Archimed yazdı:vmetin yazdı:asymptote yazdı:PP' nin mottosu da güme gidiyor bu durumda..
Sen hiç Türkiye'de dedem babadan patek kaldığını gördün mü varsa yoksa arlon, hislon, Behçet Nacar
Cumhuriyet'in ilk yılları ile 1960'lı yıllar arasında yetişkin olan ve belirli bir mali güce kavuşmuş olan kişilerin çocukları, torunları veya hala hayatta olanlarıyla konuşulduğunda; sadece çok az sayıda kişinin kaliteli saat, resim, sanat eseri gibi şeylere yatırım yaptığı anlaşılıyor. Bu kişiler de muhtemelen bir şekilde saray mensubu olan kişilerin alt soyu veya Cumhuriyet'in ilk yıllarında devlet eliyle yurt dışında eğitim görmüş kişiler. Onun dışında bir şekilde ticaret, üretim yapıp belirli mali güce kavuşmuş kişiler paralarını arsa ve kira geliri amacıyla gayrimenkule yatırmışlar. 1950'li yıllarda Marshall yardımı sonrası Amerikan araçları ülkemizde neredeyse patlama yaparken 1950'li yıllardan kalma Alman arabaları çok az sayıda. Kaba bir benzetme yaparsak; günümüzde pek çok kişi eline geçen ilk parayla Passat alıyor ve Passat'ı Mercedes muadili bir araç olarak değerlendiriyor. Sanıyorum aynı mentalite geçmişte de vardı; o zamanlardan kalma Chevrolette, Buick, Desoto gibi araçlar aslında VW, Opel kalitesinde olmasına rağmen zamanında overrated durumdalarmış. Belki Cadillac kalite olarak Audi seviyesinde olabilir.
Lafı uzattım; toparlayayım: O yüzdendir ki bugün günümüzde Türkiye'de vintage durumunda Rolex, PP, AP, VC gibi saatler pek bulunmaz. Az sayıda Omega, Longines, Tissot'un yanı sıra çok sayıda Hislon, Arlon, Nacar, vs var. Diğer taraftan zamanında dedelerinin topladığı arsa veya gayrimenkul yatırımları sayesinde çalışmayan, katma değer sağlamayan, ama ciddi bir kira geliri sahibi insan kitlesi var. Gazetelerin cemiyet haberlerinde yer alan, lüks tüketim ürünlerinin lansmanlarında boy gösteren kişilerden sanatçı/sporcu olmayan, mafyatik bağlantıları bulunmayan, adı sanı bilinen bir firma sahibi olmayan kişiler de işte dediğim grupta yer alıyorlar.
Dön TSF Antika Saatler & Cep Saatleri - Vintage & Pocket Watches
Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 6 misafir
|