copycat » 09 Eyl 2024, 19:38
Yanılıyorsam düzeltin ancak geçen günlerde, Türkiye'de 0 İsviçre saatlerinin satışında tarihi rekorlarını kırıldığına dair haberler vardı.
Yani eğer ben yanlış okumadıysam 0 saat satışında duraklama değil tam tersine yükseliş var.
Ben sokakta, çevrede saat merakının patlama yaptığını görüyorum. Herkeste bir otomatik saat alma, hangisini alayım diye danışma var. Eskiden herkesin kolunda Nautica, Fossil varken artık Tissot, Hamilton gibi markaları çok sık görüyorum.
He ikinci el piyasası bambaşka bir mevzu çünkü aynı durum otomobil ve motosiklette de var.
0 piyasası uçuyor, ikinci el sürünüyor.
Bence sebebi şu, pandemi döneminde, yaşanılan tedarik ve imalat krizleriyle her şeyin fiyatı uçtu. Özellikle 0 ürün tedariği olmayınca ikinci el fiyatları her şeyde 0'ı geçti.
Şimdi tedarik küresel olarak çözüldü ve 0 ürünler indirimli, kampanyalı, taksitli şekilde bulunabilir oldu. Ancak bizim millet olarak huyumuz zarar kes işlemini hiç sevmeyiz. Yani bir malı şartlar ne olursa olsun aldığımız fiyatın altında satmaya elimiz gitmez.
Ben saat piyasasında da ikinci el ile 0 arasında bu kopuşun yaşandığını hissediyorum.
Şimdi bir saati taksitle 60.000'e almak, ikinci elini nakit olarak 45-50'ye almaktan çok cazip geliyor insanlara. Buna uyum sağlamak lazım.
Somut da bir örnek vereyim.
Misal sıfırı 30.000 e alınabilen bir saate sarı sitede ısrarla 25 istendiğini gördüm geçenlerde. 24 veren olmuş, satmamiş sahibi.
Yeni piyasa şartlarına uyum sağlamak lazım.
Bana göre bir ikinci sebep de Türkiye'de maalesef ticaret güvenliği yok. Uzun vadede bu can güvenliğinden bile önemli.
Dolandırıcılığın resmi olarak kesin şekilde hiçbir cezası yok.
Bu şartlarda insanlar soyulmak, dolandırılmak ve sahte ürünle kandırılmak gibi risklere giremiyor haklı olarak.
CPH2113 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi