TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Başlangıç Olarak Hangi Saati Almalı?

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Başlangıç Olarak Hangi Saati Almalı?

Mesaj bizantolog » 10 Nis 2010, 16:03

Resim

Artık neredeyse saatten saymadığım pilli saatlerden mekanik saatlere geçmek isteyenler, mekanik saatlerin fiyatlarının çok pahalı olduğundan şikayet ediyor ve en uygun seçenekleri öğrenmek istiyorlar.

Ben başlangıç olarak hem ucuz hem de fiyatına nazaran kaliteli oluşundan dolayı (ve ülkemizdeki geçmişine saygıdan) Seiko'nun 5 serisini öneriyorum. Bu seri belki de saatçilik tarihinin en çalışkan, en sade makinelerinden birini taşıyan bir seridir.

Bu saatten sonra diğer mekanik saatlere başka bir gözle bakılıyor. Değer vermeyi öğreniyor insan.

Seiko 5 model saatler ucuz fakat kesinlikle pilli saatlerden daha iyilerdir, çünkü pilli saatlerin ömrü mekaniklere göre çok kısadır, Seiko 5'lerin ömrü de kendisinden daha üstün saatlerden kısadır elbette, fakat bu fiyat ve performans oranına göre düşünülecek olursa Citizen dışında daha uygun bir alternatifleri yoktur. (Lütfen şu yazıyı okuyun: http://forum.saatforumu.com/viewtopic.php?f=49&t=1977&p=24354#p17265, teknik açıklamalar çok önemli)

5 serisi saatler, mekanik saatlerin belli başlı güzelliklerini taşımaları ve estetik olarak üstün olmaları bile tek başına tercih edilmeleri için yeter de artar bile.

Seiko'nun 5 serisinir 5 temel özelliği vardır, bunlar:

1. Otomatik (Automatic)
2. Su geçirmezlik (Water resistant)
3. Şoklara dayanıklı (Shock resistant)
4. Gün (Day)
6. Tarih (Date)

Bunlar standart bir saatte olması gereken özelliklerdir zaten, ama bu özellikleri taşımayan saatlerin bile çok daha pahalıya satıldığını ve bir yığın problem yarattığını düşünürsek bu saatin ilk çıktığı zamanlardan bu yana devrimci bir yanı olduğunu söylemek mümkün.

Bu saatin önce karanlık tarafını yazayım:

Pilli saatlerden mekanik saatlere geçen üstelik saatinin saniyesi saniyesine dakik olmasını çok önemseyenler bu saate biraz bozulacaklardır. Çünkü bu saatin en büyük kusurlarından biri günde +/- 10 saniyeden +/- 30 saniyeye kadar sapma gösterebilmesidir. Fakat bence bu durum çok önemsenmemeli. Zaten bir süre saati gözlemleyip kullanımdan sonra daha mekanizma deyim uygunsa tam anlamıyla oturması beklenir ve sapma oranı kendiliğinden daha aşağılara iner. Belli bir süre sonra saati tecrübeli ve güvenilir bir ustaya göstermek ve saati ayarlamasını istemek hassasiyet sorunlarını büyük ölçüde çözer, dert etmeye hiç değmez bence. Ancak hassasiyet konusunda takıntılı insanların bu saatlerden uzak durması ruh sağlıkları için gerekli:)

Seiko 5'lerin mekanizmasında plastik de kullanılmaktadır, fakat bu parçalar uzun yıllar çalışmaya göre üretilmiştir yani sağlamdırlar. Ayrıca Seiko 5'lerin parçaları hemen bütün saat tamircilerinde bulunur, tamiri ve bakımı çok kolaydır. (Mekanik saatlerin pilli saatlerden bir farkı da burada ortaya çıkıyor, saat çöpe atılmayıp tamir ediliyor, bakımı yapılıyor.)

Bir başka konu da temelde otomatik saatlerin elle kurulabilmesidir, fakat ne yazık ki bu saatin mekanizması buna müsaade etmiyor (en sevmediğim özelliği).

