İstanbul'da oturuyorum, 37 yaşındayım ve denizciyim. 90'lı yıllarda birkaç sene Dökme Yük gemilerinde Uzakyol vardiya zabiti olarak çalıştıktan sonra denizi bıraktım. yaklaşık 9 yıldır denizcilikle ilgili bir firmada ofiste çalışıyorum.
Saat merakım ufak yaşlarımdan itibaren başladı. İlk merakım 6 yaşında sünnet olduğumda o dönem yurt dışında bulunan uzak akrabalarımdan gelen hediye saatlerdi. Hatırlıyorum kaliteli sayılacak 3 adet hediye saati koluma takıp fotoğraf çektirmiştim.
Gemide çalışırken saatlerle ilgili ilginç bir anım, Güney Afrika'dan aldığım isimsiz bir saatti. Amerika'ya seyir yapıyorduk ve değişen hava koşulları ve sıcaklıklarına göre köprüüstünde vardiya tutarken saatin kadranı yeşilden, sarıya, maviden siyaha, kahverengiden turuncuya renk değiştiriyordu. 97 yılında bir gemi seferinden ayrılırken washington free shop'tan aldığım swatch scuba "truck driver" modelini daha sonra arkadaşımın kore'den aldığı japon malı (şimdi çoğu sadece japon mov.) seiko 5 scuba 150 m. değiştirmiştim ve o saati yıllarca zevkle takmıştım.
Daha sonra karaya geçince yine evlenirken aldığım bir swatch scuba saati olan "high water line" daha çok saat alma merakım başladı. Çoğunlukla sık sık yeni seri çıkaran swatch'dan special serilerden (james bond, olimpiyat, istanbul kültür başkenti vb.) olmak üzere pek çok saat aldım. Çok sevdiğim scuba chrono olup aynı zamanda loomi özellikli olan "ocean trip" modeli, yine klasik sayılabilecek beyaz metal "moon face modeli var.
Hepsinden bahsetmeyeyim, zamanla takarak "bugün ne takıyorsunuz" bölümüne koyarım. Yaklaşık 27 - 28 adet saatim var. 2 tanesi otomatik bir tane kurmalı eski gilda marka, gerisi pilli analog veya dijital.
Bu saat hayatımın ilk bölümü,
Sonrasında ise intertnetin yaygın kullanımı ile bir gün tesadüf denk geldiğim donanım haber saat forumunda ilk olarak ytuna'nın yazdıkları ile başlayan daha derinlemesine saat merakım, diğer kullanıcıların yazdıkları ile merakım mekanik saatlere daha çok kaymaya başladı ve yazdıklarından daha önce bilmediğim pek çok marka ve mekanizmalar hakkında bilgi edindim. Daha sonra keşfettiğim bu saat forumunda da insanların sıcak paylaşımını gördüm ve vitrinlerde bile zor gördüğüm saatleri insanların kollarında görmek ilginç bir paylaşım oldu.
hamilton, omega, maurice lacroix, longines, zenith, jaeger, breitling, orient, citizen, seikoların scuba modelleri, yine rolex milagauss ve sea dweller, power reserve göstergeli tissot le locle ve başka şimdi adını sayamadığım pek çok marka ve model var. Tabii henüz hiçbirini alabilmiş değilim. Bazen bu kadar pilli saat alacağıma bir Hamilton veya Omega alsaymışım diyorum. Ama bunlar da benim için bir dönem oldu. Hepsinin ayrı hatırası var. Ancak artık ömrüm oldukça, açacağım yeni sayfada yukarıda saydığım saatlerden almaya çalışacağım.
Netbook'un şarjı bitiyor, hayırlı iftarlar diliyorum.
sevgi ve saygılarımla
bu da ben ve bebeğim.