TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Gözlük Camları Organik-Kolormatik?

Forum Kurallarına Uygun Farklı Konular Üzerine Sohbet ve Paylaşımlar
Forum kuralları
Sevgili Üyeler Forum Kurallarında Tartışılması Uygun Olmadığı Belirtilen Konular Hakkında Bu Bölümde Paylaşım ve Fikir Bildirimi Yapmayınız. İnançlar, Politika, Fanatizm, Irkçılık Vb. İçeriklerde Konular Açmayınız. Ayrıca Kişisel Mahremiyet ve Ailesel Durumlarınızı İçeren Konuları Burada Paylaşmayınız. Birbirinize Saygılı Olunuz Lütfen.

Gözlük Camları Organik-Kolormatik?

Mesaj SherlockHolmes » 25 Ağu 2010, 21:14

Merhaba Arkadaşlar ,

Göz muayenesi sonunda doktorum gözlük verdi. Kolormatik cam yazmış reçeteye. Organik camları biliyorum , daha hafif , kırılması zor olan camlar. Ancak colormatik camları bilmiyorum.

Organik camla kolormatik cam aynı şey mi?

Gözlük kullanan arkadaşların , yeni gözlük kullanmaya başlayacak birisine önerileri ne olur acaba?
Kullanıcı avatarı
SherlockHolmes

Re: Gözlük camları Organik-Kolormatik?

Mesaj drk » 25 Ağu 2010, 21:57

Kolormatic cam çevredeki ışık miktarına göre renk değiştiren cam demek. Bu sayede numaralı gözlük kullanırken güneş gözlüğü kullanamama gibi bir sorununuz olmaz. Ancak camın renk değiştirme süresi, aydınlık ortamda camın ışığı kırıcılığı ve daha birçok faktör camın kalitesiyle ilgilidir. Bu tip camların en büyük sorunu ise ne tam olarak numaralı gözlük ne de güneş gözlüğü olabilmeleridir. Yani karanlık ortama girince kolormatik olmayan bir cam kadar rengi açılmayacağından loş ışıklı ortamlarda görüşünüzü olumsuz etkileyebilir. Bu sorun yeni çıkan kaliteli bazı markaların modellerinde kısmen çözülmüştür.

Organik cam ise bildiğimiz plastik demek, yani cam değil. Avantajları çok daha hafif ve dayanıklı olması, dezavantajı ise normal cama göre kolay çizilebilmesi. Sanıyorum artık normal cam iye birşey kalmadı, hepsi organik zaten öylede olması gerekir çünkü normal cam gözlüğe herhangi bir darbe gelmesi halinde kırılıp göze zarar verebilir, organik cam ise esner yada bütün halinde kırılır parçalara ayrılmaz. Saatlerdeki hesalite crystal ve sapphire crystal farkı gibi.

Size tavsiyem cam alırken kesinlikle ucuza kaçmayın, üzerinde mutlaka anti-refle kaplaması olmasına dikkat edin ve UVa UVb gibi zararlı ışınları mümkün olduğu kadar yüksek(hatta %100) engelleyebilen camları tercih edin. Ayrıca camların her açıdan optimum kırıcılığı verebilmesi çok önemlidir. Kalitesiz modellerde camın orta kısmında iyi ama kenarlara yaklaştıkça görüntünün bozulduğunu farkedersiniz. Kaliteli modellerde bu sorun en aza indirgenmiştir. Camın üzerindeki kaplamanın dayanıklılığı çok önemlidir, ömür boyu garantili modeller var kaplama hatalarına karşı fakat fiyatları oldukça yüksektir. (Seçilen modele göre gözlükten daha pahalı bile olabilir.) Bir diğer önemli nokta da (gözünüzün bozukluk derecesine göre) inceltme oranı, camın inceltme oranı arttıkça fiyatıda artacaktır ama hem estetik açıdan daha iyi duracak hemde kullanıcıyı rahat ettirecektir.

Kolormatik alıp almamayı iyi düşünmek gerekiyor bence, gözlüğün ne amaçla nerelerde kullanılacağı önemli, dış mekanda tamam ama iç mekana geçince sorun çıkabiliyor. Göz dünyayla iletişimdeki belki de en önemli organımız ve ona hakettiği öenmi göstermemiz gerekiyor. Bahsettiklerim miyop ve astigmat kusurları için geçerlidir. Hipermetrop ve presbitlikte gözlük daha kısıtlı zamanda kullanıldığı için daha farklı özellikler göz önünde bulundurulmalıdır.

Size tavsiye edeceğim iki cam markası var; rodenstock ve seiko. İkisindende çok memnun kaldım. Daha kalitesiz bir camla daha önce nasıl yaşamışım anlayamıyorum, görüşü çok değiştiriyor, güzelleştiriyor.
Kullanıcı avatarı
drk

Mesaj SherlockHolmes » 25 Ağu 2010, 22:12

Detaylı açıklamanız için teşekkür ederim üstadım.

Gözlerimde 1.25 derece miyop-astigmat varmış. Günlük yaşamda büyük bir şikayetim olmuyordu , bilgisayar öğretmeni olduğum için uzun süre bilgisayara bakmam gerekiyor. Bu nedenle kontrole gittim ve bu göz kusuruyla karşılaştım.

Mesai saatimin büyük kısmını kapalı sınıf ortamlarında geçirdiğim için kolormatik camların bana pek hitap etmediğini anladım. Doktora , öğretmen olduğumu söyledim ama neden böyle bir yönelndirme yapmış anlayamadım doğrusu.

Organik cam , hafiflik ve güvenlik noktaları ile tercihim olacaktır. Anti-refle kaplama ise mutlaka olacaktır alacağım gözlükte.
Kullanıcı avatarı
SherlockHolmes

Mesaj drk » 25 Ağu 2010, 22:23

Yıllardır kullandığım için hiç istemeyerek de olsa bilgilendik bu konuda. Keşke hiç bilmeseydim :(

1.25 azımsanacak bir derece değil, sanırım zaman içinde çok yavaş numaranız arttığından sizde duruma adapte olmuşsunuz. Bilgisayar özellikle hassas gözleri mahvediyor. Geçmiş olsun.

Hazır gözlük ve göz bozukluklarından konu açılmışken dilerseniz daha sonra lens ve lazer ameliyatı hakkında da sohbet ederiz. Tabii çok ciddi meseleler ve kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek asla olmaz neticede işin ucu sağlık.Eminim aramızdaki doktorlardan olaya daha profesyonelce yaklaşıcak kişiler vardır.
Kullanıcı avatarı
drk

Mesaj SherlockHolmes » 25 Ağu 2010, 22:32

Teşekkür ederim @drk .

Bu durum yavaş gerçekleşti söylediğiniz gibi. Hiç farketmedim gerçekten. 1.25 diyince acaba yanlış mı ölçüldü diye tereddüte düşmedim değil. Hiç beklemiyordum böylesi bir durumu. Muayene sırasında , uzaktan harf gösterme aşaması da olmadı , tabi doktor gerek görmemiştir. Ama hep öyle sanırdım , uzaktan harf gösteriliyor filan diye. Sadece Makine ile ölçüm yapıldı ve reçete verildi. Çok bir açıklama yapmadığı için doktor bey , kendi sorularıma yanıt aramaya koyuldum.

Lazer ameliyatlar hakkında çok şey duydum , birçok arkdaşım yaptırdı hatta ama kendimi o noktada göremiyorum maalesef.

Gözlükle devam ederek , en azından ilerlemesinin durmasını sağlamak istiyorum.
Kullanıcı avatarı
SherlockHolmes

Mesaj drk » 25 Ağu 2010, 22:36

Lazer çok tartışılan bir sistem zaten ilk aşamada pek doğru olmaz bence. Uzaktan harf okutmamasına şaşırdım, çok klasik bir uygulamadır mutlaka yapılır bilgisayarı teyit etmek için. Bence bir doktora daha görünün o zaman 0,25 gibi yanlış verilen küçük dereceler gününüzü kabusa çevirebilir. Birde astigmat bazı kişilerde baş dönmesi yapabilir, doktorun bunları denemiş olması gerekiyordu.
Kullanıcı avatarı
drk

Mesaj SherlockHolmes » 25 Ağu 2010, 22:50

Bursa'da Bahar göz hastanesinde muayene olmuştum , özel bir hastane olmasına rağmen bu tür bir uygulamayla karşılaşmış olmam , şaşkınlık derecemi bir kademe daha ilerletti zaten. Başka bir doktora görünmeyi de düşünüyorum , bakalım teyit ettirebilecek miyim?
Kullanıcı avatarı
SherlockHolmes

Mesaj herofb » 26 Ağu 2010, 00:44

Nasıl bir forum burası yaa ne sorsan anında cevap, neredeyse hükümet olsak memleketi kurtarıcaz :)
Kullanıcı avatarı
herofb

Sonraki

Dön TSF Sohbet - Off Topic Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 19 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners