Bende 5top ne diyorum. Bir önceki linkte ben bundan eternanin devasa bulusu olarak bahsetmistim. Modern60'ta aciklamisti. Bu sistemin adi 5top degil Eterna-matic Rotorsystem.
Spherodrive ise ayni sistemin tulumba, zemberek ve disli sistemine üzerine uygulanmis hali. Bu sistemi anlayabilmek icin önce Modern60'in aciklamasini tekrar okumamiz gerekiyor.
Oysa, nasıl elektronik saatler bir pilden enerji alırlar, mekanik saatler de, dairesel bir kutuya yerleştirlmiş daha kalın ve defalarca güçlü başka bir telin sıkıştırılmasıyla enerjilerini sağlarlar. Bu dairesel yassı silindir kutuya tulumba denir(ama yabancı dilde mainspring ve ressort adında olup, ing de kutuya barrel fransızca da ise barrier adı veriliyor)Bu silindirin dışında bir dişli çark bulunur ve içerisindeki zemberek bu çarka bağlanır. Silindirin üstünde tam ortada aşağıya doğru bir mil vardır ve bu milin ortasında bir baba ki zemberek buraya sabitlenir.
Yukarıdaki çark(raket yada rachette)bu mile bağlıdır ve tepeden gelen yada otomatik kurma sisteminden gelen çarklar vasıtasıyla dönerek içerisindeki zembereği ortaya sıkıştırmaya başlar. Bu sırada, rakete bağlı başka bir horoz, her tur dönüşünde, ters yöne çarkı kilitler ki zemberek kulurken boşalmasın. Tam kurulduğunda en yüksek torka kadar ulaşır ve rezerv bu seviye demektir. Zemberek, sıkışıkken açılmak ister ve silindirin dışındaki çarkı döndürür.
Bu sistemde ki en büyük enerji kayiplari genellikle zemberekte ve dislilerde yasanmaktadir. Bu neden ile Eterna 0,3 mm capinda yaglanma ihtiyaci olmayan yataklama elemanlarini kullananarak enerji kayiplarini en aza indirmenin yolunu bulmustur. Asagidaki resimler Tulumba, zemberek ve disli sisteminde sistemin nasil uygulandigini gayet acik sekilde vurgulamaktadir.

TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...