TSF yelerine zel 襤ndirimli L羹ks Saat Modellerini 襤ncelemek 襤癟in T覺klay覺n覺z

Vostok Amphibian 10398B Kutu A癟覺l覺覺

Rus Saatleri Hakk覺nda Bilgilere Ulaabileceiniz B繹l羹m

Re: Vostok Amphibian 10398B Kutu A癟覺l覺覺

Mesaj serdarfb » 21 Au 2014, 12:25

Triton yazd覺: Ge癟en g羹n Omega sahibi bir arkada覺mla sohbet ediyorduk. Gel sana bir Panerai alal覺m dedim. Yok Rolex alal覺m dedi. Neden diye sordum, Panerai yi ancak saat severler ya da saatten anlayanlar bilir. Rolex i herkes cevab覺 geldi. Ekstra ama癟 budur. Bunun i癟in m羹cevher 繹rnei verdim.

Aff覺n覺za s覺覺n覺yorum ve samimiyetinize g羹venerek kendi sorumla ilgili bir ekleme yaparak devam etmek istiyorum.. Tek amac覺m bilgilenmek ve yazm覺 olduunuz eyleri iyi anlayabilmek.

Yukar覺da son mesaj覺n覺zdan al覺nt覺 yapt覺m. Burada "ekstra ama癟" derken ne demek istediinizi gayet net olarak a癟覺klam覺s覺n覺z. Sorumun bu k覺sm覺 ile merak覺m覺 yenmi durumday覺m. Fakat d羹r羹st olmak gerekirse ben ayn覺 fikirde deilim. Neden derseniz daha 繹nceki mesaj覺mda da a癟覺klamaya 癟al覺t覺覺m 羹zere, sizin ya da bu 繹rnekte arkada覺n覺z覺n "ekstra amac覺" baka bir ortamda Vostok, daha farkl覺 bir ortamda ise Patek Philippe 羹zerinden uygulanabilir. Bu sebeple "ekstra amac覺" anlam覺 olsam bile yal覺n olan覺 tercih etmek ne demektir 癟elikiye d羹羹yorum. Nautilus - Submariner k覺yaslamas覺nda yal覺n olan taraf var m覺d覺r ? Ya da komplikasyon bir Patek ile Calatrava k覺yaslamas覺nda sizin tavsiyenizi ne ekilde g繹z 繹n羹nde bulundurmam gerekir ??

Sadece fikrime destek vermek ama癟l覺, forumda Rolex konusunda sert tart覺malara girmi baka bir 羹yenin mesaj覺n覺 da paylamak isterim. :arrow:

baskentco yazd覺: tabi bundan panerai anlamayan saati falan anlam覺 癟覺kar覺lmas覺n, moda-sanat vb d羹nyas覺nda tarz覺 sebebiyle panerainin daha fenomenletiini, ama saat 癟evrelerinde jlc nin ayr覺 bir efsane olduunu s繹yl羹yorum

Arkada覺n覺z覺n sadece saatten anlayanlar ya da saat sevenler bilir dedii markan覺n dier bir yorumda ise moda ve sanat d羹nyas覺 sayesinde fenomenletii d羹羹n羹l羹yor.. Esas olarak arkada覺n覺z覺n da "ekstra amac覺" b繹yle bir 羹r羹ne ulamak deil mi zaten ?

Moda ve saat d羹nyas覺n覺n da saatten ne kadar anlad覺覺 tart覺覺l覺r tabi. ;)

Keza son mesaj覺n覺zdaki temenniniz bir 繹nceki mesaj覺n覺zda verdiiniz "yal覺n olan覺 tercih edin" tavsiyenizle 癟elimiyor mu ?

Bu forumda saat sevgisi ve tarz覺yla 繹ne 癟覺kan ve maddi imkanlar覺 yeterli arkadalar覺n kollar覺nda, Rolex den 癟ok, butik 羹retim saatleri g繹rmek dileiyle

Butik 羹retimden kast覺n覺z Vostok ve Invicta m覺 yoksa Richard Mille, Greubel Forsey benzeri bir marka m覺 ??

Konuyu daha a癟覺k bir dille kendi ad覺ma 繹zetlemem gerekirse sizin mesaj覺n覺zdan benim 癟覺kard覺覺m sonu癟;

Rolex 癟okta peinden koulur bir marka deil. Sadece markan覺n imaj覺na kap覺l覺p hak etmedii bu paralar覺 vermeyin. Neredeyse daha sorunsuz ve otomatik saat hevesinize cevap verebilecek olan, 癟ok daha az paralar 繹deyerek, "imaj" dan yoksun olduu i癟in "yal覺n" diye tabir ettiiniz Vostok, Invicta ve benzeri bir saate sahip olunuz. :thumbup: :thumbup:

Yan覺l覺yor olabilirim tabi ama benim yorumum bu ekilde.

Asl覺na bakarsan覺z forumda 繹zellikle Rolex konusunda 癟覺kan polemiklerin de ana sebebi markaya kar覺 tak覺n覺lan bu tav覺rd覺r diye d羹羹n羹yorum. Eer farkl覺 forum 羹yeleri de sizin tavsiyenizi benim gibi alg覺lad覺larsa ve 羹st羹ne 羹stl羹k bu 羹yeler d羹nya paralar vererek bu markaya da sahip olmularsa o zaman c羹mb羹 bal覺yor ite. :lol: :lol: :lol:

襤in 繹z羹nde uzun y覺llard覺r Rolex sahibi olarak tecr羹benizi paylaman覺z bizler i癟in bir kazan癟t覺r. Zaten forumun amac覺 u anda da yapt覺覺m覺z gibi bu payla覺mlard覺r. Fakat yine dostluunuza ve samimiyetinize g羹venerek size unu sormak istiyorum,

artlar ve tecr羹beleriniz ne olursa olsun Vostok ve Rolex'i herhangi bir platformda, her ne sebeple olursa olsun, yan yana getirmek sizce de ger癟ek bir polemik sebebi deil midir ? Samimi ve ger癟ek癟i bir payla覺m m覺d覺r ? Bu sekt繹re ad覺n覺 kal覺c覺 olarak yazd覺rm覺, say覺s覺z patente ve yenilie imza atm覺, hali haz覺rda hala bu sekt繹rde en y羹ksek yat覺r覺mlar覺 yapan bir Rolex'in ismini kendisini takip ve taklit etme yar覺覺nda olan bir Vostok, bir Invicta ya da bir Steinhart'la, nas覺l beraber anabilir, k覺yaslama i癟erisine sokabiliriz ?

Bu kadar uzun mesajlar覺 ikimizden baka kimse okumayaca覺 i癟in polemik olsa bile aram覺zda kalacakt覺r. O y羹zden at覺 serbest. :lol: :lol: :lol:

Birbirimiz anlayal覺m yeter. 襤yi niyetli olduumuz i癟in gerisini hallederiz diye d羹羹n羹yorum. :champ: :champ:
Kullan覺c覺 avatar覺
serdarfb

Ya: 54
Kay覺t: 17 Haz 2012, 18:26

Mesaj uzbey33 » 21 Au 2014, 14:58

SerdarFB, vostok'un rolex'i takip ve taklit etmesi de a癟覺lmas覺 gereken bir konu bence. dier ikisi i癟in bu bence de a癟覺k ama vostok'tan ben b繹yle bir kan覺ya hi癟 ulamad覺m, bilgilenmek i癟in soruyorum. vostok bana hep kendi halinde low-cost bir saat markas覺 izlenimi vermitir. invicta, steinhart ve rolex farkl覺 ekillerde de olsa g羹n羹m羹z kapitalizminin kurallar覺n覺 yerine getirmeye 癟al覺an markalar. :thumbup:
collecting is fun. instagram--> uzbey33: saat, uzbey: seyahat
Kullan覺c覺 avatar覺
uzbey33

Ya: 45
Kay覺t: 05 ub 2010, 19:18

Mesaj ernest0 » 21 Au 2014, 16:30

Triton yazd覺:Vostok 2dk geri kalsa da umursamam.

Ama Rolex e polisaj istemem, par癟a deitirme istemiyorum, gerekirse garanti de verme y覺ka ve yala ayn覺 saati ayn覺 durumda geri ver diyorsunuz, hay覺r bizim kalite standartlar覺m覺za uygun deil diyor. Bu ekilde ilem yapamay覺z diyor. Saatin i癟inde belli say覺da par癟a deitiriyor ve kusursuz olsa da polisaj yap覺yor.

