TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

TSF Bugün Kolunuzda Hangi Saat Var? / Daily Wrist Shot Arşiv

Her An Her Yerde Saat Günlüğü

Re: Bugün Kolunuzda Hangi Saat Var?

Mesaj winterdrops » 19 Ağu 2010, 10:01

clk yazdı:Resim

eski bir fotografin yeni yorumu

Yeni kontiki kronograflar resimdeki eskilerine nazaran dizayn açısından rezalet bence. Ama resimdeki kontikiye hayran kaldım desem abartmış olmam. Bu arada sayın Clk Eternanın kullandığı 5 top teknolojisi nedir, otomatik makinelerden sonra saat dünyasına getirdiği farklılık ne olmuştur, başka bir konuda açıklarsanız sevinirim.
Kullanıcı avatarı
winterdrops

Mesaj Clk » 19 Ağu 2010, 10:45

winterdrops, Eterna ile ilgili bazi bilgilere viewtopic.php?f=13&t=2157&p=24995&hilit=eterna#p24995 linkten ulasabilirsin. Sormus oldugun sorulari ise gün icerisinde daha detayli cevaplamaya calisacagim.
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj winterdrops » 19 Ağu 2010, 11:39

Clk bahsettiğin yazını daha önce okumuşturm zaten. Fakat o yazıda 5top teknolojisinden bahsetmemiştin. Belki daha sonra bahsedersin diye sordum. İlgin için teşekkür ederim.
Kullanıcı avatarı
winterdrops

Mesaj Clk » 19 Ağu 2010, 11:51

Isin acikcasi ilk mesajinda 5top olayini Eternanin en iyi 5 mekanizmasi yada bulusu seklinde algilamistim. Ancak, yeni mesajinda 5top'un teknolojik bir gelisime isim oldugunu anliyorum.

Benim bildigim duydugum 5top diye bir teknoloji yok. Bu bilgiye nereden ulastin? Bende göz atmak, incelemek isterim. Yeni birsey ögrenmis oluruz.
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj drk » 19 Ağu 2010, 12:34

Yanlışım yoksa rotorun içinde döndüğü yuvada bulunuyor 5 top. Sürtünmeyi azaltmak için. Bildiğimiz rulman sistemi, günümüzde de birçok mekanizmada görmek mümkün ama 1948 de ilk olarak Eterna-matic saatinde kullanılmış ve patenti alınmış.

Resim
Kullanıcı avatarı
drk

Mesaj winterdrops » 19 Ağu 2010, 14:13

Evet işte dediğim buydu benim. yani sadece rotorun sürtünmesini azaltmak için yapılmış bir teknoloji ise enteresan tabi. Bununla ilgili olarak sende olan görsel döküman falan varmı diye sormuştum Clk. Herneyse sonuçta drk açıkladı. Hepinizede teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
winterdrops

Mesaj winterdrops » 19 Ağu 2010, 14:22

Eterna'nın sitesine girince "spherodrive" adında yeni bir teknoloji daha kullandıklarını gördüm. Ve yine ne olduğunu merak ettim beyler? Yaz ayındada kimse yok forumda yaa :D
Yokmu bilgisi olan?
Kullanıcı avatarı
winterdrops

Mesaj Clk » 19 Ağu 2010, 15:37

Bende 5top ne diyorum. Bir önceki linkte ben bundan eternanin devasa bulusu olarak bahsetmistim. Modern60'ta aciklamisti. Bu sistemin adi 5top degil Eterna-matic Rotorsystem.

Spherodrive ise ayni sistemin tulumba, zemberek ve disli sistemine üzerine uygulanmis hali. Bu sistemi anlayabilmek icin önce Modern60'in aciklamasini tekrar okumamiz gerekiyor.

Oysa, nasıl elektronik saatler bir pilden enerji alırlar, mekanik saatler de, dairesel bir kutuya yerleştirlmiş daha kalın ve defalarca güçlü başka bir telin sıkıştırılmasıyla enerjilerini sağlarlar. Bu dairesel yassı silindir kutuya tulumba denir(ama yabancı dilde mainspring ve ressort adında olup, ing de kutuya barrel fransızca da ise barrier adı veriliyor)Bu silindirin dışında bir dişli çark bulunur ve içerisindeki zemberek bu çarka bağlanır. Silindirin üstünde tam ortada aşağıya doğru bir mil vardır ve bu milin ortasında bir baba ki zemberek buraya sabitlenir.

Yukarıdaki çark(raket yada rachette)bu mile bağlıdır ve tepeden gelen yada otomatik kurma sisteminden gelen çarklar vasıtasıyla dönerek içerisindeki zembereği ortaya sıkıştırmaya başlar. Bu sırada, rakete bağlı başka bir horoz, her tur dönüşünde, ters yöne çarkı kilitler ki zemberek kulurken boşalmasın. Tam kurulduğunda en yüksek torka kadar ulaşır ve rezerv bu seviye demektir. Zemberek, sıkışıkken açılmak ister ve silindirin dışındaki çarkı döndürür.

Bu sistemde ki en büyük enerji kayiplari genellikle zemberekte ve dislilerde yasanmaktadir. Bu neden ile Eterna 0,3 mm capinda yaglanma ihtiyaci olmayan yataklama elemanlarini kullananarak enerji kayiplarini en aza indirmenin yolunu bulmustur. Asagidaki resimler Tulumba, zemberek ve disli sisteminde sistemin nasil uygulandigini gayet acik sekilde vurgulamaktadir.

Resim

Resim
Kullanıcı avatarı
Clk

ÖncekiSonraki

Dön TSF Bugün Kolunuzda Hangi Saat Var - Daily Wrist Check

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Google [Bot] ve 102 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners