TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Neden İsviçre?

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Neden İsviçre?

Mesaj Zemberek » 30 Nis 2010, 03:37

Başlıktan da anlayacağınız üzere merak ettiğim konu bu. Almanya, Fransa, İtalya, Japonya, Danimarka onlarca ülke saat üretiyor ama neden İsviçre? Çok uzun bir cevabı olduğunu kısmen biliyorum. Foruma üye olmadan önce de merak ettiğim bir konuydu, Örneğin savaşçı toplumlar bu özelliklerinden dolayı silah konusunda öne çıktılar ve benzer konularda da diğer ülkeler, ayrıca ihtiyaçtan kaynaklanan ilerlemeler, coğrafi sebeplerden vs soru uzayıp gidiyor peki zaman İsviçre'lilere mi özeldi de bu kadar geliştiler?
En son Zemberek tarafından 01 May 2010, 13:22 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
Zemberek

Re: Neden İsviçre?

Mesaj Bond » 30 Nis 2010, 06:39

Aslında kısmen kendi soruna kendin cevap vermişsin, belirttiğin faktörler elbette tarih içerisinde etkili olmuştur. Biraz internetten baktım ama özel bir sebep ortaya koyan bir makale veya araştırmaya rastlayamadım. Kendi düşüncemle cevap vereyim. Bence diğer faktörlerin ötesinde temel sebebi insan; yani prensip, çalışma, zamanlama, yetenek, politika birazda şans. Zaten tarih ve hayatta böyle, benzer konulardaki birçok olgu yada ürün içinden bir yada birkaçı insan davranışlarının sonucunda diğerlerinden öne çıkmıyormu?

Birçok örnek verilebilir, üzüm ve şaraptan yola çıkalım, benzer coğrafi koşullara ve kaliteli mahsül almaya müsait birçok lokasyon varken şarap denince akla ilk Fransa gelir yada İtalya ve pizza, elmas ve Antwerp Belçika, robot teknolojisi ve Japonya gibi birçok örnek olabilir. Ortaya çıkan durum insanların verdiği kararların ve davranışlarının sonucudur.

İlk analog quartz kol saati prototipi İsviçre CEH Araştırma Laboratuvar'ında üretilmiş olmasına rağmen bugün Quartz denince akla Japonya geliyor. Belki 1962'de İsviçreliler quartz saat üretimi konusunda farklı karar vermiş olsalardı pazara giren ilk quartz saat Seiko Astron olmayacak ve Seiko günümüzdeki pazar payını ve konumunu rüyasında görecekti. :)

Bu soruya cevap vermesede İsviçre saat endüstrisinin kökleri ile ilgili ingilizce bir link eklememiz kısa tarihçesini merak eden üyelerimiz için yararlı olacaktır. :arrow: http://www.fhs.ch/en/history.php
Kullanıcı avatarı
Bond
Administrator

Mesaj Zemberek » 30 Nis 2010, 06:50

Teşekkür ederim Sayın Bond, ben de sizin gibi sormadan evvel biraz araştırdım ama sizin gibi "şu sebepten" diye kesin bir sonuç bulamadığım için yanıtı burada aramaya karar verdim. Düşüncelerinize kısmen katılıyorum ama örneğin Almanlar'ın çalışma prensipleri de son derece katı (kısa bir süre Siemens'te çalışmıştım biraz oradan kaynaklanıyor bu fikrim) keza Japonlar'da da aynı şekilde.

Sonuç olarak kesin bir cevabı yok gibi ama bir yerlerde bir şeyler oldu ve bu insanlar bu konuya eğildir gibi geliyor işte o nokta nedir acaba. Quartz konusundaki kararlarının farklı olmamasının sebebi ne olabilir? Geleneksel üretime verdikleri önem mi yoksa elektronik konusunda çok daha güçlü rakiplerinin olacağı çekincesi miydi.

Bağlantı için teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
Zemberek

Mesaj Modern60 » 30 Nis 2010, 20:27

İsviçre'nin saat endüstrisine atılmasının temel faktörü Fransa ve göçlere sebep olan zulümler. Daniel Jean Richard ve arkasından Breguet iel Perrelet büüyük bir kıvılcımı atmış oldular. Daha uzun yazacağım ama şimdi değil. Konu çok hoş çünkü.
Kullanıcı avatarı
Modern60
Contributor

Mesaj Zemberek » 30 Nis 2010, 20:53

Sabırsızlıkla bekliyoruz Sayın Modern60 :).
Kullanıcı avatarı
Zemberek

Mesaj sedir » 03 Ara 2010, 21:42

modern60 yazdı:İsviçre'nin saat endüstrisine atılmasının temel faktörü Fransa ve göçlere sebep olan zulümler. Daniel Jean Richard ve arkasından Breguet iel Perrelet büüyük bir kıvılcımı atmış oldular. Daha uzun yazacağım ama şimdi değil. Konu çok hoş çünkü.

Şu konuyu biraz ısıtıp hatırlatayım sayın modern60'a. Vakti uygunsa belki bu konuyu aydınlatacak değerli satırlar ekler foruma.
Vakit nakittir.
Kullanıcı avatarı
sedir

Mesaj punk » 03 Ara 2010, 21:50

İsviçre'liler genel olarak çelik üretiminde ve onu kullanmak konusunda çok başarılılar. Sağlam çakıları da buradan gelir diye biliyorum.
Kullanıcı avatarı
punk

Mesaj Redliner » 04 Ara 2010, 15:49

Bu başlığı duyunca aklıma cem yılmaz ın stand up show u geldi yıllar öncesinden kalan......

Sayın Yılmaz neden mizah?? :lol: hatırlayanlar olacaktır mutlaka.
Kullanıcı avatarı
Redliner

Sonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: alperengur, DirtyOldMan, Mtn ve 51 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners