TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Saat Kolleksiyonu Tercihiniz Vintage / Modern

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Saat Kolleksiyonu Tercihiniz Vintage / Modern

Mesaj Solestar » 17 Ara 2009, 20:26

Koleksiyon oluşturma gibi bir düşüncem veya imkanım yok ama öyle bir imkanım olsaydı bu konudaki düşüncelerim ve davranışlarım şu şekilde olurdu:

Öncelikle koleksiyonum olsun diye bir koleksiyon oluşturmaya çalışmazdım. Zamanla kendiliğinden oluşacak olan koleksiyonun parçalarının da modern mi yoksa vintage mı olduğuyla da ilgilenmezdim. Modern veya vintage, bana yakışacağını düşündüğüm, benim karakterime uygun, kısa süreli moda akımlarına kapılmadan şu anda ve gelecekte kullanılabileceğini düşündüğüm modellere yönelirdim. Tasarımı yüz yıl öncesine ait klasik bir saate sahip olmak hoşuma giderdi, ama tasarımı yüz yıl öncesine ait sadece farklı olma gayretiyle üretilmiş, tarzım olmayan bir saati koleksiyonumda görmekten haz almazdım.

Bu düşünce çerçevesinde bana ait olacak olası bir koleksiyondaki saatlerin hangi kategoride veya ağırlıkla hangi tarzda olacağını önceden kestirmek benim için zor olacaktır. Belki koleksiyon oluştuktan sonra saatleri kategorize ettiğimde saat beğenimi de objektif olarak görme şansım olacaktır.

Özetle seçimimi belirleyecek olan kriterler genel olarak; saatin tasarımı, bana yakışıp yakışmayacağı, kaliteli bir makineye ve iyi bir işçiliğe sahip olması, tasarımın çabuk tüketilen moda anlayışından uzak olması ve tabi ki fiyatı olacaktır.

Bu açıklamalar ışığında sadece klasik ve tutucu tasarımlara açık olduğum sonucunu çıkarmayınız; zira forumda fotoğrafı paylaşılan wittnauer marka saatin, güzel bir iskelet saatin veya hoşuma gidecek farklı tarzda bir saatin koleksiyonumda olmasından mutluluk duyardım.

Açıkçası koleksiyonumun çok fazla parçadan oluşması tek başına benim için bir şey ifade etmezdi. Benim için içime sinen yirmi parçalık bir koleksiyon, bilinçsizce oluşturulmuş bin parçalık bir koleksiyondan daha değerli ve keyif verici olurdu. Ve sanırım bu şekilde oluşturacağım yirmi parçalık bir koleksiyonu veya elli parçalık bir koleksiyonun yirmi,yirmi beş parçasını tek bir saat için elden çıkarmazdım.

Son olarak çok çok beğendiğim, benim için özel bir parça ise ve imkanım varsa bir veya iki saatin aynısını koleksiyonuma eklemeyi düşünebilirdim.
Kullanıcı avatarı
Solestar

Re: Kolleksiyonunuz-Vintage? Modern?

Mesaj Clk » 17 Ara 2009, 21:48

Vintage özel bir hobi ve her hobi gibi bunun da bir maliyeti var. Sahsen kücük bir vintage koleksiyonum olmasini cok istiyorum ama maalesef begendigim saatler meblag olarak cok ucuk.

Bazi örnekler

Patek Phillipe 2526
Rolex Daytona 6262 yada 6263
Rolex Sea Dweller 1665
Rolex Gmt Master 16760 Fat Lady
Panerai Marine Militare (1940-1950)
Heuer Camaro Chronograph

bunlar ilk olarak koleksiyonumda görmek isteyecegim vintage saatler. Maalesef istemek ile yapmak ayni degil. Bu nedenledir ki ilk etapta ileride vintage olma özelligi olan saatler satin alip, vintage rüyasini bir baska bahara ertelemek benim icin en mantiklisi. Yukarida belirttigim saatler gibi tarih olmus saatleri koleksiyonuma katmak güzel birsey ama kendi vintage koleksiyonu yaratma sansim var ise 20-30 sene sonra kendi kendine olusmus bir vintage koleksiyona bakmakta ayri bir zevk olacaktir.

Koleksiyonumun kac saatten olustugu önemli degil 20 de olur 100 de ama 5-6 taneden fazla Vintage istemem. Olan vintage`da gercek vintage olmali. Planladiklarim var ve bu saatler icin gözden cikartabilecegim sattlerde var ama koleksiyon zaman meselesi bugunden yarina olusmadigi icin yarinin sartlarini görmek lazim.

Secimlerimi etkileyen nitelikler

1- az bulunur olmasi
2- sectigim vintage modelinin halen güncel modelinin olmasi
3- üretildigi zamanin sartlarina göre seckin ve kalitesinin tartisilmaz olmasi
4- her sartta tüm evraklarinin yada en azindan isin ehli yetkili biri tarafindan saatin durumuna onay verilmis olmasi.
5- saate degisen bir parcanin bulunmamasi ve mümkün ise saatin cok iyi durumda olmasi

Kategori derken neden bahsettigini aciklayabilirsen, memnun olurum.
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj nickynick » 18 Ara 2009, 04:31

Cok fazla saatten olusan bir koleksiyona sahip olma heveslisi degilim. Hedefimde begendigim 10 tane saate sahip olmak var. Bu 10 saatin icinde 2 ya da 3 tanesi vintage olmali. Vintage dediysem, karakterli saatler olmali. Mesela triple-date ozelligi olan, bakimi yapilmis, crocodile kayisa sahip bir saat. Markasi cok muhim degil, piril piril parlasin yeter. Yine vintage bir chronograph olmali koleksiyonda. Gicir gicir, metal kordonlu, havali; Heuer mi desem, Breitling mi desem... Yani hevesim gecmemeli koleksiyonumdaki vintage saatlerden.

Geri kalan 7 yada 8 saat ise guncel modellerden olmali:

Bir tane incecik, narin, gozbebegim olmali, takimlarimi cekince hevesle kutusundan ya da winder dan cikarip takabilecegim bir bebek. Jaeger mi desem Calatrava mi desem...Kesinlikle deployantli olmamali, klasik toka olmali kordonunda. Onu oyle her gun kullanmamaliyim, o guzelim ciftlik timsahinin alt kismindaki yumusacik derisinden yapilan kordonu yipranmasin, kasasinda kilcak cizikler bile olmasin saatimin. Velhasili, onun yeri ayri olsun gonlumde...

Bir tane ozellikli bir klasik saatim olsun, day-date olsun, Pontos gibi, kendini gostersin.Onu istedigim her gun kullanayim, arkadaslarimin arasindayken istem-disi durmadan saatime bakayim, varsin onlar yanlis anlasin, onlara ayiracak zamanim yok sansinlar, bilmesinler saatimi cok sevdigimden devamli ona baktigimi...

Sonra bir tane chronograph'im olsun, cik, basit bir saat olmasin, efsane olsun, gerek bir Monaco, gerek bir El Primero... Ona baktikca kolumda yasayan bir efsaneyi tasidigimi dusuneyim.Steve McQueen'in o fotografi hayalimde canlansin, hani o hepimizin bildigi fotografi...Farketmez hic kullanmayayim chronograph ozelligini, ya da ne bileyim, makarnanin kaynama suresini tutayim...

Dalgic saatim olsun bir tane. Yok; oyle dalmayi filan cok iyi bildigimden ,Michael Phelps gibi yuzebildigimden degil, adetten olsun. Elimi yikarken bilerek suyun altina tutayim, ya da dus alirken saate bakayim. Olsun da Planet Ocean olsun, hani o turuncu bezelli olan var ya; ondan iste...

Agir isler yaparken kullanacagim bir saatim olsun sonra, nerde zor is var, nerde tamirat var, kolumda o saat olsun, cizilsin, her tarafinda darbe izleri olsun. Cok ta pahali olmasin, insaniz neticede,icimiz ciz etmesin...

Ha sonra bir de Audemars Piguet'im olsun, eveet tamda dusundugunuz gibi Royal Oak olsun...Hani o bazilarinizin begenmedigi sekizgen tasarim var ya, iste ondan. Gonul ister ki Royal Oak Skeleton Perpetual olsun, ama o olmazsa sadece Royal Oak' da olur...Onu pazar gunleri kullanayim, oglene dogru uyanayim, giyinip hazirlanayim, takayim Royal Oak'imi ineyim Ortakoy' e dogru, brunch imi yapayim. Durmadan saatime bakayim, acelem varmiscasina, oysa tek yaptigim tembel-tembel bir pazar gecirmek olsun...

Yok, Daytona'm olmasin, GMT Master II' im olsun bir tane; o yesil gmt kollu olandan hani. Nereye gidersem gideyim, memleketimde kac oldugunu bileyim saatin.Nasil bahane ama? GMT'mis, peh; sen gel GMT ozelligini bosver, havamiz olsun...Hem sonra rehin filan alinirsak, verip kurtuluruz; hep Hollywood filmlerinde mi olucak bu sahne? Ya bizim basimiza gelirse?? Ya da suna ne dersiniz? Ben Nick, Nicky Nick...

Son olarak babamin 30 senelik Citizen'i, dedemin 50 senelik Serkisof'u olsun...Cizikler icinde ikisi de, onca yilin yorgunlugu, kolay degil...Onlar koleksiyonumun mihenk taslari olsun. Digerleri gider, gelir, ama onlar hep baskosede tik-tik atarlar. Oglum olursa bir gun, zamani gelince ona teslim edeyim bunlari, o da benim gibi severse saatleri, onun da koleksiyonunun en nadide parcasi olsun bu yadigarlar...

Bu hikaye de burada noktalansin...
Time is a great teacher, but unfortunatelly it kills all its pupils.
Kullanıcı avatarı
nickynick

Mesaj 2fast4u » 18 Ara 2009, 12:07

Nicky nick çok gızel özetlemiş koleksiyon anlayışını fakat benım için koleksiyon belli bır temada olacaksa işlevine göre sıralanmalı öncelerı uçuş saatlerıne merakım varken son 5 yıldır scuba modellerine merakım daha da arttı.Bundan sonra almaya devam edersem bu tarz saatlerin içinden seçicem.Ayrıca benım koleksıyonumda 1 tek saat olucak benımle beraber eskıyecek ve her zaman kolumda olacak anlayışı bende çok fazla diğerleri ise varmı var cevabı olarak dolablarda yadıgar olarak kalacak.Aslında böyle diyorum fakat hala o saati bulabilmişmiyim bilemıyorum .....
The world is yours .
" serial flipper"
Kullanıcı avatarı
2fast4u

Mesaj Egunns » 18 Ara 2009, 12:14

nick su gibi yazmışsın içtik gitti :)

vintage forever
Commander Chronograph,Mido
Kullanıcı avatarı
Egunns

Re: Koleksiyonunuz vintage mı? Modern mi?

Mesaj aaltindeger » 18 Ara 2009, 13:08

sevgili nickynik o kadar olsun istiyorsun madem olsun be: :lol:

çok güzel yazmışsın okurken -mercan dede bir eski istanbul- da çalıyodu, duygulandım valla :D
Kullanıcı avatarı
aaltindeger

Re: Koleksiyonunuz vintage mı? Modern mi?

Mesaj everywhere » 18 Ara 2009, 15:52

hakim fikir gibi bende saat koleksiyonun az ve öz olmasınadan taraftaryım.sonuçta koleksiyon olduğu için mümkün olduğunca çeşitli olmalı.ben daha çok modern saatleri seviyorum sanırsam.ben koleksiyona bir saat katarken hep birşeylere ortak olmalıyım düşüncesinden yola çıkıyorum.bir tarihe bir birikime ortak olma düşüncesi.koleksiyonun benim için en değerli parçası tabiki babadan ve deden miras kalandır benim için.saat zamanı ölçüyor ve bir büyüğün kolunda olan bir iki nesildir tıkır tıkır çalışmaya devam edip geçmişe tanıklık etmiş bir zaman ölçer bana heycan veriyor.birde koleksiyonda özelliği olan saatler olsun istiyorum ve bu özelliklerin başında perpetual calender geliyor ve en çok istediğimde iwc Portuguese Perpetual Calendar.bir saatin hiç sapmadan 300 yıl günü doğru göstermesi de beni etkiliyor.diğer bir saat seçenegide dalış saati ,pilot saati ve bir chrono olabilir.sonuçta bu özellikler hep geçmişte bir takım sıkıntılara cevap vermek için tasarlanmış bir birikim söz konusu.birde başka bir saat ile değiştirmek için koleksiyonunuzdan bir parça verirmisiniz denmiş.ben sahip olduğum şeylerden çok zor vazgeçen biriyim ve büyük ihtimal koleksiyonuma kattığım çoğu saatin manevi bir değeri bir hatırası olacağı için böyle birşey yapamam gibi geliyor.ama clknında dediği gibi bugün ne oldum değil yarın ne olacağım demeli.belki bir sıkıntı yüzünden bütün koleksiyonunuzdan vazgeçmek zorunda bile kalabilirisniz.birde hepimizin malumu saat koleksiyonu konusunda hepimizin elini kolunu bağlayan maddi kısıtlamalar oluyor.gönül her ne kadar kendine göre bir tarzı olan koleksiyon oluşturmak istesede. seçilecek saatin niteliğini etkileyen en önemli faktörlerden biride belki fiyatı..
Kullanıcı avatarı
everywhere

Re: Saat Kolleksiyonu Tercihiniz Vintage / Modern

Mesaj asymptote » 12 Şub 2012, 22:07

Nicky harika yazmışsın, :champ: Valla duygulandım şimdi.. :D

Ben vintage saatleri çok seviyorum ama sahip olamadım bir türlü antika bir saate. Almayı çok düşündüm ama hep son anda vazgeçtim. Başkasının anısı var üzerinde, bana uzak, bana yabancı diye düşündüm ve vazgeçtim almaktan.. Bu yüzdendir işte dededen babadan amcadan kalma eski bir Seiko' ya, Omega'ya özlemim.. Böyle değerli mirası olanları kıskanmam da bu yüzden.. :oops:

Clk başkanın söylediği çok doğru, 10-20-30 sene sonra vintage olacak saatleri belirleyip almalı şimdiden, alacağın bu saatler asla elden çıkarmak istemeyeceğin seninle eskiyecek saatler olmalı..
Daha yolun başındayız bakalım tarih ne gösterecek.. ;)
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Sonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Skywalker34tr ve 241 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners