Evet daha önce bahsettiğim gibi mini bir inceleme ve bilgilendirme yapayım.
Modelimiz Seiko Prospex Speedtimer Solar Chronograph Datsun 240Z Limited Edition , SSC957 referans numaralı. V192 kalibre güneş enerjisi ile sarj edilen bir model.
Bu mekanizmanın pili, şarj edilmeye gerek kalmadan yaklaşık 6 ay güç depolayabiliyor. 140 gr ağırlığında safir camlı , kasa Boyutları 41,4 mm (Çap) X 13 mm (Kalınlık) X 45,9 mm (Uzunluk x Derinlik)
4000 adet sınırlı üretim.
Saatçilikte biliyorsunuz birçok ikonik saati var . Örneğin, ilk otomatik kronograf saatler arasında yer alan "Seiko Speedtimer 6139". 1969'da doğan bu saat, bugün Prospex Speedtimer koleksiyonunda yaşamaya devam ediyor . Ve şimdi, otomotiv serisine de geçerek, koleksiyona aynı yılın bir başka Japon ikonunu, güçlü Datsun 240Z ralli otomobilini onurlandıran sınırlı sayıda üretilmiş Seiko saatlerini ekliyor.
Seiko biliyorsunuz 2025 te 6 yeni Seiko Prospex Speedtimer modeli tanıttı , bunlardan üçü Datsun'a vurgu yapıyor.
SPB517, 2.500 adetle sınırlı mekanik üç ibreli bir saattir. SRQ057, yalnızca 500 adetle sınırlı yüksek özellikli otomatik bir kronograftır.

Kutu açılışını yaptığım SSC957 ise altı aylık güç rezervine sahip, 4.000 adetle sınırlı güneş enerjili bir kronograftır. En uygun fiyatlı olanı ayrıca.
Bu modeli tercih etmemdeki sebeplerden bazıları koleksiyonda henüz bir koronograf olmaması, iyi bir indirim oranı yakalamam, iki tonlu çelik bilezik ortası siyah pvd kaplama ve kırmızı siyah spor kadran oldu diyebilirim. Tarih göstergesi saat 4:30 pozisyonunda yer alıyor ve kadranda güzel durmuş. Tüm çerçevelerinde kullanılan rakamlar, Datsun 240Z gösterge panellerinde kullanılan aynı yazı tipinden ilham alınarak tasarlanmış ve şık durmuş bence.
Bu Datsun modellerini gördüğümde garip gelmişti bana ama Seiko ile Japon otomobil üreticisi Datsun arasındaki bağlantı, göründüğü kadar mantıksız değil. Her ikisi de Japon, elbette, ancak işin içinde bundan daha fazlası var. Datsun adı , 1931 yılında DAT Motorcar Company tarafından daha küçük üretim araçlarını belirtmek için kullanıldı. 1986 yılına gelindiğinde, ana şirketi Nissan tarafından bu isim , küresel tek isimli bir marka oluşturmak üzere aşamalı olarak kaldırıldı. Datsun'un en ikonik otomobillerinden biri, 1969'dan 1978'e kadar üretilen ve çarpıcı görünümü, mekanik güvenilirliği ve motor sporlarındaki başarısıyla Japonya ve ABD'de çok popüler olan 240Z'dir. Ayrıca, hem asfalt hem de arazi yarışlarında oldukça başarılıydı ve 1971'de 6.200 km uzunluğundaki zorlu Doğu Afrika Safari Rallisi'ni kazanmış. Model ile iligili araştırma yaparken gördüğüm, Avrupa ve ülkemizde pek bilinen bir model değil ama uzak doğu ve özellikle Birleşik devletlerde çok ünlü olmuş kullananların gönlünde yer eden bir ikonik bir araba olduğunu öğrendim.
Saatlerimiz güzel zamanlarımızı göstersin diyerek bazı fotoğraflar ile yazımı sonlandırıyorum