Öncelikle ihtiyacınıza göre motor tarzınızı belirleyin. Sadece şehir içinde kullanıp, uzun yol yapmayacağım diyorsaniz Yamaha MT-125 gibi bir giriş seviye motor yahut X-Max gibi bir maxi scooter başlangıç için ideal. MT'nin sıkışık trafikteki hareket kabiliyetine karşılık xmax'in oturus pozisyonu ve geniş(2 adet full face kask ve ekstralar alabilen) bagaj hacmi çok başarılı. Ben haftaici takım elbise giydigim için xmax tercih etmiştim ve iki yıl(20.000 km) kullandım. Hondanin da benzer modelleri var, bakabilirsiniz. Racingler ise çok güzel motorlar fakat doğru oturuş pozisyonu ve konfor sunmadigi için bence istanbul trafiğine uygun değiller.
Uzun yol yaparım derseniz seçenekler çok(enduro, touring, sport-touring gibi) fakat burada tecrubesizliginiz devreye giriyor. Çünkü 250 cc ve altı uzun yol için pek uygun değil. Xmax 250 ile iki kere Orta Karadenize gitmiş biri olarak söyleyebilirim ki yetersiz kalıyor. Ancak biraz tecrübe kazandıktan sonra bu seçenek düşünülebilir.
12 yıldan fazla bir suredir istanbulda motor kullanıyorum ve trafikten kurtulmanın tek yolunun motorsiklet olduğuna inanıyorum. Hem bireysel hem de genel olarak İstanbul trafiği açısından. Bu sebepten mutlaka motor kullanmaya başlayın Baran.