Gelelim Seiko 5'lerin aydınlık yüzüne:

Her yaştan insana hitap eden bir seri olması önemli bence. 9 Yaşındaki oğlum da ben de seviyoruz bu saatleri (bilhassa military tarzı olanları, sade ve en kullanışlı modeller bu seride bulunuyor). Oğlum geceleri saatin kadranını net bir şekilde görebildiği için mutlu, saatin mekanizmasını da izleyebiliyor, kadrandaki basit ve anlaşılır sayılar nedeniyle saatin kaç olduğunu kolaylıkla söyleyebiliyor. Bu seride her türlü zevke hitap eden bir model bulunuyor: Klasik, spor, askeri, dalgıç türlerinde modeller mevcut.

Ben de military saatin sade yapısını, hafif ve dayanıklı oluşunu beğeniyorum, bu özelliklerinden dolayı günlük kullanım için son derece uygunlar.

En çok satılan ve fiyatı uygun olan (100-200 Tl) Seiko 5 modelleri (military veya aviator diye de aranabilir) 38mm ile günümüzde popüler olan saatlere göre küçük sayılır, fakat dalgıç ve spor serilerindeki Seiko 5'ler 44mm'ye varan çaplarıyla (fiyatları 250-500 Tl arasında değişir) kimine göre büyük sayılsalar da günümüz saat anlayışına uygundur (ben 38mm olanları tercih ederim orası ayrı).

foto: (c) desben (http://www.flickr.com/photos/desben/)

http://mekaniksaat.blogspot.com/2010/02/baslangc-olarak-hangi-saati-almal.html
Kullanıcı avatarı
bizantolog

Re: Başlangıç Olarak Hangi Saati Almalı?

Mesaj Zemberek » 11 Nis 2010, 20:25

Sayın bizantolog iletilerinizi zevkle okuyorum ve yukarıdaki açıklamalar için ayrıca teşekkür ederim. Mekanik saat henüz hiç kullanmamış olsam da artık az çok neden diğer saatlerden ayrı tutulduğunu, meraklıların da neden böyle bir tutku olduğunu anlamaya başladım.

Yalnız aklıma takılan bir konu var saatlerle ilgili, burada sormak uygun mu bilmiyorum konunuzu kirletmiş olmak istemem. Acaba saatlerimizi nasıl saklamalıyız? Kastettiğim sonuçta içlerindeki mekanizma kullanmadığımız zamanlarda bile en azından yer çekimine karşı çalışıyor ve bunun parçaların aşınmasına bir etkisi mutlaka vardır diye düşünüyorum. Bu sebeple örneğin arka kapağı yere gelecek şekilde saklayın gibi bir şey söylenebilir mi yoksa her halükârda mekanizma aşınacaktır nasıl sakladığımızın bir önemi yok mudur?

Temsili olarak koyduğunuz fotoğraftaki saat oldukça cezbetti :D yakın zamanda "Benim de bir mekanik saatim var" diyebilmek adına sahip olabilirim.

Saygılar.
Kullanıcı avatarı
Zemberek

Mesaj yeşilevlerdeki » 11 Nis 2010, 21:21

Eline sağlık bizantolog..Birçok kişi için aydınlatıcı bir çalışma. Açıkçası bende bir seiko5 almak istiyorum ama bu saatlere sadece internetten ulaşılabiliyor olması işin kötü tarafı. Yoksa şimdiye kadar eminimki bir kaç tane seiko5 saatim olmuştu..
Kullanıcı avatarı
yeşilevlerdeki

Mesaj Frax » 11 Nis 2010, 22:35

Benim de 3 adet pilli saatim var ve su ana kadar otomatik saat edinemedim.Aslinda surekli kafamda Seiko 5 alsam mi almasam mi diye bir dusunce var.Kolayca bulunamayisi nedeniyle bu kadar erteledim.Hala da ertelemekteyim.Keske bizim icin edinmek kolay olsa biraz daha.Model cesitliligi de artirilsa.
Kullanıcı avatarı
Frax

Mesaj bizantolog » 12 Nis 2010, 08:27

zemberek yazdı:Sayın bizantolog iletilerinizi zevkle okuyorum ve yukarıdaki açıklamalar için ayrıca teşekkür ederim. Mekanik saat henüz hiç kullanmamış olsam da artık az çok neden diğer saatlerden ayrı tutulduğunu, meraklıların da neden böyle bir tutku olduğunu anlamaya başladım.

