@Terasus; yeni aracınızı iyi günlerde kullanmanızı dilerim. Aracınız yaşına göre oldukça az kilometre yapmış durumda. Yine de zaman içerisinde lastiklerin üzerindeki dişleri erimese bile, lastiğin sertleşmesi ve buna bağlı olarak yol tutuşun olumsuz yönde etkileneceğini düşünüyorum. Zaten o yüzden de genelde lastiğin 5 yıl veya 50k kilometre yol yaptıktan sonra değiştirilmesi genelde önerilir.
Ben yaklaşık 2001 yılından beri kendi araçlarımda Michelin lastik kullanırım, daha eskiden aile araçlarımızda da Michelin lastik kullanıldığını hatırlıyorum (Mercedes W115, Mercedes W123, Mercedes W124'ün farklı modelleri). Nette Michelin lastiklerin balon yaptıklarına dair ben de birkaç yazıya rastladım, ama başıma hiç gelmedi. Genelde balon yapma durumu; lastiğin uygunsuz hava basıncı ile yolculuk yapma veya hatalı park etme, bu süreçte lastiklerin yarısının yerde, yarısının havada olduğu durumlardan etkilendiğini düşünüyorum.
Good Year lastiklerin genelde kaliteli olduğunu düşünüyorum. Bunun yanı sıra aracımın üstünde geçen yıl aldığım Michelin Cross Climate lastiği var. Lastiği alalı 1 yıla yakın zaman oldu; İstanbul şartlarında kullandım. Geçen yıl yağan birkaç cm karda sorun yaşamadım, yazın da sıcak havada bir olumsuzluk olmadı. Ayrıca Cross Climate taktıktan sonra yol tutuş iyileşti. Ses anlamında da bir sorun yaşamadım. Şartları çok zorlayan bir sürücü değilseniz (araç ve yol anlamında) ayrı ayrı yaz ve kış lastiği yerine Cross Climate işinizi görür diye düşünüyorum.
Aracınız için en uygun lastik ebatları aracın kullanım kılavuzunda yer alır, bu açıdan farklı jant veya lastik kalınlığı düşünürseniz aracınız için fabrika çıkışı yapılan yol tutulu hesaplamalarına sadık kalırsınız. Daha kalın lastik yol tutuşunu iyileştirir diye düşünüyorum. Bazı sürücüler de araç için önerilen ebatlar çerçevesinde olmak üzere kış lastiğini daha ince, yaz lastiğini de daha kalın ebatlı olarak alıyor ve buna göre jant kullanıyorlar.
23 yıllık ehliyetli, Allah'a şükür kazasız/belasız bir sürüş geçmişe sahip ve yumuşak bir şekilde direksiyon sallayan birisi olarak önerilerim bunlardır