Merhaba saat severler. Daha 繹nce de saatlere ilgim vard覺 fakat bunlar kuvars ve dijital modeller 羹zerineydi. Aradan zaman ge癟ti ve klasik yap覺da bir saat almaya karar verdim. Kuvarslar覺 arat覺r覺yordum genel kriter tabiki ho bir tasar覺m覺 olmas覺yd覺. Bu sefer kaliteli bir marka olsun istedim ve Seiko almaya karar verdim. Her ey burada balad覺 ve arat覺rmalar覺m sonucu otomatik saat kavram覺yla tan覺t覺m ve tan覺mamla da saate olan bak覺 a癟覺m tamamen deiti. Saat dediimiz eyin asl覺nda bir can覺, ruhu olduunu anlad覺m.

Uzun arat覺rmalar覺m sonucu tasar覺m覺n覺 beendiim Orient Independence ilk otomatik ve ger癟ek saatim oldu. Saatin siyah, beyaz ve lacivert kadranl覺 olmak 羹zere 羹癟 adet versiyonu mevcut. Bunlar b繹lgelere g繹re 癟eitli kodlara sahipler.
Siyah: EV0R001B/FEV0R001BH/SEV0R001BH/CEV0R001B
Beyaz: EV0R001W/FEV0R001W0/
Lacivert: EV0R001D/FEV0R001DH
Saatimize gelelim. ncelikle saati kutusundan 癟覺kar覺r 癟覺karmaz 癟ok beendim ve resimlerde g繹r羹nd羹羹nden daha g羹zel olduunu belirtmeliyim. Daha 繹nce saatlerim 90 gram ve alt覺nda olduklar覺 i癟in bata a覺r gelmiti. Sonu癟ta 癟elik kordonlu otomatik ve b羹y羹k kasal覺 bir saat ve 60 gram olmas覺n覺 beklemek biraz haks覺zl覺k olurdu.

Ama zamanla al覺t覺m ve u an hi癟 a覺r gelmiyor. A覺r demiken saatin boyutlar覺ndan bahsedeyim. Saat 44 mm 癟ap覺nda, 51 mm y羹ksekliinde, 12.1 mm kal覺nl覺覺nda ve 163 gram a覺rl覺a sahip. K覺saca k羹癟羹k bir saat say覺lmaz. Ama bileklerim ince olmas覺na ramen hi癟 de s覺r覺tmad覺. A癟覺k癟as覺 en b羹y羹k endiem buydu ama bu konuda hi癟 sorun 癟覺kmad覺. Bilekte duruu 癟ok g羹zel.
Materyal kalitesinden bahsedecek olursak kristal cama sahip. Bir safir deil ama minik s羹rt羹nmeler kar覺s覺nda 癟izilmeye dayan覺kl覺. Tabi yine de safir olmad覺覺 i癟in dikkatli kullanmak gerek. Kasa paslanmaz 癟elikten yap覺lm覺 ve bezelin etraf覺nda 8 adet girinti mevcut. Girintiler bezeli monoton bir yap覺dan kurtarm覺 ve olduk癟a yak覺m覺. Dezavantaj olarak tozlanma olduunda girintilerdeki tozu temizlemek i癟in bazen uramak gerekebiliyor. Kadrana gelirsek 癟ok ho bir tasar覺ma sahip olduunu s繹yleyebilirim. Genelde kadranda 3/6/9/12 rakamlar覺n覺 yazan saatleri seviyorum. Ama bu kadranda say覺 癟ok da iyi g繹r羹nmezdi o y羹zden 癟izgili yap覺 ile olduk癟a uyumlu bir tasar覺m覺 var. Saati daha dorusu kadran覺 dier saatlerden ay覺ran en 繹nemli k覺s覺m geni tipli g羹n g繹stergesi. Geni tip g羹n g繹stergesine sahip saatlerde sadece tek g羹n g繹sterilecek ekilde g繹sterge 11 ile 1 aras覺nda konumland覺r覺l覺r. Fakat bu modelde farkl覺 olarak 9'dan 3'e kadar uzanan olduk癟a geni bir g繹r羹n羹m羹 mevcut. Belirgin olmas覺 a癟覺s覺ndan ortadaki g繹sterge metalik bir 癟er癟eve ile vurgulanm覺. Saate bak覺nca dikkat 癟ekici ve olduk癟a ho g繹r羹n羹yor. Alt tarafta ay覺n g羹nlerini g繹steren k覺s覺m var. Ayn覺 ekilde etraf覺 metalik 癟er癟eve ile vurgulanm覺. st k覺sma g繹re mikronluk bir farkla daha kal覺n yap覺lm覺. stteki gibi 羹癟l羹 olarak yap覺lm覺. Ortadaki say覺n覺n 羹zerinde aa覺 y繹ne doru bir ok konumland覺r覺larak mevcut g羹n belirtilmi. Tek haneli g羹nler daha g羹zel g繹r羹n羹yor. ift hanelilere gelince haliyle biraz rakamlar k羹癟羹l羹yor ama rahats覺z edici bir ekle girmiyor. Akrep ve yelkovanda fosfor mevcut. Keke 癟izgilerde de olsaym覺 daha iyi olurdu. Tabi g羹nd羹z metalik parlakl覺k fosfora g繹re daha g羹zel g繹r羹n羹yor. Bunu da unutmamak gerek. Saniye ibresinin k覺rm覺z覺 renkte olmas覺 siyah kadran 羹zerinde 癟ok g羹zel bir kontrast oluturmu ve spor bir hava katm覺. Ayr覺ca saniye ibresinin ucunda da fosfor mevcut. Karanl覺kta akrep ve yelkovanla birlikte saniye ibresinin hareketlerini izlemek 癟ok zevkli. Kordonlara gelelim. Kasas覺 gibi paslanmaz 癟elikten yap覺lm覺. Geni bir yap覺dalar. Fakat kasayla balant覺 yeri u癟lardan deil ortadan yap覺lm覺. Dolay覺s覺yla da g羹癟s羹z bir yap覺 izlenimi veriyor. Ortadan balant覺s覺 olmas覺 sebebiyle kordonu kendine 繹zel yap覺da bu sebeple deri ya da silikon kay覺la kullanmak gibi bir se癟enek yok. Ger癟i tasar覺m覺na bak覺ld覺覺nda metal kordondan bakas覺 gitmez gibi g繹r羹n羹yor.

Kilit k覺sm覺na gelirsek iki kademeli kilit sistemi kullan覺lm覺. 襤lki katlan覺yor ve katlanan k覺sm覺n 羹zerine ilkini tutacak ekilde ikinci bir kilit eklenmi. Kilidin 羹zerinde Orient yaz覺s覺 ve amblemi ilenmi. Kordon 癟ok gen癟 ii durmuyor ama g羹zel g繹r羹nd羹羹n羹 s繹yleyebilirim.
Geldik mekanizmaya en merak edilen k覺s覺m.

Orient'in in-house yap覺m覺 46E40 mekanizmas覺 mevcut. Bu mekanizma 21 ta bar覺nd覺r覺yor ve 21600 BPH vurua sahip. 1 saniyeyi 6 ad覺mda ge癟iyor. Sessiz 癟al覺覺yor ama kula覺n覺za dayand覺覺n覺zda o b羹y羹l羹 sesleri duyabiliyorsunuz. Keke daha 癟ok sesi 癟覺ksaym覺 diyorum.

Aa覺 k覺s覺mdaki rakaml覺 g羹n k覺sm覺 11'de deimeye bal覺yor ve 12'de tamamlan覺yor. st k覺s覺mdaki g羹n k覺sm覺 ise gece 12:45 gibi deimeye bal覺yor ve 3'te deiim tamamlan覺yor. Dierine g繹re 癟ok daha uzun bir s羹rede deiiyor. Mekanizman覺n iki eksii var. Birincisi saniye durdurma 繹zellii yok. ok elzem bir eksi deil ama olsa daha iyi olurdu. Sonu癟ta tercih sebebidir. 襤kincisi kurmal覺 deil ama zaten s羹rekli bileimde ve kurulu durumda olduu i癟in hi癟 gerekliliini hissettiim bir eksi deil. Yukar覺daki g羹nleri deitirmek i癟inse saat ayar覺n覺 kullanmak zorundas覺n覺z. Dorudan kurma kolundaki 繹zel bir b繹lmeden deitirilmiyor. Eer birden fazla saatiniz varsa ve d繹n羹羹ml羹 olarak kullan覺yorsan覺z ya da fazla takm覺yorsan覺z saat durduunda mecburen saat ayarlama yoluyla g羹n羹 ayarlamak zorundas覺n覺z. Bu durum bir s羹re sonra can s覺k覺c覺 bir hal alabilir. Tabi ben her g羹n tak覺yorum dolay覺s覺yla da sorun tekil etmiyor. Mekanizman覺n g羹癟 rezervi 41 saat. Yani 1.5 g羹n hi癟 kullan覺lmadan 癟al覺abilir demek oluyor bu. Sapma konusu bir mekanik saatin en 繹nemli kriteridir san覺r覺m ve bu konuda beklentimin 癟ok 羹zerinde 癟覺kt覺. Orient'in resmi d繹k羹manlar覺nda +25/-15 saniye g羹nl羹k sapma deerleri varki bu deerler Seiko'nun 6Rxx mekanizmalar覺yla edeer sapma deerleri. Oysa fiyat skalas覺na bakt覺覺m覺zda Seiko'nun 7Sxx ve 4Rxx mekanizmalar覺yla ayn覺 seviyede. Hat覺rlatmak gerekirse 4R3x mekanizmalar +45/-35 saniyeye kadar normal olarak ge癟iyor. 7Sxx mkenizmalar ise +40/-30 diye biliyorum. Hassasiyete gelirsek d繹k羹manda yaz覺lan覺n aksine dakikliiyle beni 癟ok a覺rtm覺t覺r. 34 g羹nl羹k 繹l癟羹mlerim sonucu bu 34 g羹n羹n 3'羹nde 3 saniye, 3'羹nde 2 saniye, 3'羹nde 1.5 saniye, 14'羹nde 1 saniye ve 11'inde ise herhangi bir sapma olmam覺t覺r. Sapma yokturdan kast覺m da bu 11 sapmas覺z kayd覺n 5-6 g羹n羹 0.5 saniye ya da daha az s羹redeki sapmalar. Onlar覺 da sapmadan saymad覺m art覺k.

Yapt覺覺 sapma 3 saniyenin hi癟 羹zerine 癟覺kmad覺 ve bunu sadece 羹癟 kez yapt覺.
Toparlamak gerekirse fiyat覺na g繹re performans ve dakikliiyle, tasar覺m覺yla 癟ok g羹zel bir saat. Tabi biraz eski bir model olduu i癟in art覺k mevcut deil. Biraz uzun bir yaz覺 oldu ama olabildiince edindiim tecr羹beyi dilim d繹nd羹羹nce aktarmaya 癟al覺t覺m. Okuduunuz i癟in teekk羹r eder g羹zel zamanlar ge癟irmenizi dilerim.

Ger癟ek bir saat enerjisini pilden ve 覺覺ktan deil sahibinden al覺r.