Yalnız aklıma takılan bir konu var saatlerle ilgili, burada sormak uygun mu bilmiyorum konunuzu kirletmiş olmak istemem. Acaba saatlerimizi nasıl saklamalıyız? Kastettiğim sonuçta içlerindeki mekanizma kullanmadığımız zamanlarda bile en azından yer çekimine karşı çalışıyor ve bunun parçaların aşınmasına bir etkisi mutlaka vardır diye düşünüyorum. Bu sebeple örneğin arka kapağı yere gelecek şekilde saklayın gibi bir şey söylenebilir mi yoksa her halükârda mekanizma aşınacaktır nasıl sakladığımızın bir önemi yok mudur?

Temsili olarak koyduğunuz fotoğraftaki saat oldukça cezbetti :D yakın zamanda "Benim de bir mekanik saatim var" diyebilmek adına sahip olabilirim.

Saygılar.

Mekanik saatlerin çalışması, çalışmamasından iyidir evvela bunu söylemek lazım. Kullanılmayan saat ise eğer otomatik ise bir saatçevirici (watchwinder) çok yararlıdır. Bütün bunların dışında saatin pozisyonu da bir yerde hassasiyeti etkilediği için önemli sanıyorum. Ama bu tarz teknik konularda çok bilgili değilim. Daha bilgili olanlar (bu konuya ayrı bir başlık açılmalı bence) doyurucu yanıt verir sanırım.
Kullanıcı avatarı
bizantolog

Mesaj bizantolog » 12 Nis 2010, 08:35

yeşilevlerdeki yazdı:Eline sağlık bizantolog..Birçok kişi için aydınlatıcı bir çalışma. Açıkçası bende bir seiko5 almak istiyorum ama bu saatlere sadece internetten ulaşılabiliyor olması işin kötü tarafı. Yoksa şimdiye kadar eminimki bir kaç tane seiko5 saatim olmuştu..

Aydın Saat'i çok eleştirdik, halen ülkemizde yanlış bir strateji uyguladıkları aşikar, kullanıcıların taleplerine karşı duyarsızlar.

Lüks segmentte yer almak istiyorlar, bu nedenle mesela saate ayıracak fazla parası olmayanları umursamıyorlar.

Seiko'nun çok güzel başka modelleri de var, dalgıç saatlerini var mesela, Seiko 5 serisini ise ülkemize hiç getirmiyorlar.

Ülkemiz kalitesiz saat cenneti. Bu da dağıtımcıların bir an önce ve çok para kazanma hırsından kaynaklanıyor. Pek çok Alman markası var ama onlar da piyasada yok mesela. Citizen'in çok kaliteli modelleri var, onlar da ülkemizde yok. İnternetten almak zorunda kalıyor insanlar, oysa saati görmeden almak tavsiye edilen bir uygulama değil.
Kullanıcı avatarı
bizantolog

Mesaj bizantolog » 12 Nis 2010, 08:48

Frax1 yazdı:Benim de 3 adet pilli saatim var ve su ana kadar otomatik saat edinemedim.Aslinda surekli kafamda Seiko 5 alsam mi almasam mi diye bir dusunce var.Kolayca bulunamayisi nedeniyle bu kadar erteledim.Hala da ertelemekteyim.Keske bizim icin edinmek kolay olsa biraz daha.Model cesitliligi de artirilsa.

Seiko 5'i övüyorum ama olmayan yanlarını da yazdım, bu saatin özelliklerinine ilişkin clk daha ayrıntılı olarak yazmıştı. Fakat olumlu yönleri çok ve yukarıda yazdığım gibi başlangıç için ideal. Fakat bir süre sonra bu saat yetmeyecek, standartların tamamını karşılayan bir saat isteyeceksin, sonra standartlar da yetmeyecek, estetik ve teknik açıdan daha gönül alıcı bir saat isteyeceksin, yani bu işin sonu yok frax1:)
Kullanıcı avatarı
bizantolog

Mesaj Zemberek » 12 Nis 2010, 09:52

Yanıtlarınız için çok teşekkürler bizantolog, zahmet oldu size. Bu kadar tutulan, uygun fiyatlı modelin zor bulunması da entrerasan. Ben de çok beğendim fotoğraftaki saati dünden beri arıyorum internette, garip garip siteler dışında güvenilecek bir yerde rastlamadım.

Müsadenizle merak eden arkadaşlar için, umarım yanlış değildir, fotoğraftaki modelin numarasını yazmak istiyorum, SNK809K.

Saygılar.
Kullanıcı avatarı
Zemberek

Sonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Google [Bot] ve 34 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners