TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Pobeda 2602 ve Pobeda Üzerine Genel

Rus Saatleri Hakkında Bilgilere Ulaşabileceğiniz Bölüm

Re: Pobeda 2602 ve Pobeda Üzerine Genel

Mesaj KKarakuş » 29 Kas 2012, 10:23

Hsnmrycl yazdı:esasen pek içaçıcı bir durumda değil gibi :)

Mekanizma olarak mı , optik olarak mı?
" İnsanlar hangi dünyaya kulak kesilmişse, öbürüne sağır..! " / İsmet ÖZEL
Kullanıcı avatarı
KKarakuş

Mesaj gurcaglar » 30 Kas 2012, 16:57

Merhaba Uzaktaki ,

Çok yapıcı bir inceleme olmuş. Bu kalibrelerin forumda yer alması yaşamsal bir öneme sahipti. Onu da siz yaptınız. Bu noktada birkaç noktaya daha işaret etmek gerek sanırım. Fransız(Besançon merkezli Musevi kökenli bir Fransız saat üreticisi) Lipman Biraderler Saat Şirketi 1936'da düştüğü ekonomik bunalım sonrası SSCB ile bir ticaret anlaşması imzalar. Ancak araya giren İkinci Savaş nedeniyle Lip'ten alınan kalibrelerin imalatı savaş sonrasına sarkıtılmak zorunda kalır. Önce Lip üretimi T18 ve 40 (sonradan 26xx) kalibreli mekanizmalar SSCB'de monte edilir, hatta Andre Donat adlı bir Fransız mühendis bu montaj aşamasında Sovyet meslekdaşlarına işin püf noktalarını öğretir. Sonra da malum Pobeda adıyla ilk kalibre SSCB'de yaşam bulur. Bu Lip üretimi 26 kalibre mekanizmadır:
Resim

Bu da bendeki 1956 üretimi, 1Numaralı Moskova Saat Fabrikası(Kirova) üretimi Majak (deniz feneri) marka 2601 numaralı, 16 taşlı kalibre.
Resim
Aradaki tek tük farklar mesela saniye çarkının 2601'de birleştirilmiş olması-dışında mekanizmanın genel görünümünde bir iyileştirilme göze çarpar, cote de Geneve gibi dekorasyon eklenir örneğin.
Bu kalibreyi Chistopol, ZIM (Meslenikova), Raketa(St.Petersburg), Slava (' Numaralı M. Saat Fab.), Penza Saat Fabkalıplarını alarak üretirler, en son ZIM üretimi yapıyordu. Sonra bilindiği gibi 26xx kalibresi göbekten saniyeli hale getirildi ve adına 41M denildi. Bunun 15 ve 17 taşlı olanları içinde Sportivniye markasını(1MSFüretimi) taşıyanları kurma kolunu çekince saniyesi duracak biçimde (hack fonksiyonu/hacker sözcüğü de buradan gelir) tasarlanmıştır, spor yapan kişilerin spor sırasındaki faaliyet hızı, süresi vs hesaplamasına olanak vermek amacıyla. Şahsen görmedim ama ilk nesil Sturmanskie'lerin de hack fonksiyonu olması gerekir. O nedenle bugün çoğu Ukraynalı frankenştayn saat üreticileri sportivniyelerin kadranını çıkarıp yerine yeni ürettikleri Sturmanskie kadranları takıp bir çuval paraya özgün Sturmanskie diye alıcıları avlamaya çalışıyorlar. Bu kalibrenin 1MSF üretimi dışında ZIM üretimini de gördüm, Chistopol üretimi varmıydı hatırlamıyorum, olabilir, orasını araştırmak gerek.
Bu da benim 41M kalibreli 15 taşlı Pobeda'm. 1956 yılı üretimi:
Resim
Son olarak da T 18 T burada tonneau anlamına geliyor, hakkında konuşalım. Bu kalibre ilkin Penzinskiy Chasovoi Zavod (Penza Saat Fab)'da 1938'de Fransa'dan alınan parçaları monte ederek üretiliyor. Bu üretim çok uzun sürmemiş olsa gerek. Bu fabrika 1950'lerde T18 üretimini sürdürürken, 1965'te Zarya (Şafak) markasıyla yeni kalibreler oluşturup ünleniyor. T18'i üreten bir diğer fabrika kuruluşuna Penza SF'nın katkıda bulunduğu TTK-2 fabrikası, 1937'de saat taşı üretim tesisi olarak çalışmaya başlıyor. 1955'den itibaren de T18'i üretmeye başlıyor. Unutmadan bu T18'in SSCB'deki marka adı ZVEZDA (Yıldız). Gerçekten çok latif bir mekanizma ve İsviçreli kuzenlerini kıskandıran bir teknolojik letafete sahip.
Resim

Kaynaklar:
1.http://watchesz.free.fr/mfa/lip_au_pays_des_soviets.htm
2.http://en.wikipedia.org/wiki/LIP_(company)
3.http://en.wikipedia.org/wiki/Pobeda_(watch)

Sağlıcakla kalın,

G.
Önyargıları yıkmak kaleleri yıkmaktan zordur...
Kullanıcı avatarı
gurcaglar

Mesaj movement06 » 30 Kas 2012, 21:16

Hsnmrycl yazdı:uzaktaki, ellerine sağlık.

tesadüfe bakın ki bugün rusyadan bir paket aldım. içinde satın aldığım amphibian ve bir de hediye vardı. bu hediye bir 2602 pobeda idi. bu benim ilk pobedam. doğrusu saatin geçmişiyle birlikte bir inceleme yapabilmek için bir pobedaya ihtiyacım vardı. sıra incelemeyi yazmaya gelmişti ki eve gelince bu yazıyı gördüm. üstümden bir yük kalktı :) forumda pobeda incelemesi olduğuna göre artık sadece benim blog için yazacağım. onun da acelesi yok :)

movement06, bildiğim kadarı ile vostoklarda sadece 2234 mekanizmalarda hack var. o mekanizmalar da 3AKA3 MO CCCP saatlerle satılmakta. Sovyet Savunma Bakanlığı için üretilmiş saatlerdir. Başka bir hack özellikli mekanizma varsa da ben bilmiyorum. Bahsettiğiniz olay hacking değil, ancak "poor man's hacking"dir :) ayrıca meşhurdur...

Merhaba bilgilendirdiğiniz için teşekkür. ingilizce terimlere pek alışık değilim bendeki vostok sovyet döneminden kalma CCCP altın kaplama, yuvarlak, ince yaprak modeli, klasik bir saat mekanizma olarak 2409A olarak yazıyor. Şimdi aynı olayı ben başka saatlerde denedim fakat bayağı tepeyi geriye çevirerek yani saatin ayarını geriye doğru iyice bozarak saniye kolu ancak duruyor. Fakat bu saatte ilginçtir ki ufak bir geriye doğru temasla saniye kolu anında duruyor bu konumda isterseniz dakikalarca tutun bıraktığınız anda tam beş saniye kendini ileri atıyor ve çalışmaya başlıyor bu olayı istediğiniz kadar üstüste tekararlayın hep aynısını yapıyor. Mesela başka kurmalı veya otomatik mekanizmalarda bir kere durur ama ikincisini denediğinizde saat durmayacaktır veya makine olarak temiz kondisyonlu bir saatse saniye kolu geriye doğru akacaktır. bu beş saniyelik kendini ileri atma durumuda ayar yapılırken aradaki kaybedilen saniyesel zamanı kapatmak adına zannedersem bilmiyorum ya da ben öyle sanıyorum. Saat aynı zamanda aşırı dakik kolda takılı iken günde sadece 1 saniye bilemediniz 2 saniye geri kalıyor. Koldan çıkarılıpta sabit durumda bekletildiğinde günlük 5-6 saniye gibi ileri sapma yapıyor.
Kullanıcı avatarı
movement06

Mesaj uzaktaki » 01 Ara 2012, 13:19

Yazımı beğendiğiniz için sağolun arkadaşlar.Gurcaglar hocam sizin yazmanız yine başka olmuş ben pek beceremiyorum yazımı beğendiğinize gerçekten sevimdim.
Kullanıcı avatarı
uzaktaki

Mesaj gurcaglar » 02 Ara 2012, 12:04

uzaktaki yazdı:Yazımı beğendiğiniz için sağolun arkadaşlar.Gurcaglar hocam sizin yazmanız yine başka olmuş ben pek beceremiyorum yazımı beğendiğinize gerçekten sevimdim.

Değerli Uzaktaki,

Gayet güzel yazdınız, ellerinize sağlık, tebrikler. Ama lütfen yazmaya devam.
Önyargıları yıkmak kaleleri yıkmaktan zordur...
Kullanıcı avatarı
gurcaglar

Mesaj net495 » 10 May 2014, 19:46

en üstteki kurmalı saatin ormalde fiyatı ne kadardır ben de geçenlerde satan birisini buldum almayı düşündüm fiyat öneriniz var mı ?
Kullanıcı avatarı
net495

Önceki

Dön TSF Rus Saatleri - Russian Watches

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 5 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners