Birkac farkli baslikta belirtigim gibi koleksiyonumu kucultup belirli marka/mekanizmalara yogunlasmak istiyorum artik.
Daha once incelemesini yaptigim Record Geneve Landeron 186 saatimin yanina yakisacagini dusundugum, ve hafta basinda alma (takasli) firsati buldugum LeCoultre saatimin incelemesini yapmak istiyorum.
Oncelikle belirtmekte fayda var, LeCoultre aslinda bildigimiz Jaeger LeCoutre, fakat Amerikan pazarinda marka sorunu yasadigi icin LeCoultre adi ile satis yapmistir. Bu sebepten dolayi sayilari gunumuzde azalan LeCoultre saatlerin orjinal aksesuarlarinida (kutu, kordon, toka vs.) bulmak neredeyse imkansiz.
Saatin bilgileri su sekildedir:
Marka: (Jaeger) LeCoultre
Mekanizma: Valjoux 72C / Triple Signed
Yil: 1954
Kasa: Celik / 40mm
Fonksiyonlari: Triple Calendar - Full Chronograph
Calisirligi: 100%
Sapmasi: 96 saatte 8 saniye
Orjinal: 100%
Kasa
Oncelikle sunu belirtmekte fayda var, 50-60li yillarda (ve daha oncesinde) celik kasa ve altin kasalarin arasinda pek bir fiyat farki olmadigi icin marka ve musterilerin tercihleri genelikle altin kasadan yanaydi. Oyuzden bu tur markalarda celik kasa bulmak pekte kolay olmuyor. En buyuk ozelligi ise 40mm capi olmasi. Genelikle 37mm olan Valjoux 72c mekanizmali kasalara kiyasla, marka degeri ve celik kasa kombinasyonunuda goz onunde bulundurursak, mumkun olan en iyi kombinasyonu olan bir saat.
Mekanizma
Mekanizmasi Valjoux 72C olan bu saat gercekten bir efsane. Efsane olmasinin en buyuk sebebi ise Rolex ve Heuer gibi markalarinda kullanmis olmasi. Gunumuzde bu mekanizmali bir Rolexin fiyatlari €100.000lari asiyor. Triple-Calendar ve Triple-Chronograph olan bu mekanizma cok iyi saat tutarligi ilede meshur.
Gelelim baska bir konuya. Bircok forumda, JLC nin bu mekanizmayi hic kullanmadigini ve sahte olduklarini yazanlar var. Elimde bulunan saat hem kadrani, hem mekanizmasi hemde kasasi LeCoultre imzali. Tamamiyla 100% orjinal olan bu saati butun saatcilerde onayladi. Simdi ben biraz arada kalmis olsamda saatin 100% orjinal olduguna inaniyorum fakat sadece cok az sayida uretildigini dusunuyorum. Kadranini incelettirdim ve 100% authentic oldugunu soylediler. Tartismaya acik bir konu, goruslerinizi bekliyorum.
Diger
Su anda hala orjinal bir LeCoultre kutu arayisindayim. Aralik ayinin 6sinda saat fuarina gidip bakacagim, bulabilecegimi dusunuyorum.
Kadrandaki detaylara uygun bir kordon secmeye calistim. Fakat guzel bir yesil Nato ilede cok guzel oldugunu dusunuyorum.
Tabi kordon konusunda farkli gorusleriniz varsa severek bilmek isterim.
Saatin cok guzel ve gunluk takmaya cok uygun olmasi disinda, yukarida saydigim kombinasyonlarinida dusunursek ilerleye yillarda koleksiyoncularin fazlasiyla ilgisini cekecegini, ve bircok Rolex ve Patek gibi ''Extremely Rare and Wanted'' listesine girebilecegini dusundugum bir saat. Bunu alirken aynisinin birde altin kasalisini alma imkanim vardi (ayni kosullar altinda) fakat celik olmasi benim icin buyuk bir ayricalikti.
Degerli goruslerinizi bekliyorum. Iyi keyifler