Cuma günü blog sayfamda paylaştığım bu kısa tarihçeyi foruma kazandırmak üzere bu yazıyı paylaşıyorum. İyi okumalar!

'Командирские (Komandirskie)' yaşayan efsanesi, kalaşnikof otomatik tüfeği ve matruşka gibi bir Rus sembolüdür. Bugünlerde bu saatlerden birini elde etmek zor değil, ancak bir zamanlar Çistopol saat fabrikasının üretim hattından çıkacak saatleri bekleyen hatrı sayılır bir nüfus vardı.

Peki Sovyetler dönemindeki Komandirskie saatlerin asıl anlamları neydi, neydi bunları değerli kılan?
Bunlar, operasyonları başarıya götüren ve mucizeler yaratan uzmanları ve komutanları ödüllendirmek için kullanılan saatlerdi. O zamanlar bu saatleri ödül olarak almak madalya almaktan daha onur vericiydi, bir yurttaş satın almak istediğinde ise fiyatından dolayı bu pek de mümkün değildi. Şimdilerde pek az kişi komandirskie saatlerine sahip olmanın değerini biliyor.

Çistopol saat fabrikası tarihi 1941 yılının kasım ayında buraya tahliye edilen Moskova İkinci Saat Fabrikasının 500 işçisi ve teçhizatının muhafazakar Çistopol şehrinin sessizliğinin bozması ile başlıyor.

Öncesinde bu şehirde uzun vadeli bir üretim hattı için imkan yokken 'Herşey Cephe, herşey zafer için' ilkesiyle Moskovalı uzmanlar ve Çistopol şehrinin ilk ustaları olarak tarihe geçecek 1500 şehirli genç çok iyi işler çıkardılar. 1942 yılının baharında fabrika savaş cephesi için ölçüm ekipmanları üretimine ve 1 temmuzdan itibaren ise tüm kapasite çalışmaya başladı.
Savaştan hemen sonra ise kol saatlerinin seri üretimine başlandı, bu da bu fabrikanın ana üretim hattı oldu.
Dünyaca ünlü olan Komandirskie saatleri işte bu zamanlarda yaratıldılar. Bu saatler sadece maskülen meslekleri icra edenlerin değil diğer sıradan insanların da gönlünü çeldi. Buna sebep olan ise hassas zaman ölçümü ve her koşula dayanıklı olmalarıydı.

Sovyetler Birliğinde askerler ve özel kuvvetler ile bağıntılı olan her şey prestij ve eşitlik göstergesiydi. Serbest piyasa satışı yapılamayan Komandirskie saatler de bu hususta istisna olmadılar. Onlar her zaman gurur ve sadakat ifade eden objeler oldular, ayrıca Büyük Kırmızı Makineye bağlılığı da simgelediler. Saatler hakkında espriler yapılır ve Rus edebiyatının onlarca sayfasında yer bulurlardı. Birlik dağıldıktan sonra ise ithal saatlerin piyasaya girmesiyle bu saatler statü göstergesi olmaktan çıktılar. Bu sefer de bu saatlerin diğer özellikleri ön plana çıktı, aslında bu da markanın değerini yükseltti.
Ayrıca o kadar ünlü oldular ki kopyaları yapıldı. Çistopol Saat fabrikasında bu saatlerin kopyalarından gururla bahsederlerdi.

‘Vostok’ markasının genel müdürü Vladislav Sivilin New York’ta meslektaşlarıyla gezerken bir süpermarkete girmiş ve Komandirskie saatlerinin vitrini süslediklerini görmüş. O sırada tezgahtar Meyd in Çistopol!- diye pazarlamış ancak bunlar Çistopolde üretilmemişlerdi! Kurma kolu emanet duruyordu ve küçük bir kilit ile gövdeye tutturulmuşlardı.
Görünen oydu ki önümüzde dandik bir kopya vardı- diye aktarıyor Sivilin. Bizim kurma tepesindeki montaj sırrımız bazılarına intikal etmemiş olacaktı ki böyle bir hata yapmışlar.
“Sonrasında öncelikle saatleri göstermesini istedik ve ardından kendimizi tanıttık. Bizi içeriye davet edip kahve ikram ettiler. Sohbet ettikten sonra dükkandan çıktığımızda Komandirskie’ler artık orada değillerdi.”
Çayınıza eşlik edecek kısa bir yazı oldu. Umarım keyif almışsınızdır.
Sayfamdaki Komandirskie saat incelemelerine de göz atmayı unutmayın!
https://rtalhaustun.wordpress.com/