Uzun zamandır aklımda olan mavi kadranlı bir saat alma fikri sebebiyle önce dress watch’lara yöneldim. Sırasıyla Orient Star Standard Date, Longines Conquest GMT inceledim. Fakat bir türlü içime sinmedi. İkisi de çok güzel saatler olmasına rağmen emin olamadım. Daha sonra diver’lar aklıma düştü. Citizen Promaster denedim ve oldukça beğendim. İnce bilekli olduğum için muadillerine göre daha küçük bir kasaya sahip olan bu model, F/P olarak da çok çok iyi bir saat. Tam almaya karar vermişken saatin orijinal kutusunun (mini bir dalış tüpü şeklinde) ellerinde olmadığını öğrenerek vazgeçtim.
Elbette mavi kadranlı bir saat ararken denediğim bir sürü diğer modelden hiç bahsetmeyeceğim; Velaturalar, Pontoslar, Hydrolar, Prospexler vb. gibi. Daha uzar gider bu liste. Prospex demişken, mavi ısrarından vazgeçip yine bir Seiko ile saat açlığımı(hepimizin dönem dönem yaşadığını düşünüyorum) bastırmaya karar verdim. İlk çıktığı günden beri takip ettiğim Seiko Prospex Aviation Solar modelini almaya karar verdim. İki kere Sirkeci’ye gidip saati denememe ve çok güzel bir indirim almama rağmen bileğime büyük geldiğini düşündüğüm için almadan mağazadan çıktım. Son olarak dün akşam, “büyük olsa da alacağım bu saati” diyerek tekrar Sirkeci’ye yolumu düşürdüm. İlk iki ziyaretimde uğramadığım bir saatçiye girmeye karar verdim ve şansıma hem daha iyi bir indirimle hem de aylardır istediğim mavi kadranlı bir saatle evime döndüm.
En nihayetinde, yine ilk çıktığından beri hoşuma giden bir model olduğu için içime sinerek aldığım, masmavi, güzel bir Seiko ile karşınızdayım. Saatimiz;
Seiko Superior 100th Anniversary Limited Edition Automatic(SSA147J1)

Stainless Steel Case
Nylon Strap
Automatic
Hardlex Crystal Glass
Luminous Hands And Markers
Date Display
100 M Water Resistant
Case Diameter: 42.6mm
Case Thickness: 13mm
Movement: 4R37
Özelliklerini kısaca belirttikten sonra gelelim ilk izlenimlerime:
-Saat aslında kasanın alt kısmında bulunan ekstra bir parçayla geliyor. Bu parça saati olduğundan daha etli gösteriyor. Ben çok iri gözükmesini istemediğim, ayrıca saatin kasasını boğduğunu düşündüğüm için ilk iş olarak o parçadan kurtuldum. Aşağıdaki alıntı fotoğrafta gözüküyor.

-Böylece çelik kasa ve mavi döner bezel arasındaki kontrast daha çok ortaya çıkmış oldu. Çıkardığım parçaya rağmen çelik kasa ve kalın mavi bezel sebebiyle saat halen yüksek bir kalınlığına sahip.

-Ekstra parçadan kurtulmanın diğer bir artısı ise 4R37 mekanizmayı görebilmek.

-Kadran içi ise başarılı olduğunu düşündüğüm ayrıntılarla dolu. Seiko’nun bir çok Anniversary modelinde kullandığı indis ve kollardaki altın sarısı çerçeve bu modele de çok yakışmış. Saatin döner iç bezeli(altta bulunan tepeden ayarlanıyor) ve indislerden sonraki hafif seviye farkı derinliği artırıyor.

-Tepelerde ise indisler, kollar ve hakim olan mavi renge uygun olarak altın sarısı kullanılmış.

-Limited Edition bir saat ama ne kadar limitli, kaçıncı gibi bilgiler kutu içeriğinde bulunmamakta. Sanırım Seiko 100th Anniversary Edition olarak çıkardığı için bu modele limitli demiş.
Eksi olarak niteleyebileceğim bir başka husus ise, özel seri olarak üretilen bir saatte safir cam kullanılmamasıdır. Ama hepimizin malumudur ki, Seiko safir cam kullanımı konusunda biraz hassas ya da cimri. Pek sevdikleri bir uygulama değil.

Seiko kutusu ve kordonundan ise bahsetmeye gerek duymuyorum. Halihazırda orjinalinden farklı kayış seçenekleri ile çok daha güzelleşen Seiko’larımızı zevkle kullanmaya devam ediyoruz.

Son tahlilde, F/P olarak başarılı, renk olarak muazzam, mekanizması kendini ispatlamış bir saat olduğunu düşündüğüm Seiko SSA147J1’i beğeninize sunuyorum. Birkaç tane “wrist shot” ve çekemediğim için alıntı yapmak zorunda kaldığım bir “lume shot” ile incelememizi bitirelim.