Ayn覺 soruyu bir 襤zmir'linin "襤stanbul'da yaan覺r m覺" diye sorduunu d羹羹n. Kimisi 1 haftadan fazla kalamaz, kimisi bir gider bir daha d繹nemez. Tamamen mevcut durumunuz ve gelecek hedeflerinizle alakal覺.
K覺sa cevap; kesinlikle Amerika'n覺n dier ehirleri gibi rahat bir ehir deil. zellikle ev kiralar覺 癟ok y羹ksek, bana g繹re fazlas覺yla kozmopolit. Bununla beraber d羹nyan覺n merkezindesiniz. Hayat覺 d羹zene oturttuktan sonra, gelir de y羹ksekse keyfiniz yerinde olacakt覺r. Karar vermeden 繹nce muhakkak 1-2 hafta kal覺n, evlere bak覺n, beendiiniz mahalledeki olanaklar覺 g繹r羹n.
Uzun cevap;
EV: Evler herkesin dedii gibi 癟ok pahal覺. Aile'ye uygun Manhattan'da bir ev baksan覺z 4000-5000USD'den aa覺 bulabileceinizi sanm覺yorum. Douda Brooklyn, Queens (Forest Hills), veya Bat覺da Hudson'un kar覺 k覺y覺s覺nda Riverside ve Hoboken bir nebze daha uygun. Yine de evler biraz eski. Ben Riverside'覺n hem konum hem de fiyat a癟覺s覺ndan en iyi yerlerden birisi olduunu d羹羹n羹yorum.
ARABA. Manhattan'da gerek yok. Arabas覺 olanlar 癟ounlukla bir ekilde araba edinmi olup sonra satmayanlar. Taksiler ucuz. Metro ehrin hemen heryerine gidiyor. 襤lle de arabam olsun derseniz baz覺 b繹lgelerde evlerin 繹n羹ne uygun fiyatl覺 hatta 羹cretsiz park yeri bulunabiliyor diye hat覺rl覺yorum. Yine de yol temizlii i癟in g羹n ve saatleri takip etmek gerekli yoksa arabay覺 hemen 癟ekiyorlar. Manhattan d覺覺nda park yeri 癟ok da sorun deil.
襤. zellikle finans ve dan覺manl覺k sekt繹rlerininde kariyer yapmak i癟in bire bir. Maalar da dolgun oluyor genelde. Pek 癟ok firma evden 癟al覺may覺 destekliyor. Bu ite de b繹yle bir se癟enek var m覺? Eer haftada 1 g羹n ie gitmek yeterli olacaksa, evi ehir d覺覺nda tutup, aileyi kemeketen uzak tutabilirsiniz. Bu ekilde konforunuz baya覺 artar.
襤NSAN. Bana g繹re fazla kozmopolit. 襤stanbul T羹rkiye'nin mozaiiyse, New York da d羹nyan覺n mozaii. K覺ran k覺rana bir m羹cadele olduu i癟in insanlar biraz da gergin. Yine de farkl覺 k羹lt羹rlere kar覺 klasik bir Avrupal覺dan daha s覺caklar. Sizi bilmiyorum ama askerde g繹rd羹羹m kadar覺yla Avrupa'da yaayan T羹rklerin en b羹y羹k s覺k覺nt覺s覺 Avrupal覺lar覺n T羹rklere kar覺 tutumuydu.
OCUK. Okul konusunda 癟ok bilgim yok ama Bg17'nin dedii gibi ABD'de 癟ocuklar oturduunuz mahallenin okuluna bedava gidiyor. New York'un farkl覺 olduunu sanmam. 襤yi okullar覺n olduu b繹lgelerde evler daha pahal覺. Eer 繹zel okula verecekseniz o zaman san覺r覺m ikametgah 繹nemli olmuyor. Bununla beraber, Manhattan'da ortal覺kta pek 癟ocuklu aile g繹rmedim. Akl覺n yolu bir ise, Manhattan 癟ocuklarla yaamak i癟in ideal olmayabilir. ehrin d覺覺na 癟覺kmak mant覺kl覺 gibi...
SONU: ehrin garip bir cazibesi var. ok g羹zel planlanm覺. D羹zeni oturduktan sonra, bu kadar b羹y羹k ehirden beklenmeyecek derecede rahat. Ailesiyle Manhattan'da ie gidip aile kuran tan覺d覺klar覺m var, 癟ok da mutlular. Ancak 癟ift tabanca tahmini 250-300kUsd br羹t maa ve evden 癟al覺ma olanaklar覺 var.
Kaynak: 10 sene 繹ncesine kadar k覺z arkada覺m (imdiki eim) New York'ta ya覺yordu. Ben de 2 haftada bir ziyarete giderdim. Oturmad覺m ama ev arad覺m, buldum, ta覺d覺m, gezdim tozdum. Bilgiler biraz eski olabilir elbette.
Hay覺rl覺s覺 olsun.