Kastamonu Gazatesinde ve http://www.kastamonunettv.com 'da yayınlanan "ZAMANA KARŞI SAATİN İŞLEYİŞİNE BAKIŞ" adlı söyleşiyi,
siz dostlarımla paylaşmak istedim. Aşağıda Gazetedeki makaleyi yayınlıyorum, dilerseniz http://www.kastamonunettv.com'dan da izleyebilirsiniz.
Selamlar Saygılar
Ziya LİV

Söyleşinin Metini:
Zamana Karşı Saatin İşleyişine Bakış
Kastamonu’da yaklaşık 100 yıllık bir geçmişe sahip olan Lütfi Liv Saat Galerisi’ne konuğuz. Firma yetkilisi Ziya Liv Barutçuoğlu A.V.M. 2. Kattaki mağazalarında yaptığımız söyleşide mesleği ile ilgili bazı bilgileri bizimle paylaşıyor.
Lütfi Liv Saat Galerisinin geçmişinden bize bahsedebilir misiniz?
Lütfi Liv Saat Galerisinin geçmişi Postahane’de telefon teknisyeni olan İzzet Bey’in saatlere olan merakına dayanıyor. Arkadaşlarının saatlerini tamir ediyorken mağaza açmaya karar veriyor. Nasrullah Meydanı’ndaki mevcut işyerini açıyor.Soyadı kanunu çıktığında da İzzet Bey’e “Saatçi” soyadını veriyorlar.Öğrendiği mesleği oğlu olan Hamdi Saatçi’ye öğretiyor ve mesleği ona devrediyor. Hamdi Saatçi mesleğe devam ediyorken bir taraftan da yeğenleri olan Yılmaz Saatçi’yi ve büyük babam Ziya Liv’i yetiştiriyor. Yine bu iki isim mesleği icraya devam ediyorken oğulları Halil Lütfi Liv ve Yavuz Yusuf Saatçi’ye aktarıyor ve 1998 yılına kadar iki koldan meslek devam ediyor.Yavuz ve Yusuf Saatçi mesleği bıraktıktan sonra biz 1998 yılında Lütfi Liv markasını Kastamonu’da babam Halil Lütfi Liv’le birlikte yaşatmaya devam ediyoruz.
Saat alırken nelere dikkat edilmeli ?
Öncelikle saatin kalitesi çok önemli Türk müşteriler genellikle ucuz ürün tercihi vardır. Saat alırken dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıralayabilirim;
Kaliteli bir şeyin bedeli vardır. Saat çelik materyallerden üretilmiş mi? Kayışı gerçek deri mi?Kimyasal kansorejen madde içeriyor mu? İçlerinde kullanılan mekanizma ne kadar sağlam?Yıllar geçtikçe aşınmadan dolayı metal aşınması meydana gelebiliyor bu tür durumlardaki arızaları, onarımları kaldırabilecek bir mekanizmaya mı sahip, bunların tabi bilinmesi gerekiyor.Bunları sağlamak için alınacak ürünün güvenilir bir satıcıdan alınması, bir geçmişinin olması bir marka olması gerekiyor.Günümüzde saat markası arttı. Bazı saatler fiyat olarak çok uygun gibi gelebiliyor, 5 liraya 10 liraya yada 15 liraya saat bulabiliyorsunuz.İlerleyen zamanda ise paslanma,küflenme, ciltte alerji ve deri hastalıkları , su alma yada kayışlarının kopması durumunda tüketicide böyle saatlere karşı bir uzaklaşma yaşanıyor.Eğer kullanışlı bir saat kullanmak istiyorsanız ucuz ürünler yerine tüketici ortalama 100-150 liralık bir bütçe ayırarak kaliteli , garantili servis ağı olan bir ürün tercih etmeniz sağlık ve konfor açısından daha isabetli olucaktır.
Tüketici saat aldıktan sonra arıza yaşarsa ne yapmalı? Bu konuda bilinen yanlışlar nelerdir?
Tüketiciyle ilgili haklarla ilgili satış sonrasında bazı problemlerle karşılaşabiliyoruz. saatin başına gelebilecek tüketiciden kaynaklanmayan örneğin saatin kasasının renk atması, su alması, saatin küflenmesi gibi durumlar yada iç mekanizmalarıyla ilgili arızalar garantiye girer. Arıza durumunda tüketici ürününün hemen değiştirilmesini istiyor. Ancak ürünle ilgili fabrikasyon bir hata yaşandığında yasal olarak ürünün teknik servise gidip ürünün arızasının giderilmesi gerekir.Bu ürün aynı arıza yüzünden teknik servise üç sefer gider yada aynı ürün farklı durumlarından dolayı dört sefer gidip gelirse o zaman bu ürünü değiştirip yenisini veriyoruz. Bizim saat sektöründe de diğer sektörlerde de durum böyledir. Tüketiciler haklı olarak mağduriyetlerin en kısa zamanda giderilmesini istiyorlar fakat yasal olarak işleyen prosedür böyle, fakat biz müşterilerimizin incinmemesi için her aşamada ürünü takip ederek tüketicilerimize en iyi hizmeti sunmaya çalışıyoruz.
Garanti ne zaman başlar? Garanti süresi ne kadardır?Garanti kapsamına giren arızalar hangileridir?Yine bununla ilgili bilinen yanlışlar var mı?
Satışın gerçekleştirildiği gün başlar. Garanti markaya göre değişir ama Türkiye’de Sanayi ve Ticaret Bakanlığının onayladığı garanti süresi 2 senedir. Bu süre zarfında saatin başına gelebilecek tüketiciden kaynaklanmayan örneğin saatin kasasının renk atması, su alması, saatin küflenmesi gibi durumlar yada iç mekanizmalarıyla ilgili arızalar garantiye girer. Bunun için tüketicinin saatin kulanım kılavuzunu okuması gerekir. Her saatin su geçirmezlik derinlikleri farklıdır. 30m -50m -100m bazılarında 1 metre de olabilir. Deri kayışlı bir saatin uzun süre suda kalmaması gerekir.Deri kayışı çabucak çürütür.Altın kaplama saatlerde kimyasal maddeler mesela deterjan gibi çamaşır suyu gibi kimyasal içeren maddeler saate zarar verir. Bunun için bu tür maddeleri saatle temas ettirmemek en iyisi.Saatle duşa girmekten kaçınmak lazım çünkü kullanılan şampuanlar yada köpükler saatin içindeki lastik contalara zarar veriyor ve zamanla aşınmasına neden oluyor.100 kere duşa girdiniz su geçirmeyen saat 101’incide su geçirebilir bunun nedeni kimyasalların zarar vermesidir.
El kol yıkamalarında değil de duş ortamında saatinizi çıkarmanızı tavsiye ediyorum.
İnternetten saat alırken hangi konular üzerinde durulmalı?
Günümüzün modası internetten alışveriş…Bir çok kişi internetten alışveriş yapıyor bizde yaklaşık iki yıldır “www.gittigidiyor.com” sitesinden pilot olarak Türkiye geneline satış yapıyoruz.İnternet ortamında saatin sadece resmini görüyorsunuz ve ürünü denemeden alıyorsunuz, saat büyük geliyor,rengi farklı geliyor,küçük geliyor ve böylece mağduriyet yaşanabiliyor.Bu durumda bir saatçiye gidilip alınacak saat denenmeli ve incelenmeli,görerek almalı ve sipariş edilmelidir. İnternetten saat alınacaksa alınacak saatin internetteki satıcısı gerçek bir saat bayisi ise alınması daha uygun olur.
Saatte mekanik saat mi pilli saat mi tercih edilmeli?
Mekanik saatlerde çalışma ömrü vardır. Tüketicinin bileğindeki enerji ile çalışır saat tüketicinin bileğinde ne kadar durursa o kadar çalışır saat bilekten çıkarılınca 3 yada 4 gün çalışır ve sonrasında durur yeninde kurmak ve ayarlamak gerekir. Ama 1980’li yıllardan sonra ortaya çıkan pilli saatler bilekten çıkartıldığında yeninde kurulmaya gerek duyulmayan saatlerdir.Pilin ömrü dört yılı, beş yılı hatta bazı saatlerde on beş yılı bulduğu için yani uzun süre kullanılabildiğinden pilli saatler daha çok tercih ediliyor.Mekanik saatler de son dönemde yavaş yavaş yine bir moda halini aldı.
Lütfi Saat hangi markaları müşteriye sunuyor ve bundan sonra ki hedefleri nelerdir?
Longines, Swatch, Nautica,Guess Watches,Escape,Citizen,Fossıl,Diesel,Jacques Lemans,Espırıt,Emporıo Armanı gibi yirmiye yakın markayı müşterilerimizle buluşturuyoruz.Üç dört aya kadar sitemizde kendi satış platformumuzu kurup tüm saat meraklılarına http://www.lutfilivsaat.com adresinden satış yapacağız.Önümüzdeki iki yıllık süre zarfında bir üretim projemiz var ama detay vermek istemiyorum sürpriz olsun. Mağazamızda çelik takı ve bijuteri takı çeşitlerine de yer veriyoruz.Yine ilerleyen zamanlarda saat markası olmanın dışında Lütfi Liv takı markası da doğabilir.