üretmiş. Kendi web sitelerinden duyurdukları üzere gücünü hairspring'den almadan çalışan ilk mekanizma oluyor.
Yazılanlara göre 4 farklı güclü mıknatısçık yardımıyla yaratılan enerji, balance wheel'e aktarılıyor ve mekanizmanın çalışması sağlanıyor. Teknik özellikleri de hayli ilginç geldi saatin. Öncelikle 43.200 (6 hz) frequency ile çalışıyor ve 19 taşlı! Klasik yay mekanizması bulunmadığından mıknatısların daha hassas bir ölçüme de sahip olduğunu iddia ediyorlar.
Tag, bu mekanizmaya uygun olarak 47mm'lik titanyumdan yapılma bir saat hazırlamış. Mekanizma'da saat, dakika ve saniye kolları bulunuyor(sub second olarak). Ancak tahminim bu daha başlangıç ve bu şekilde ilerde çok farklı kombinasyonlar üretebilirler. Amma velakin bu saatte oldukça şık ve spor göründü bana... Aşağıda birkaç resmini ekliyorum.

Saygılar
Burak