Tek tek gelin..

Sorular yüksek perdeden.. Bildiğim kadarıyla cevaplamaya çalışayım.
Öncelikle ben bu işin uzmanı değilim. Bu soruların gerçek muhatabı bir teorik fizikçi, bir astrofizikçi olabilir. Ben sefil bir mühendisim.. Sorular kalın ve italik, cevaplar normal fontta..
"Hali hazırda evrende ciddi bir düzen var, evrenin giderek büyümesi( genişlemesi) entropinin artışına dair bir kanıt. Yanılıyor muyum?"Evet, doğru. Evrenin genişlemesi entropinin artması demek. Bir balonu şişirir ya da patlatırsanız yine entropi artar..
"Evrenin hali hazırdaki düzenini sağlayan ne? Bu düzen ne şekilde oluştu?"Evrenin hali hazırdaki düzeni Big Bang'ten geliyor. Bu düzenin ne şekilde oluştuğunu bilemiyoruz, ancak Planck zamanına (10^-43 sn) kadar geriye sarabiliyoruz, ondan öncesi hakkında maalesef bilim hiç bir şey söyleyemez..
"Big Bang sonrası düzensizliğin hali hazırdaki düzene ulaşmasında harici bir müdahale var mıdır?"Big Bang sonrası düzensizlik değil aksine bir düzen var. Madde ve Anti-madde bile daha ayrı duruyor, bu bir düzen demek. Diğer soruların da bu soruyla ilişkili olduğu için topluca cevap vermiş olayım: Bir kısır döngü olabileceği eskiden düşünülüyordu ancak bugün kesin olarak biliyoruz ki böyle bir durum yok. Eğer evren tekrar büzüşüp ilk haline geri dönecek olsaydı bu zaman okunun da ters yönde ilerleyeceği anlamına gelirdi. Bugün biliniyor ki evren "artan bir hızla" sürekli genişliyor ve bu genişleme son bulmayacak..
altanos son kurduğun cümle çok doğru bence de.. Ayrıca evrenin nasıl son bulacağına ilişkin yaygın kanaat evrendeki tüm maddenin karadelikler oluşturacağı, daha sonra bu karadeliklerin "Hawking Evaporation" dediğimiz ışımayla madde oluşturamayacak parçacıklar yayarak yok olacağı şeklinde. Evren sonunda boş uzaydan ibaret kalacak.
Aslında bu soruları birlikte "Space Odyssey" başlığında tartışırsak çok daha güzel olur. Çünkü burada yazılanları okuyanlar "sci fi" başlığının da etkisiyle fizik dışı, afaki şeylerden konuştuğumuz vehmine kapılabilirler.. Aslında bu soruların geleceğini biliyordum, karadelik termodinamiğinden bahsedeceğimi de bu yüzden ilave etmiştim, vakti gelince sohbete oradan da devam edebiliriz isterseniz..

Cumaya gittim, gelecem..

"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein