TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Vintage Nacar Restorasyon Projesi

Antika Saatler ve Cep Saatleri Üzerine Paylaşımlar

Vintage Nacar Restorasyon Projesi

Mesaj bulenty » 03 Nis 2012, 19:18

Bu gün elime bir Nacar geçti.Sağolsun,Adil arkadaşım ve Selahattin Usta,,

Daha önce yaptığım Omega nın ilk halinin fotolarını çekmemek büyük ihmal idi.Bunu burda gidermek istedim.Bu fotoları muhafaza edip en sonunda da topik açabilirdim ama ben gelişmeleri de(eğer olursa)paylaşmak taraftarıyım.

Şimdi sizlerle paylaşacağım Nacar marka saat üzerine çalışacağım.Muhtemel 1940 lı yıllara ait,AS 1130 17 taşlı makinası mevcut ve gayet temiz durumda.

Ne hale dönecek bilemiyorum.Bu topic bulunsun,gelişme olduğunda paylaşırım.Hiç bir taahhütte bulunmuyorum.
Benim nacizane fikrim; vintage saatleri olduğu gibi muhafaza etmekten ziyade,eğer imkan var ise mümkün olan ölçüde aslına sadık kalarak yenilemek.

Resim

Uploaded with ImageShack.us

Resim

Resim

Resim

Hobisi olan insan,zararsızdır ve hatta iyi,güzel insandır
Kullanıcı avatarı
bulenty

Re: Vintage Nacar

Mesaj Drago » 03 Nis 2012, 19:33

Bülent bey, bu saatin o kadar eski olmadığını düşünüyorum...zira ben 9-10 yaşlarında iken çok popülerdi bunlar ...yani en fazla 60'lı yıllardandır diye düşünüyorum...Bayılırdım bunlara...hatta kadranlarını siyaha ,kırmızıya boyatıp kullanmıştık..
Kullanıcı avatarı
Drago

Mesaj bulenty » 03 Nis 2012, 20:16

Drago yazdı:Bülent bey, bu saatin o kadar eski olmadığını düşünüyorum...zira ben 9-10 yaşlarında iken çok popülerdi bunlar ...yani en fazla 60'lı yıllardandır diye düşünüyorum...Bayılırdım bunlara...hatta kadranlarını siyaha ,kırmızıya boyatıp kullanmıştık..

Haklısınız sanırım.Ben saatin tipine bakarak tahminde bulundum.Sadece basit gözlem ve incelemelerimle 60 öncesi olduğunu düşündüm.
Siz de iyi bilirsiniz ki, evvelden moda akımları çok güçlü idi,örnekse eğer yakışan yakışmayan herkes bir dönem ispanyol paça giymiştir.Yine hoşuna gitsin gitmesin aynı dönemde çok büyük ve uzun erkek gömlek yakaları giyilirdi vs vs
Benim intibam,40-60 arası saatler de sub second moda iken 60 sonrasında ki saatlerde orta hat saniye hakim duruma gelmiştir.Yine akrep-yelkovan 60 öncesi sivri iken,60 sonrası künt hale gelmiştir.Tabi bunlar sadece basit benim saptamalarım.

Aşağıdaki link çok hoşuma gitti.

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db. ... wk&AS_1130

Tekrar araştırdım,10 yıl geriye gitmişim.50 li yıllar.Bizim ebeveynlerimiz malını uzun süre kullanan,kıymetini bilen insanlardı;böyle bizim gibi hatta daha gençler gibi değillerdi,yani tüketim den ziyade tasarruf toplumu idiler.Çünkü özellikle 2. Harb-i Umumi yıllarında karne ile ekmek almış,yokluğu,bazıları yoksulluğu doyasıya yaşamışlardır.
Kullanıcı avatarı
bulenty

Mesaj bulenty » 04 Nis 2012, 00:58

Arkadaşlar,araştırmalarımda yapılmışlarını buldum ve çok iyi rakamlara ,biri $65 diğeri 79 euro,ayrıca kadran bulmak neredeyse imkansız..

Doğaldır çünkü kadran fiatına saatin kendisi satılıyor.Hem de biri İst/Kadıköy den,diğeri İzmir'den,İzmir'deki saati çok güzel revize etmiş ama birtek Avusturya ve İsviçre ebay da satış ilanı görünüyor.Hele ikinci foto,,çok başarılı bir çalışma,,,alınabilinir (İzmir)

Bu yüzden orjinalite çalışması bitmiştir.Ama saati kötü emellerime alet edebilirim. :)

Resim

Resim

Kullanıcı avatarı
bulenty

Mesaj Drago » 04 Nis 2012, 07:04

Gerçekten ikiside çok güzel..
Kullanıcı avatarı
Drago

Mesaj bulenty » 06 Nis 2012, 00:00

Vazgeçmedim ,,,devam.

Markası değişecek ,,,olsun

Resim

Resim

Kullanıcı avatarı
bulenty

Mesaj bulenty » 06 Nis 2012, 02:47

Bazı şeylere karar verdim.

Bezeli altın kaplatacam.Kasayı iyice sıyırıp,temizleyip gümüş kaplatacam.Akrep ,yelkovan ve subsecond da altın kaplanacak.
Bulabilirsem safir veya kristal cam bulacam.

Şimdilik bu kadar

Resim

Kullanıcı avatarı
bulenty

Mesaj razz » 06 Nis 2012, 10:21

bulenty: Bahsi geçen Nacar'ın farklı ( ve kuvvetle muhtemel çok daha iyi ) örneklerinden yüzlercesini bulmak mümkün.. Naçizane tavsiyem; Eğer bir proje niyetiniz varsa mevcut parçaları kullanmak yerine -Armida kadranda olduğu gibi- uyumlu ve NOS parçaları biraraya getirerek bir saat toplamanız.. Zira ne kasa ne de bezel üzerlerindeki kaplamanın soyulup, ezik/çizik gibi düzgün kaplama yapmaya mani kusurlarını bertaraf etme işlemini başarıyla atlatamayacak ve kaplama sonrası fabrika hatları yuvarlanmış/kaybolmuş/bozulmuş ürünler olarak kalacaklardır.. Ha keza kollar da aynı şekilde restorasyon sonrası yine iyi durumda olmayacaktır.. Kolların montajı esnasında yeni kaplama üzerinde daha da belli olacak sökme/takma izleri de cabası..

Son olarak , bahsi geçen saat ve dengi modellerde mika cam kasaya bir nevi deforme edilerek oturtulur.. Ahtapot tabir edilen aletle cam kenarlarından sıkıştırılarak daraltılır ve kasa üzerinde kendisine ayırılan boşluğa denk geldiğinde serbest bırakılır.. Esnekliği sayesinde kasada yer alan oluk benzeri boşluğa baskı yaparak yerinde sabitlenir.. Takmak istediğiniz safir/mineral camlar için bırakılan boşluklar conta vs. parçalar ile desteklendiğinden mika camlara nazaran daha farklı olur.. Ha keza camların kendisi de öyle.. Haliyle montaj sonrası biraz yukarıda kalması ve yandan bakıldığında buzlu camı andıran ve aslında kasaya gömük durması gereken kısmın görünmesi kuvvetle muhtemeldir ( mika'dan safir'e dönüştürülmüş Rolex'leri ele veren en belirgin durum ).. Haliyle yine tavsiyem NOS bir mika cam edinmeniz yönündedir..

Harcanan emek ( ve tabii ki para ) sonrası hayal kırıklığı özellikle Vintage tabir edilen ürünlerde başa gelme olasılığı ziyadesiyle yüksek bir senaryodur.. Tabii bir önemli nokta daha var; Sonucun hayal kırıklığı olarak nitelendirilmesi de ürün sahibinin hassasiyeti ile doğru orantılıdır..
" The difference between men and boyZ is the price of their toyZ "
Kullanıcı avatarı
razz

Sonraki

Dön TSF Antika Saatler & Cep Saatleri - Vintage & Pocket Watches

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 19 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners