1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Mekanik Saatlerin Dayanıklılığı Hakkında Bilgi

MesajGönderilme zamanı: 06 May 2010, 19:23
safir
konu mekanik saatlerin ne kadar dayanıklı olduğu konusu,elbette düşüp zarar görmedikçe en uzun ömürlü saat olduğu söyleniyor ama şu var:mesela gün içinde farklı farklı işler yapıyoruz kimi zaman koşturmamız ,elimizi kolumuzu sert bir şekilde sallamamız bile gerekebiliyor ,en basitinden el yıkayınca kolumuzu elimizi silkeliyoruz ,bu gibi durumlar saate bir zarar verirmi ve bildiğim kadarıyla zamanlama ayarı yapma imkanı olan bu saatlerin hassaslığının kaçmasına ,ayarının bozulup normalden çok daha fazla ileri gitmesine ya da geri kalmasına sebep olabilir mi acaba ?
yani ne bileyim mesela bir gün kolumda böyle mekanik saat varken baltayla odun kırmaya,balyozla taş kırmaya ,bir yere çivi çakmaya yada toprağa çapa yapmaya mecbur kalsam bu gibi durumlardan ne kadar etkilenir bu saatler ? :) zorlu doğa koşullarına ne kadar dayanıklıdırlar,bunu soruyorum çünkü sadece banyo ederken saati kolumdan çıkarırım ,size de oluyormu bilmem saat takmadığımda bir şeyler eksik oluyor kendimi çıplakmış gibi hissediyorum bu koşula uygun saat g-shock olsa da mekanik saatleri daha çok seviyorum

darbede en çok etkilenen balans direğine inca bloc parashock etashock gibi hareket kabiliyetli yatak eklendiğini biliyorum ama bu ne kadar dayanıklıdır ve asıl soru diğer sabit yataklı bölümler ne derece etkilenir

hatta uygun olursa saatlerinizin başından geçenler adlı bir başlık açalım ,bu şekilde anısı olan arkadaşlar yazsalar nasıl olur ,ne dersiniz ?

Re: mekanik saatlerin dayanıklılığı hakkında

MesajGönderilme zamanı: 06 May 2010, 19:38
Modern60
Gravitenin 7 seviyesine kadar sıradan saatlere bir şey olmaz. En kötü olabilecekler, maşa minivelasının sısrlandırıcılarından çıkması ki bu da, maşa sisteminin bir kere sökülüp takılmasıyla düzeltilebilir. Ayarlara gelince, günümüzdeki indeks çubukları mesela etachrondaki gibi, vidalı olarak üretilmekte. Ya da daha ciddi saatlerde, ayar yerine balansın serbest salınımlısı ve ayarın bu tekerleğe yapılması, ya da, ayar indeksinin kuğu boynu gibi çok ciddi bir kilitili yara vidasıyla, ya da troi vois denilen ve balans çarkınınaskılarına yerleştirilen genlik, uzunluk ayarlama vidalarıyla yapılabilmekte. Dolayısıyla 7 yer çekimi kuvvetinde bile ayar bozulmaz. Ama çok yakında yepyeni ve daha modern mekanizmalar gelecek ve 1000 gibi ciddi yer çekimi ivmelerinde bile hiç bir şey olmayacak. JLC bu gün bile, 70 gibi yerçekimi ivmelerini karşılayabiliyor. Kısacası beyzbol, golf, hatta boks bile yapabilirsiniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Re: mekanik saatlerin dayanıklılığı hakkında

MesajGönderilme zamanı: 06 May 2010, 19:39
Modern60
Maşa manivelası dedim yanlış yazdım. Özür dilerim.

Re: mekanik saatlerin dayanıklılığı hakkında

MesajGönderilme zamanı: 06 May 2010, 20:41
razz
Hazır konu açılmışken modern60 üstadımıza bir sorum olacak;

70ler'in saatlerinde sıkça rastlanan "Incabloc" şok absorbe edici sistem nasıl çalışıyor acaba? Bir de modern Rolex'lerde görmeye alıştığımız KIF Shock Absorbation konusunda bilgi verme şansınız olur mu?
Tşk.

Re: mekanik saatlerin dayanıklılığı hakkında

MesajGönderilme zamanı: 06 May 2010, 21:12
nickynick
razz yazdı:Hazır konu açılmışken modern60 üstadımıza bir sorum olacak;

70ler'in saatlerinde sıkça rastlanan "Incabloc" şok absorbe edici sistem nasıl çalışıyor acaba? Bir de modern Rolex'lerde görmeye alıştığımız KIF Shock Absorbation konusunda bilgi verme şansınız olur mu?
Tşk.

+1

Re: mekanik saatlerin dayanıklılığı hakkında

MesajGönderilme zamanı: 06 May 2010, 21:24
safir
ayrıntılı açıklamanız için çok teşekkür ederim modern60 üstadım ,anlattığım gibi durumlarda kullanmak yani günlük her koşulda kullanım için japon saatlerine(seiko 5 vs) bakıyorum umarım onlarda saydığınız çok kaliteli sistemlere yakın dayanım gösterirler

sizin gibi ustalar benim yapacağım açıklamadan çok daha fazlasını biliyordur ama bir foroğraf eklesem ne dersiniz ?

Resim

Alan üstadın anlatacaklarını somutlaştırmak için iyi olur diye düşünüyorum

Re: mekanik saatlerin dayanıklılığı hakkında

MesajGönderilme zamanı: 06 May 2010, 22:07
Modern60
Muhteşem. Bu resimleri henüz ekleyemediğimden görsel faydam olamıyor. Çok teşekkür ederim görseller için safir. Bu sistem 1940 larda La-Chaux de Fonds ta bulunan ve sonra da aynı isme kurulan bir fabrika. Sistem çok basit açlışır. Balans direğinin alt ve üst uçlarına takılı taşların üzerine yerleştirlen bir başka taş ve bu taşın üzerine bir klips yay vardır. Darbe anında direk kırılmadan bu klips yayların darbeyi sönümlendirmesiyle de korunur. Basit ama ciddi bir icat. Kif ya da Incabloc prensipleri aynıdır.

Re: mekanik saatlerin dayanıklılığı hakkında

MesajGönderilme zamanı: 09 May 2010, 23:29
Clk
Mekanik saatler her türlü kullanicinin günlük kullanim sartlarina göre dizayn edilip üretiliyor. Bu da demektir ki, her sartta görevini yapabilecek mekanizmalar ortaya koyuyorlar. Golf benim verebilecegim en iyi örnek. 1 saniye hatta daha az bir zamanda kolunuzun ulastigi hiz 150 ile 280 km arasinda sonucta kol bir darbe ile karsilasiyor ve mekanizma 4-5 saatlik defalarca tekrarlanmis golf turlarindan sonra bile islevini yerine getiriyor.

Civi cakmak, odun kirmak ile kolunu duvara carpmak arasinda prensip olarak bir fark olmadigini da hatirlatmak isterim.

Kisacasi saatlerimiz saglam :)