Ben de epeydir saat alamıyorum

Gözlükten devam edelim

Bu sefer bir kemik çerçeve edinmek istedim. Modadan mıdır nedir bilmiyorum, bütün çerçeveler çok büyük ve dikkat çekmek üzere tasarlanmış, tercih ettiğim bir durum değil. Birkaç gözlükçü gezdikten sonra çok tesadüfi bir şekilde aradığıma benzer bir çerçeve buldum. Forumda gelenektir, bir şey almadan önce internette epey araştırıyoruz

İlginç bir şekilde markasına dahi bakmadan aldım bu sefer. Altı üstü gözlük dedim ama dememek gerekiyormuş

Neyse gelelim gözlüğe, Lunor diye bir marka varmış, İşi sadece gözlük yapmak, fason çalışan moda markalarından değil, Alman üretimi, 1991 yılında Stuttgart'da kurulmuş. Firmanın sahibi gözlüklere hasta bir adam olsa gerek, 1650-1950 yılları arası üretilen dev bir çerçeve koleksiyonu varmış. Firmanın sloganı "Vintage, Das Original". Tasarımlar da oldukça klasikleşmiş, adeta bir 911 Carrera

Ürünler değişen trendlerden etkilenmeyen kişilikli çizgilere sahip. Son olarak Robb Report tarafından 3 yıl üst üste "Best of the Best" ödülü kazanmış.
Şu anda firmanın yönetim kurulundaki baba-oğul. Aldığım gözlükte oğlanın suratındaki

Markanın gelişmesinde popüler kültürün etkisi elbette yadsınamaz. Bu gözlükten takan ünlüler diye bir sayfa yapmışlar, evlere şenlik
http://www.lunor.com/en/stars/ Herhalde en meşhuru da bu pozdur

Bu gözlüğü özellikle tercih etmemdeki sebep çerçeve yüzeyinin mat olması, çoğu tasarım fazla parlak, özellikle dikkat çekmesi için yapılmış gibi. Gözlüğe değil size baksınlar diyip sosyal mesajımızı da verelim

Menteşe kısmı oldukça sağlam yapılmış, Alman malından bekleneceği üzere. Diğer çerçevelerinin de ilginç özellikleri var, mesela metal ve çerçevesiz modellerde burna değen kısım silikon değil titanyum. Eskime yok, alerjik reaksiyon yok, gayet akıllıca bir seçim.

Güneş gözlüğü modelleri de mevcut, cam olarak Zeiss kullanıyor, bir artı daha.

Neyse gelelim bizim gözlüğe. Kuzu derisi mıknatıslı kabı içinde geliyor, diğer modeller için ahşap kutular da mevcut.

Boyutlar çok önemli suratınıza iyi oturması için. Bunun ölçüleri, 51mm x 35mm(tek cam için en ve boy), burun aralığı 18mm, sap 146mm( biraz daha uzun olabilirdi). Bize ne bunlardan dediğinizi biliyorum, en iyisi denemek, hiçbir anlam ifade etmiyor bu sayılar

Çerçeveden daha önemlisi aslında cam. Yıllar içinde birçok farklı marka-model cam denedim. Bazen gözlükçüler aşırı duygusal davranabiliyor ama durumlar farklı. Şimdi öncelikle bizim Türk malı İşbir cam var, kullandığım modeli neydi bilmiyorum ama berbat, Hoya yine aynı şekilde. Rodenstock iyidir dediler, olabilecek en iyisini aldım, başta güzeldi sonradan kaplamalar beni yarı yolda bıraktı. Seiko deneyecektim dedim ne uğraşacağım aradım taradım Zeiss'te karar kıldım. Ivır zıvır özelliklerle başınızı şişirmiyim ama gerçekten farklı görünüyor, daha doğrusu farklı görüyorum

Stok camlardaki üst modeli tercih ettim bekleme imkanım olmadığı için, ancak bir de kişiye özel üretilen modeller varmış, daha iyi bir görme alanı vaat ediyor. Piyasada bulunan herhangi bir camın yaklaşık 10 katı fiyata satılıyor, değer mi bilemem ancak üretimi birkaç hafta sürdüğünden baştan vazgeçtim. Uzun lafın kısası, çerçeveden önce camı seçin

Diğer gözlüklerden birinde Essilor Crizal Forte var, o da şimdilik epey iyi duruyor, henüz uzun zaman geçmedi ama tavsiye ederim. Gözlüğün fiyatına gelince diğer markalara göre biraz daha fazla ancak pazarlıkla yurt dışına nazaran çok daha ucuza alabiliyorsunuz.

Not: Kesinlikle normal değiliz. İki gözlük fotoğrafı koyayım, belki birinin işine yarar derken yazdığıma bakın