eraslani ve dier arkadalar,
ncelikle aa覺daki bilgilerin tamamen amat繹r bir kahve merakl覺s覺 taraf覺ndan verildiini l羹tfen not edin
Bildiim kadar覺yla anlatay覺m:
S羹t k繹p羹rtmek i癟in tam yal覺 s羹t kullanmak gerekiyor. Asl覺nda g羹nl羹k s羹t羹n daha uygun olduu da s繹ylenir fakat ben pek tercih etmiyorum nedense.
Bende laktozsuz s羹t de bulunur, laktoz intolerans覺 (s羹t ekerine hassasiyeti) olan misafirlere ikram edebilmek i癟in.
K繹p羹rmesinde bir s覺k覺nt覺 olmuyor fakat laktozsuz s羹t ile yap覺ld覺覺nda latte ya da cappuccino gereinden fazla tatl覺 oluyor.
Ya覺 azalt覺lm覺 s羹t bu i i癟in pek uygun deil.
Bildiim kadar覺yla s羹t羹 覺s覺tmak/k繹p羹rtmek asl覺nda i癟indeki laktozun 癟繹z羹nmesini sal覺yor. (doru s覺cakl覺kta servis edilen bir lattenin tatl覺 olmas覺n覺n, ya da laktozsuz s羹t羹n kendisinin tatl覺 olmas覺n覺n sebebi bu diye biliyorum)
Burda kritik nokta s羹t羹 fazla 覺s覺t覺p yakmamak. 65 C dereceyi ge癟memek gerekir. Bunu termometreyle de 繹l癟ebilirsiniz ama pratikte paslanmaz 癟elik s羹t potunda s羹t羹 覺s覺t覺rken elimizi d覺tan 癟elie dokunamayacak s覺cakl覺a gelince de anlayabiliriz. (g羹venilir dokunma s覺cakl覺覺 60C.)
Baz覺 arkadalar lattenin yeterli s覺cakl覺kta olmad覺覺ndan ikayet eder fakat s繹ylediim gibi fazla 覺s覺tmak s羹t ekerinin tamamen yok olmas覺na yol a癟ar. (latteye eker atmaya gerek olmamal覺)
S羹t羹 k繹p羹rtmek demek, i癟ine hava kar覺t覺rarak hacmini art覺rmak demek asl覺nda. Latte i癟in 癟ok az hava kar覺t覺rmak gerekir. Cappuccino i癟in daha fazla.
K繹p羹rtme ilemi makinenin g羹c羹ne ve s羹t miktar覺na g繹re 15-20 sn de s羹rebilir, 2 dakika da.
K繹p羹rt羹lecek s羹t羹n ve s羹t potunun souk olmas覺 癟ok 繹nemlidir.
S羹t羹 k繹p羹rt羹rken duyduumuz p覺ssttt sesi s羹te havan覺n kar覺t覺覺n覺 g繹sterir, bu sesi buhar 癟ubuunun ucu s羹t y羹zeyindeyken duyar覺z.
(denizde ya da havuzda az覺m覺z suyun i癟indeyken burnumuzdan suya doru hava verdiimizi d羹羹n羹n
S羹t羹n seviyesi bir miktar y羹kseldikten sonra 癟ubuun ucunu biraz daha derine dald覺rmal覺y覺z ki daha fazla hava kar覺mas覺n.
Bundan sonra s羹t yava yava 覺s覺n覺rken, s羹t羹n i癟ine kar覺t覺rd覺覺m覺z hava baloncuklar覺n覺 k覺rmak i癟in potun i癟inde bir rotasyon salamam覺z gerekir.
Rotasyonla baloncuklar覺 k覺rd覺覺m覺zda s羹t art覺k kremams覺 bir yap覺ya b羹r羹nm羹 olur.
Burada 繹nemli nokta, art覺k 覺s覺nm覺 s羹te tekrar hava kar覺t覺rmamakt覺r. Yani 覺s覺nd覺ktan sonra p覺sst sesini duyduumuzda oluan baloncuklar覺 art覺k k覺ramay覺z. Buhar覺 kestikten sonra s羹t potunun 羹st k覺sm覺ndaki k繹p羹k mat beyazd覺r. Potu d繹nd羹rerek 癟alkalad覺覺m覺zda parlak beyaz bir hale gelir (buna literat羹rde polishing/cilalama deniyor).
Latte ya da cappuccino i癟in fincandaki espressonun 羹st羹ne bu s羹t羹 d繹keriz.
Latte Macchiato i癟in 癟alkalamaya pek gerek yoktur, s覺cak s羹t羹 ve k繹p羹羹n羹 uzun bir bardaa d繹keriz, espressoyu daha sonra d繹keriz. (kat kat g繹r羹nmesinin sebebi, younluklar覺ndan dolay覺 espressonun s覺cak s羹t ve s羹t k繹p羹羹 aras覺na yerlemesidir.)
Yaz覺n覺n ba覺 sonu kar覺t覺, umar覺m baymam覺t覺r