Sonu癟 2 y覺l sonra saat g羹nde 25 sn geri kalmaya bal覺yor. Cevap servis zaman覺 gelmi olabilir.

Tekrar slm lar... :thumbup:

selamlar,

benim anlad覺覺m siz en 癟ok Rolex servisine k覺zm覺s覺n覺z, sonu癟ta istemediiniz uygulamalar覺 zorla yap覺yorlar.

san覺r覺m bu konuda yapacak bir ey yok?

ikinci olarak da Vostok'a g繹re 癟ok y羹ksek paralar 繹deyip ald覺覺n覺z bir saatin 25 sn geri kalmamas覺 gerektiini d羹羹n羹yorsunuz.

sonu癟ta vostok 2 dk da geri kalabilir ancak f/p oran覺 belli kardeim diyorsunuz.

doru hakl覺 olabilirsiniz ancak bu mant覺kla rolex almaman覺z gerekmez mi?
襤mzan覺z

Bu oluturduunuz mesajlara eklenebilecek bir yaz覺 bloudur. 200 karakterlik limiti vard覺r.
Kullan覺c覺 avatar覺
ernest0

Kay覺t: 19 ub 2012, 22:47

Mesaj Triton » 21 Au 2014, 17:00

serdarfb bilgisayarda yazd覺覺m i癟in uzun yazabilirim. Alay edilmedik癟e, 繹nemli olan paylamakt覺r. Okumayan okumas覺n, ben de 癟ou konuyu okumuyorum.

Ba覺ndan da ekleyeyim, sizinle polemie girmem. Zaten bu durum bir t羹r akalama dozunda. Bu forumun en g繹zde kat覺l覺mc覺lar覺ndan birine ve bu hafta nas覺l bir saatin kutusunu a癟acak diye merakla beklediim bir forum arkada覺na kar覺 haks覺zl覺k olur. :D

Butik 羹retim derken tabii ki kast覺m siz ve size yak覺n kriterleri olan 羹yelere Vostok ve Invicta tak覺n demek deil.A tak覺m覺na ay覺p olur. Richard Mille, Greubel Forsey (bu arada iki markada da 癟ok g羹zel saatler var, 繹zellikle Richard Mille) ya da hangi marka ise takabilirsiniz. Kendi ad覺ma bu tarzda saatleri takarsan覺z a癟覺k癟as覺 daha zevkle takip ederim. ;)

Umar覺m TSF bir Rolex Sub TSF edition projesi yapar da biz de kat覺l覺r覺z.... :idea:

Ben Vostok tak覺yorum. Yahu bunu nereden ald覺n diyorlar, Rus pazar覺nda 癟ok ho bir k覺z sat覺yordu dayanamad覺m ald覺m diyorum, g羹l羹羹yoruz. Bu arada beenenler de 癟ok. Ayr覺ca her saati "Rolex dahil" 癟ok g羹zel ta覺yan bir tarz覺n覺z var. Kolunuzda Vostok bile anlam kazanabilir... :D

Aksine ROLEX, malum 繹zellikleri nedeniyle, geni bir kesimin peinde kotuu belki de tek saat markas覺d覺r,

Evet, ger癟ek bir polemik sebebi olabilir, ama bu forumun olgun payla覺mc覺lar覺n覺n, eer Rolex le ilgili balant覺lar覺 yoksa, buna f覺rsat vermeyeceini d羹羹n羹r羹m, :thumbup:

Rolex in neye yat覺r覺m yapt覺覺n覺 bilemem. Ama saat d覺覺ndaki faaliyetlere daha 癟ok sponsor olduu ve markas覺n覺 her yere kaz覺maya 癟al覺t覺覺 da d羹羹n羹lebilir. Bunda a覺lacak bir durum da yok. Saatlere bak覺nca g繹zal覺c覺 yenilikler g繹remiyorum. Durum daha 癟ok, sorunsuz say覺lan覺n muhafazas覺 ve baar覺yla pazarlanmas覺 eklinde.

Rolex markas覺n覺n saat d羹nyas覺na getirdii yeniliklere bu markay覺 al覺rken ka癟 kiinin ilgi g繹sterdii a癟覺k癟as覺 beni de d羹羹nd羹r羹yor. Acaba y羹zde ka癟覺 ger癟ekten bu nedenle al覺yor. Bence 癟ok az覺. Ama genelleme yap覺nca incitici olarak alg覺land覺覺ndan, ka癟覺n覺yorum.

Rolex benim i癟in de on羹癟 y覺l 繹nce seri 羹retim bir saatin teknik zirvesi gibiydi. stelik 繹m羹r boyu garantili diyenler dahi vard覺. Ama zaman i癟erisinde bunun 繹l癟羹lerinin abart覺ld覺覺n覺 d羹羹nmeye ve g繹rmeye balad覺m. u an i癟in mekanik saate ay覺raca覺m b羹t癟enin 羹st s覺n覺r覺n覺 temsil ediyor.

Sizin i癟in b羹t癟e s覺n覺r覺 olmayabilir. O halde zaten olay baka bir y繹ne kay覺yor.D羹zg羹n bir ii olan覺n 15000 isvi癟re Frang覺 maa ald覺覺 bir
羹lke ile T羹rkiye k覺yaslamas覺n覺, TV ler tad覺nda 繹rnein 覺k覺 t覺k覺 bir metrob羹ste yapabilir, beyler, bayanlar ve sevgili 癟ocuklar, Rolex hakk覺nda ne d羹羹n羹yorsunuz diye sorarsan覺z bakal覺m nas覺l cevaplar gelecek? :D

Vostok, Invicta ve Steinhart segmentindeki saatlere b羹t癟e ay覺ranlar i癟inde ayn覺 durum s繹zkonusu. Kukusuz 覺k bir k覺yafetle gittiiniz bir davette kolunuza Vostok takarsan覺z (tabii sizin takmayaca覺n覺z kesin) belki sizi rahats覺z edecektir. :D

Ama 羹yesi olduum ve ciddi 羹yeleri olan bir sosyal dernekte, kolundaki Orient Mako XL i Rolex li dostlar覺na, yahu 500 Tl verdim ne saat 癟覺kt覺 kardeim diye gururla g繹steren ya覺n覺 ba覺n覺 alm覺 羹st d羹zey y繹netici arkadalar覺mda var. Hi癟 de gocunmuyorlar. Rolexleri daha 癟ok gen癟 kardelerimizde g繹r羹yorum.

Burada alt覺n覺 癟izmeye hep gayret ettiim saat sevgisidir.

Bizi de bir araya getiren budur.

Eer 40 y覺ll覺k y覺pranm覺 ETA vb movement li ya da Orient Seiko markal覺 saatler bir defal覺k bak覺mla tatminkar 繹l癟羹de zaman tutuyorsa, Rolex "crown" 覺 fiyat覺na al覺nan bir dieri tutarl覺 bi癟imde kronometri standart覺nda kal覺yorsa, COSC sertifikas覺n覺 en az 2000 fiyatla m羹terilerine fatura eden Rolex i neden ayr覺 bir yerde tutay覺m?

nce d羹zg羹n servis hizmeti versinler.

Rolex forumlar覺n覺 da tar覺yorum, u saatin malzeme kalitesini en ufak par癟as覺na kadar ay覺rarak inceleyen, ham madde kalitesi ve 羹retim maliyetini tek tek kuruland覺ran bir inceleme olsa da tam anlam覺yla emin olsak diye,

rnein tarafs覺z saat ustalar覺 dier movement larla teknik olarak k覺yaslasalar, acaba bu 繹hret ger癟ekten hakl覺 m覺 (hakl覺d覺r da, 癟ok mu az m覺) yoksa m羹thi bir pazarlama ve alg覺 yaratma baar覺s覺 m覺 var? Ya da dier saatler 癟ok mu ucuza mal ediliyor?

Benim alt覺n覺 癟izdiim tek bir ey var. Gen癟 arkadalar, mekanik saat zevki peindeyseniz ve b羹t癟eniz k覺s覺tl覺ysa Rolex yerine alabileceiniz her fiyatta onlarca saat var. 羹st s覺n覺r 10.000 Tl. Kendinizi zorlamay覺n. 襤kinci el ve ne ekilde kurcaland覺覺 belirsiz saatlere para vermeyin. 覺kacak dertlerle uramay覺n. :champ:

Burada da bir parantez a癟ay覺m, serdarfb, sizinkiler hari癟. :D

Ama eer paran覺z varsa Rolex kutusu g繹rmekten a覺 olduk, biraz daha u癟uk modeller g繹relim, 繹rnein yukar覺daki markalar gibi. :champ:

Benim anlad覺覺m kadar覺yla konvansiyonel tarzda 羹retilen mekanik saatlerin movement lar覺 aras覺nda temel 繹zellikler bak覺m覺ndan dalar kadar fark yok. Farklar detaylarda toplan覺yor. ve kar覺m覺za in-house mekanizmalar 癟覺k覺yor. Eer incelenirse Rolex movement lar覺n覺n Zenith, Omega vb dier kaliteli movement lara g繹re 癟ok 繹nemli bir 羹st羹nl羹羹 yok.

Benim 14060 Rolex e de gelelim. u anda g羹nl羹k sapma -40 sn.

Cengiz usta ve Rolex forumlar覺ndan 癟覺kan yorum, deitirilen zemberein acaba kendini bulma s羹recimi bu? B繹yle bir tart覺ma var. zellikle Rolex forumunda. Ama sonu yine servise m羹racaat.

Benim yorumum, yahu arabay覺 servisten 癟覺kard覺ktan sonra 襤stinye park a urad覺k. Bu saatle manyetik kontroldan ge癟tik, araplar覺 arayal覺m derken cihaz覺n ayar覺n覺 art覺rd覺lar o nedenle mi saat sap覺tt覺? Ne oldu da bu saat 1 hafta i癟inde -3 den -30 a doru hareketlendi,u anda -40 larda geziyor? yoksa s覺cak ve rutubet den mi?

Almanya K繹ln Rolex servis yetkilisi;

T羹rkiyedeki servise g繹sterseniz, zaten servis garantisi de bitmi,servis zaman覺 gelmi olabilir.

[b]Bak覺n, kredi kart覺 bile kabul etmem derken 繹yle demiyordunuz. stelik istanbul da resmi yetkili servis yok,bunun i癟in size
getirdim,

SY: Olsun, yetkili sat覺c覺 vard覺r. Onlarda 襤svi癟reye eleman g繹nderiyordur,Biz cargo ile yurt d覺覺na saat g繹nderemeyiz.

Ben servisi size yapt覺rd覺m neden o zaman s繹ylemediniz? imdi size Almanya t羹ketici standart覺na ve Rolex e g羹venerek verdiim bir saat i癟in iki y覺lda yakla覺k 7 ayl覺k kullan覺m sonucu anormallik 癟覺k覺nca tavsiyeniz bu mu?

SY: Bu deer anormal. 襤癟inde vida k覺r覺lm覺 olabilir (b繹ylelikle bu mekanizmalarda vida k覺r覺labildiini de 繹reniyoruz, zaten zemberek k覺r覺lmalar覺na ainay覺z)

daha Temmuz ay覺nda Almanyadayd覺m. O zaman olsayd覺 getirirdim. Gerekirse K繹ln e gelir b覺rak覺r覺m. Peki sorun varsa kim
繹deyecek?

SY: Servis garantisi bittii i癟in siz.

Bu saat i癟in 繹dediim servis 羹creti ..... dir. Bir alman olarak size soruyorum, ayn覺 durumla siz kar覺lassayd覺n覺z bu durum hounuza gidermiydi?

SY: Siz k繹ln e ne zaman gelirsiniz?

Program覺ma bakaca覺m. 2 g羹n yeter mi?

SY: Saati a癟madan birey s繹yleyemeyiz. Eer bize getirecekseniz bu y覺l sona ermeden gelin. Gelirken kay覺t evraklar覺n覺z ve dier
t羹m belgeleri de getirin l羹tfen.

Peki, tk ederim....

slm lar :champ: :champ: :champ:
"I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots." Albert Einstein
Kullan覺c覺 avatar覺
Triton

Ya: 65
Kay覺t: 24 Haz 2012, 12:14

Mesaj Triton » 21 Au 2014, 17:44

Dostlar burada Vostok savunmuyoruz. Vostok low cost olur, u olur bu olur. Bu bal覺k Vostok bal覺覺.

11 sene sorunsuz 癟al覺an ve sevdiim bir Rolex modelini koruma ama癟l覺 servise verdik. Hi癟bir masraftan da ka癟覺nmad覺k.

Keke hi癟 dokundurmasayd覺m durumu ortaya 癟覺kt覺.

Tecr羹bemi sizinle paylamak istedim ve tavsiyede bulundum. Bunu al ya da alma diye g繹rmeyelim.

Rolex servisi sorun 癟覺kt覺覺n覺 bildii i癟in bu par癟alar覺 deitiriyor ve tedbir al覺yor zaten. Yani saati belli bir s羹re daha sorunsuz 癟al覺acak hale getiriyorlar. Bu nedenle y覺kama ve yalaman覺n yetersiz olduunu s繹yl羹yorlar.

Bunlar her saatte de olabilir.

Ayr覺ca Rolex baz modellerde segmentine g繹re a覺r覺 pahal覺 bir saat deildir. rnein bir癟ok avrupal覺 i癟in bu bir ayl覺k bir maat覺r.

Ancak servis ve yedek par癟a problemi var.

ikinci el ve belli ya覺n 羹zerindeki saatlerde bu i 繹nemli.

Biz uyaral覺m da keyfiyet sizin....
"I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots." Albert Einstein
Kullan覺c覺 avatar覺
Triton

Mesaj Triton » 21 Au 2014, 17:53

uzbey33 yazd覺:SerdarFB, vostok'un rolex'i takip ve taklit etmesi de a癟覺lmas覺 gereken bir konu bence. dier ikisi i癟in bu bence de a癟覺k ama vostok'tan ben b繹yle bir kan覺ya hi癟 ulamad覺m, bilgilenmek i癟in soruyorum. vostok bana hep kendi halinde low-cost bir saat markas覺 izlenimi vermitir. invicta, steinhart ve rolex farkl覺 ekillerde de olsa g羹n羹m羹z kapitalizminin kurallar覺n覺 yerine getirmeye 癟al覺an markalar. :thumbup:

Vostok zaten farkl覺 bir marka. Ve doru, low cost. Ama Invicta da 繹yle. Vostok un Rolex le bir alakas覺 yok. Dalg覺癟 tipi Rus saati olarak ge癟mii olan kendine 繹zg羹 bir saat. Ve u anda b羹y羹k olas覺l覺kla in destekli.

Burada ama癟 bu saatleri Rolex le k覺yaslamak deil. D羹羹k b羹t癟elere fikir vermek.

Hi癟biri dalg覺癟 saati olarak kullan覺lm覺yor....
Kullan覺c覺 avatar覺
Triton

Mesaj mrbars » 21 Au 2014, 21:36

Saatleri k覺yaslarken veyahut kar覺lat覺r覺rken genel olarak bir yanl覺 yapt覺覺m覺z覺 d羹羹n羹yorum. Bu yanl覺覺n 羹zerine yarg覺lar覺, d羹羹nceleri ve tart覺malar覺 koyduumuzda da atlad覺覺m覺z hususlar oluyor.

"Kol saatleri zaman覺 g繹sterir". Bu 繹nerme 羹phesiz dorudur, 癟羹nk羹 saat dediimiz nesne veyahut enstr羹man覺n temel fonksiyonu budur; zaman覺 g繹stermek. Bu sebeple saat kullan覺r覺z, zaman覺 繹renmek i癟in. Ancak yanl覺覺 yapt覺覺m覺z nokta da buras覺. Saatleri temel fonksiyonuna indirgediimizde, yani zaman覺 g繹steren objeler olarak deerlendirmeye konsantre olup saatin dier fonksiyonunu atlad覺覺m覺zda, dipsiz tart覺malarla veya subjektif dahi diyemeyeceimiz 繹nermelerle kar覺la覺yoruz. Saatin tek fonksiyonu zaman覺 g繹stermek olsayd覺, ya hi癟 kol saati kullanmazd覺k yada sadece pilli modeller kullan覺rd覺k. Neticede hepimizin -art覺k mecburen- cep telefonu var ve s羹rekli olarak network 羹zerinden g羹ncelleniyor. Zaman覺 繹renmek ana kriter ise, doruluk ve keskinlik ar覺yorsak, yani fonksiyon sadece buysa; kol saati kullanman覺n veya 羹zerine tart覺man覺n hi癟bir esprisi zaten yok. Hi癟bir saat, cep telefonundan 繹reneceiniz saatten daha doru deil. Cep telefonunun arj覺 bitme kayg覺s覺na kar覺 ise, hadi yedek olarak pilli bir saat kullanal覺m. Saatin fonksiyonu zaman覺 g繹stermek ise, doru zaman覺 繹renmek i癟in mekanik saat kullanmak ise kendi i癟inde yeterince ironik bir hareket. 羹nk羹 hi癟bir mekanik saat, mekanizmas覺 ne olursa olsun, 50 TL'lik bir pilli saatin hassasiyetinde deil. K覺saca, sadece zaman覺 繹renmek i癟in mekanik saat kullan覺lmas覺 s繹z konusu olamaz; kendi i癟inde 癟eliki var.

Peki niye otomatik yada kurmal覺 mekanizmaya sahip saatler kullan覺yoruz? 襤in istatistiine bakarsak, bu foruma 羹ye olanlar覺n bir癟ou sadece mekanik saatlere olan ilgisi sayesinde/sebebiyle burada. Mekanik bir saati kullanman覺n, bu ilginin veya kullan覺m amac覺n覺n; sadece zaman覺 doru tutmas覺yla bir alakas覺 olsayd覺, zaten mekanik saat kullanmazd覺k. Demek ki, saate bir anlam y羹kl羹yoruz; 繹zellikle mekanik saatlere. Bu anlam sadece zaman覺 g繹stermesi deil.

Peki o zaman mekanik saatleri ni癟in kullan覺yoruz:
"Saatin i癟indeki mekanizmay覺 seviyoruz".
"Saatimin mekanik 癟al覺mas覺ndan holan覺yorum"
"M羹hendisim, bu sebeple mekanik saatlere her zaman hayran oldum"

evremizde veya forumda, genel cevaplar/beyanatlar bunlar oluyor. Bu sebepler bildiiniz g繹stermelik sebeplerdir. Hi癟bir m羹hendis, y羹zy覺llar 繹nceki teknolojiye hayran olmaz. Beenir, feyz al覺r ama zaman覺 saparak g繹steren bir zaman aletine hayran olmas覺 zaten m羹hendisliine ayk覺r覺. Uzatmadan, bu tarz holanma hayranl覺k sebeplerinin beyan覺, savunma mekanizmam覺z覺n bize bir oyunu. Egomuzun; alt benliimizin bize, aslen bildiimiz ama bilmiyormu gibi yapt覺覺m覺z; d羹羹ncesini bile bazen kendimizden saklatt覺覺 bir oyun.

Ger癟ek olan, saatin fonksiyonu sadece zaman覺 g繹stermek deil. Hatta g羹n羹m羹z koullar覺nda saatin ana fonksiyonu zaman覺 g繹stermek hi癟 deil. (bknz 羹stten ikinci paragraf) Saatin fonksiyonu, kullan覺m sebebimiz; saatin asl覺nda bir tak覺 olmas覺ndan kaynaklan覺yor. Mekanik bir tak覺. Bir m羹cevher. Ego aksini ispatlamak i癟in 癟al覺sa da, saat ile kendimizi ifade ediyoruz.
Tak覺lan saatle renk zevkimizi, gelir seviyesini, hobiye olan maddi b羹t癟e miktar覺n覺, asil, huysuz yada sempatik karakterimizi, arat覺rmac覺 ruhumuzu, s羹r羹den ne kadar ayr覺k olduumuzu yada s羹r羹ye bal覺l覺覺m覺z覺, ve bunun gibi zamanla; zaman tutmayla alakas覺 olmayan bir癟ok 繹zelliimizi g繹steriyoruz.

襤te; en bata bahsettiim genel yanl覺覺m覺z覺n bu hususun atlanmas覺 olarak g繹r羹yorum. Saati sadece zaman覺 g繹steren bir obje olarak ele ald覺覺m覺zda, mekanik bir saati kullanmam覺z zaten kendi i癟inde tutars覺zla覺yor. Bu sebeple, "Rolex 癟ok salam", "AP'nin 癟elii 癟ok kaliteli", "Patek'in mekanizmas覺 in-house" gibi hususlar da yan fonksiyonlar yada yan sebepler. Bu saati tak覺yorsan, o saatin ahs覺n覺 bir ekilde ifade ettiini gayet iyi biliyorsun.

Bunden dolay覺d覺r ki, "Rolex genel kitlelerin saati", "Panerai moda saati" gibi kendi i癟inde huzurlu g繹z羹ken ama hastal覺kl覺 izler ta覺yan 繹nermelerde baz覺lar覺 buna ters 癟覺k覺lar yap覺yor. 羹nk羹 saate yap覺lan eletiri gibi g繹z羹ken bu irinsel eletiri yada yarg覺lar, dier bir ahs覺n egosu taraf覺ndan karakteri ile ilgili bir eletiri olarak alg覺lan覺yor. Verilen baz覺 tepkilerin sebepleri budur. "Saate laf ettim, adam 羹st羹ne al覺nd覺, ayol ne sa癟ma"n覺n asl覺nda hi癟 de sa癟ma olmad覺覺n覺; umar覺m hepimiz birg羹n anlar覺z. Adam 40.000 EUR paray覺 saatin mekanizmas覺na hayranl覺覺na vermiyor, sahip olduu emtiay覺 koluna tak覺p s覺n覺f覺n覺, 癟izgisini, zevkini, hovardal覺覺n覺, zenginliini, yapabileceklerini, kap覺daki Ferrarisini, esprili muhabbetini belli etmek i癟in veriyor. O masumane k覺l覺kl覺 eletiriler gelince de, alt benlii bu 繹nermeye kar覺 d羹rt羹 羹retiyor. (Masumane eletirilerin de, eletiri sahibinin alt benliinden f覺k覺rd覺覺n覺 anlamak i癟in, illa burada yazmam覺z san覺r覺m gerekmez)

Sokak az覺yla konuup, olduk癟a primitif d羹zeyde 繹zetlersek:
"Saati (sadece) zaman覺 繹renmek i癟in deil, hava atmak i癟in (de) tak覺yoruz, tak覺yorsun"

Netice olarak, Vostok, Rolex, Seiko, Patek vb. farkl覺 kategori saatlerin (fiyat kategorisi, masaya koyduunda ka癟 para olduunun bilinmesi, kar覺ndaki o m羹thi sar覺覺n dilber 羹zerinde b覺rakt覺覺 etki vb) kendi i癟inde kar覺lat覺r覺l覺p, "Rolex yerine Seiko daha iyi, hem Seiko daha iyi zaman tutuyor" gibi fikirler verilmesinin de aslen iin doas覺 itibariyle yanl覺 ve ironik olduunu umar覺m anlatabilmiimdir. Hala anlamad覺m diyenler i癟in pilli patek, 繹zg羹n rolex gibi konularda bolbol uygun sa癟malama mevcuttur, oralarda m羹tamadiyen tak覺labilirler.

-Abraham Lincoln
1864
Kullan覺c覺 avatar覺
mrbars

Ya: 50
Kay覺t: 07 Mar 2012, 12:39

Mesaj Triton » 21 Au 2014, 21:56

Mrbars,

Bu yaz覺 durumu net bir perspektifle 繹zetlemi.

Sar覺覺nlara etkisi bu kadar netse modeli de rica edeyim... ;)

Abraham Lincoln 1864 b繹l羹m羹 ilgimi 癟ekti.... Bunun da bir a癟覺klamas覺 olmal覺....
Kullan覺c覺 avatar覺
Triton

ncekiSonraki

D繹n TSF Rus Saatleri - Russian Watches

Kimler 癟evrimi癟i

Bu forumu gezen kullan覺c覺lar: Hi癟 bir kay覺tl覺 kullan覺c覺 yok ve 53 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners