Bende tartışmaya başka yerden gireyim.

Bu konuyu uzun zamadır merak ediyorum, ekstra bilgisi olanlar varsa paylaşırlarsa sevinirim. Ciddi kaynaklardan okuduğum bilgiler ışığında şunu yazabilirim. Bir kere 30m WR saat ile 30m'ye dalınmazsa neden 30m WR diye ibare olur? Çünkü günlük aktivitelerde örnek musluktan akan su yağmur damlası dahi belli bir basınç oluşturur. Yada havuza veya denize atladığınız zaman saatin suya çarpması ile çok yüksek bir basınç oluşur. Örnek vermek gerekirse yüzerken kulaç atımı esnasında saatin su ile her buluşmasında belli bir basınca maruz kalır. Bu durumun +5/10 metre gibi bir seviye olduğu belirtiliyor.
Bu sebeple belli WR özellikli saatlerle yüzülmez yada dalınmaz deniliyor. Sahşi fikrime göre bu konuda bir ciddiyetsizlik mevcut bence saatlere WR ibaresi değil sadece ATM basınç ibaresi konmalı çünkü bu konuda iki tane ISO standardı var ve saat üreticileri bu standardı saatlerinde belirtmiyorlar. Yani bu belirsiz durumda 100m WR olan saati eğer 100m'ye dalmayacaksak neden kullanalım olayı bana göre ve diğer uzmanların yazdıklarına göre gerçekçi değil. 3-4 metre yükseklikten suya dikey atlamada saatin suya çarpması 50m'den daha derinde oluşabilecek bir basınçı saate anlık olarak yüklüyor bu sebeple yüksek basınca dayanıklı saatler üretiliyor. Ayrıca anlık ısı değişmeleride ATM basıncına dayanıklılık durumunu değiştirebiliyor. Elbette 1000mt 3000mt 11000mt gibi WR saatler için fikrinize katılıyorum.
Ben scuba diving esnasında 200mt diver standartlı bir saat kullandım genelde ve bir sorunla karşılaşmadım. Örnek ben Redliner arkadaşımızdan farklı olarak yüzerken, snorkellingde yada su ile temas edilen diğer aktivitelerde de saatimi çıkarmam. Elbette bu kişiden kişiye değişen bir prensip.
Uzmanlar ve resmi kurumlar bu konuda saatleri ikiye ayırıyorlar. ISO 2281 Horology WR standardı saatler ve ISO 6425 Diver WR standardı olarak ve tablodaki bilgiler bence halen mantıklı veya çok anlaşılır değil. Örnek 200m WR bir saat için ISO standardına göre dalmak için müsait değil. Oldukça uzun ingilizce bu standartların kriter bilgileri var fakat eklemedim. Elbette tamamı WR hakkında değil, saatlerin özellikleride belli standartlarda olmalı özellikle diverlar için. Renk, okunabilirlik, lumi parlaklığı vb gibi.
ISO 2281
Water Resistant or 30 m
Suitable for everyday use. Splash/rain resistant. NOT suitable for swimming, snorkeling, water related work and fishing.
NOT suitable for diving.
Water Resistant 50 m
Suitable for swimming on some watches ( Due to crown specifications ), white water rafting, no snorkeling water related work, and fishing.
NOT suitable for diving.
Water Resistant 100 m
Suitable for recreational surfing, swimming, snorkeling, sailing and water sports.
NOT suitable for diving.
Water Resistant 200 m
Suitable for professional marine activity, recreational diving and serious surface water sports.
NOT suitable for pro diving.
ISO 6425
Diver's 100 m
Minimum ISO standard (ISO 6425) for scuba diving at depths NOT suitable for saturation diving.
Diver's 100 m and 150 m watches are generally old(er) watches.
Diver's 200 m or 300 m
Suitable for scuba diving at depths NOT suitable for saturation diving.
Typical ratings for contemporary diver's watches.
Diver's 300+ m for mixed-gas diving
Suitable for saturation diving (helium enriched environment).
Watches designed for mixed-gas diving will have the DIVER’S WATCH L M FOR MIXED-GAS DIVING additional marking to point this out.