Merhaba Uzaktaki ,
Çok yapıcı bir inceleme olmuş. Bu kalibrelerin forumda yer alması yaşamsal bir öneme sahipti. Onu da siz yaptınız. Bu noktada birkaç noktaya daha işaret etmek gerek sanırım. Fransız(Besançon merkezli Musevi kökenli bir Fransız saat üreticisi) Lipman Biraderler Saat Şirketi 1936'da düştüğü ekonomik bunalım sonrası SSCB ile bir ticaret anlaşması imzalar. Ancak araya giren İkinci Savaş nedeniyle Lip'ten alınan kalibrelerin imalatı savaş sonrasına sarkıtılmak zorunda kalır. Önce Lip üretimi T18 ve 40 (sonradan 26xx) kalibreli mekanizmalar SSCB'de monte edilir, hatta Andre Donat adlı bir Fransız mühendis bu montaj aşamasında Sovyet meslekdaşlarına işin püf noktalarını öğretir. Sonra da malum Pobeda adıyla ilk kalibre SSCB'de yaşam bulur. Bu Lip üretimi 26 kalibre mekanizmadır:

Bu da bendeki 1956 üretimi, 1Numaralı Moskova Saat Fabrikası(Kirova) üretimi Majak (deniz feneri) marka 2601 numaralı, 16 taşlı kalibre.

Aradaki tek tük farklar mesela saniye çarkının 2601'de birleştirilmiş olması-dışında mekanizmanın genel görünümünde bir iyileştirilme göze çarpar, cote de Geneve gibi dekorasyon eklenir örneğin.
Bu kalibreyi Chistopol, ZIM (Meslenikova), Raketa(St.Petersburg), Slava (' Numaralı M. Saat Fab.), Penza Saat Fabkalıplarını alarak üretirler, en son ZIM üretimi yapıyordu. Sonra bilindiği gibi 26xx kalibresi göbekten saniyeli hale getirildi ve adına 41M denildi. Bunun 15 ve 17 taşlı olanları içinde Sportivniye markasını(1MSFüretimi) taşıyanları kurma kolunu çekince saniyesi duracak biçimde (hack fonksiyonu/hacker sözcüğü de buradan gelir) tasarlanmıştır, spor yapan kişilerin spor sırasındaki faaliyet hızı, süresi vs hesaplamasına olanak vermek amacıyla. Şahsen görmedim ama ilk nesil Sturmanskie'lerin de hack fonksiyonu olması gerekir. O nedenle bugün çoğu Ukraynalı frankenştayn saat üreticileri sportivniyelerin kadranını çıkarıp yerine yeni ürettikleri Sturmanskie kadranları takıp bir çuval paraya özgün Sturmanskie diye alıcıları avlamaya çalışıyorlar. Bu kalibrenin 1MSF üretimi dışında ZIM üretimini de gördüm, Chistopol üretimi varmıydı hatırlamıyorum, olabilir, orasını araştırmak gerek.
Bu da benim 41M kalibreli 15 taşlı Pobeda'm. 1956 yılı üretimi:

Son olarak da T 18 T burada tonneau anlamına geliyor, hakkında konuşalım. Bu kalibre ilkin Penzinskiy Chasovoi Zavod (Penza Saat Fab)'da 1938'de Fransa'dan alınan parçaları monte ederek üretiliyor. Bu üretim çok uzun sürmemiş olsa gerek. Bu fabrika 1950'lerde T18 üretimini sürdürürken, 1965'te Zarya (Şafak) markasıyla yeni kalibreler oluşturup ünleniyor. T18'i üreten bir diğer fabrika kuruluşuna Penza SF'nın katkıda bulunduğu TTK-2 fabrikası, 1937'de saat taşı üretim tesisi olarak çalışmaya başlıyor. 1955'den itibaren de T18'i üretmeye başlıyor. Unutmadan bu T18'in SSCB'deki marka adı ZVEZDA (Yıldız). Gerçekten çok latif bir mekanizma ve İsviçreli kuzenlerini kıskandıran bir teknolojik letafete sahip.

Kaynaklar:
1.
http://watchesz.free.fr/mfa/lip_au_pays_des_soviets.htm2.
http://en.wikipedia.org/wiki/LIP_(company)3.
http://en.wikipedia.org/wiki/Pobeda_(watch)Sağlıcakla kalın,
G.