Viski konusunda yazmayi unutmusum.

Ben sizing henuz gercek bir viski denediginizi dusunmuyorum. Jack Daniel's, Chivas Regal gibi viskilerin hic biri bir Iskoc Malt viskisi sinifina girmiyor. Blue label'i dahi gercek bir viskiden saymam(her ne kadar kompleks bir viski olsa dahi). Elinizdeki viskileri sevmiyorsaniz bence kendinizi zorlamayin, bayram sekeri misali misafire ikram edin gitsin.

Genellikle malt viski tuketsemde bourbon'un yeri bende ayridir. Hatta blended viskilerden daha cok severim. Ozellikle iyi pismis bir steak'in yaninda cok iyi gittigini dusunuyorum. Ozellikle Gentleman Jack favori bourbonlarimdan birisidir(her ne kadar Jack Daniel's kendini Tenessee viskisi diye gruplandirsa da). Viski sevmeyen arkadaslarim bile Gentlemen Jack'i sever. Elinizde Jim Beam gibi sek icilemeyecek duzeyde dusuk kalitede urunler varsa buz ve kolayi dayayin gitsin, harika bir yaz kokteyli olacaktir.
Malt viskiler ise size gercek viski deneyimi yasatacak gruptaki viskilerdir. Favorilerimden biri, barimda her zaman bulunan, hemen hemen her ortama giden ve bayan arkadaslarimin dahi cok begendigi Glenlivet 12 Years Old'u baslangic icin tavsiye ederim. Fiyati yanilmiyorsam Turkiye'de 130 tl civarinda olmasi lazim. Daha sonrasinda Lagavulin 16 YO, Talisker 10YO, Macallan 10YO gibi daha ust klasmandaki urunlere gecebilirsiniz. Favori grubum olan Islay bolgesi urunleri yogun is tatlariyla bence puro ve dengeli et yemekleriyle oldukca iyi gidiyor.
Zamanim varsa ve keyfim yerindeyse genellikle aksam yemeginden once bir kadeh yumusak ve aromatik bir malt(Glenlivet 12, Macallan'in no-age-statement serisinden bir malt vs), yemege bagli olarak bir kadehte yemekte iciyorum veya yemekte sadece su iciyorum. Yemekten yaklasik bir 15 dk sonra bir kadeh daha sert bir malt(talisker 10, Caol Ila vs) ile devam edip yaklasik 30 dk sonrada bir puro yakiyorum.
Aperitif olarak eger bulabilirseniz somon havyari(kraker uzerine sour krem ile) ozellikle islay bolgesi is'li viskiler ile cok guzel gider.
Son zamanlarda tercih ettigim pairingler su sekilde(tamamen o anki damak zevkime uygun olarak).
Caol ila 10 YO - Partagas Serie E No. 2
Lagavulin 16 YO - Liga Privada Feral Flying Pig
Glenlivet 12 YO - Ashton VSG Torpedo, RASS
Yamazaki 12 YO - Opus X perfection no2
Macallan 12 Yo - Padron 1926 no 9 Maduro