manil yazd覺:Sevgili @afl,
Emek vererek haz覺rlad覺覺n覺z incelemeyi zevkle okudum. Butik saatlere kar覺 merak uyand覺rd覺. Bu nedenle bir sorum olacak size...
Konunun "cahili" olduum i癟in soruyorum. Butik saat 羹reticileri, d覺ar覺dan 3rd party temin ettikleri par癟alar覺 bir araya getirerek mi saati oluturur yoksa full in-house bir 羹retim mi vard覺r? Bir baka deyile, bir saati "butik saat" yapan ey nedir? (羹retim adedi, el i癟ilii oran覺n覺n y羹ksek oluu, v.s.?)
manil, bildiim kadar覺n覺 anlatmaktan zevk duyar覺m

ncelikle bu k羹癟羹k kutu a癟覺l覺覺n覺 bir inceleme olarak g繹rmeyin, saatin biraz hakk覺n覺 verdikten sonra detayl覺 bir inceleme yapar覺m.
Butik markalar asl覺nda tam doru tan覺m deil. T羹rk癟emize 繹yle yerlemi. Yabanc覺lar " independent - ba覺ms覺z" diyorlar. Hatta bu t羹r 羹reticilerin bir araya gelip kurduu AHCI diye olduk癟a etkili ve bilinen bir organizasyon var. Web sitesine bakman覺z覺 繹neririm.
Ad覺ndan da anla覺laca覺 gibi bu markalar herhangi bir ticari guruba bal覺 olmayan ba覺ms覺z 羹retim yapan markalar. Genel 繹zellik olarak, saat ustas覺n覺n kendisinin kurduu, ad覺n覺 verdii ve bizzat 癟al覺t覺覺 markalar. Yine kendi at繹lyelerinde y覺ll覺k k覺s覺tl覺 say覺da 羹retim yapan yerler. Gelelim sorunuzun en can al覺c覺 yerine d覺ar覺dan tedarik var m覺? Bu markalar覺n ana karekteristii saatin mekanizmas覺ndan kasas覺na, kadran覺ndan kollar覺覺na, vidas覺ndan dililere kadar hereyi kendi k羹癟羹k tesislerinde ve tek tek el ile 羹retmeleri. Bu 癟ok 繹nemli. B繹ylece her bir saat;
- geleneksel 羹retim y繹ntemleriyle
- %100 el i癟iliiyle
- Genellikle bir veya nadiren en fazla 2 master watchmaker taraf覺ndan yine elde birletirilerek
ortaya 癟覺kar覺l覺yor. Her bir saat ve her bir par癟as覺 tek tek elde yap覺l覺p birletirildii i癟in de y覺ll覺k 羹retim miktarlar覺 癟ou zaman 3 basamakl覺 hanelere gelemiyor.
Ancak forumda daha 繹nce de tart覺ma konusu olan Rolex veya Omega ne kadar 襤svi癟reli ne kadar 癟inli dir durumu her zaman mevcuttur. Main stream dediimiz b羹y羹k 羹reticilerin en l羹ks segmentteki A. Lange & Sohne, Patek Philippe, AP, Rolex, Vacheron Constantin , Breguet, JLC gibi markalarda bile d覺 tedarik var. Ancak bunun oran覺 doal olarak net bilinmiyor. Ama iyimser bir tahmin bile %20 lerin 羹zerinde olabileceini s繹yler.
Dier ba覺ms覺zlar hakk覺ndaki bilgilerim yaz覺l覺 ve bas覺l覺 medya ile s覺n覺rl覺 ama Lang & Heyne, Kari Vautilainen, Philippe Dufour gibi bu iin yaayan en b羹y羹k ve 繹nemlilerini ahsen biliyorum. Saatlerinde yanl覺zca hair springi d覺ar覺dan tedarik ediyorlar. Hatta onlar覺n da yine dizayn覺n覺 kendileri yap覺yor ve ona g繹re 羹retim istiyorlar. Standard覺 kullanm覺yorlar.Tabi bir de kay覺lar ve kutular d覺ar覺dan:D
Bu hair spring hadisesi de olduk癟a ilgin癟tir. Muhtemelen saatin en zor par癟as覺 ve 羹retebilen firma 癟ok 癟ok az. 襤smini burada vermeyeceim ama forumda bilinen ve sevilen bir marka 2 y覺l kadar 繹nce kendi yay覺n覺 羹rettiini a癟覺klam覺t覺. Ger癟ein biraz farkl覺 ve eksik olduunu 癟ok yak覺n bir a覺zdan 繹renmitik. Bug羹n benim bildiim Moritz Grossman ve A lange & Sohne d覺覺nda herkes d覺ar覺dan tedarik ediyor. Tabi yan覺l覺yor da olabilirim, bu horoloji d羹nyas覺 bir derya. Eksik varsa d羹zeltilir elbet.
Sonu癟 olarak sevgili manil, bu butik markalar, bildiimiz butik oteller gibi, tek ba覺na, ba覺ms覺z, geleneksel metodlarla saatin ve par癟alar覺n覺n neredeyse %99 unu elde ve kendi at繹lyelerinde kendileri 羹reten ustalar覺n markalar覺. Bu sebeple de her bir saatin t羹m par癟alar覺na g繹sterilen 繹zen inan覺lmaz ve her bir saat 繹zel ve tek.
繹yle 癟arp覺c覺 bir 繹rnek verebilirim, Lang & Heyne de bir vidan覺n son halini almas覺 2 saat 40 dakikal覺k i癟ilik gerektiriyor. Bunun 繹nemli bir k覺sm覺 elde cilalama ve ekil verme oluyor. Is覺l ilemden 癟覺kan ve ilk parlatmas覺 yap覺lan vidalar 繹zel izole kapal覺 kutularda tutuluyor. Bana g繹sterirlerken vidalara doru nefes almamam覺 rica ettiler. Nefesdeki nemin direk temas覺 bile etkileyebilir dediler. zen bu seviyede. Ve g羹nde 15 vidadan fazlas覺 羹retilemiyor. Dier firmalarda bu say覺 binlerle 繹l癟羹l羹yor. Dier par癟alar覺 var覺n siz d羹羹n羹n.