Başlık biraz "Cüneyt Arkın" tribine girilmiş imajı veriyor

Biraz da zorlama bir bağlantı kurma çabası ile Kürşad'ın 40 eri ile sarayını bastığı ülke için yapılmış bir saat paylaşımı yapmaya çalışmamdan hareketle böyle bir başlık kullanmayı tercih ettim. (Mevzuyu tam bağlayamadık ama artık idare edin...)
Hem de biraz tebessüm etmenizi istedim...

Uzun zamandır konulara yazdığım mesajlar haricinde paylaşımda bulunmuyordum.
Graywolfeyes yazdı: Küçük bir katkı da benden olsun: .............. ........... ..........................................Mrbarsmrbars yazdı:graywolfeyes beni bazen korkutuyorsun.![]()
![]()
bende biraz soluklanmayı düşünüyordum zaten.
Mrbars'ın korkularının seyrelmesini beklerken soluklandıktan sonra,

Trenton'unda yoğun psikolojik baskılarını göğüslemek için

(Ferhat/trenton, şaka bir yana

Ve ayrıca forumun bu bölümünü de biraz canlandırmak adına böyle bir saat incelemesi yapmayı düşündüm.

Sevgili Analyzer'in Omega 38.5 paylaşımında bahsettiği gibi bir bombayı da

Umarım herkesin ilgisine hitap eder ve keyif alarak okuyacağınız bir paylaşım olur.
Saatimiz, 1840 ile 1890 yılları aralığında Çin pazarı için üretilmiş gümüş kasalı, parça ve platinlerine yoğun yaldızlama/gilded uygulanmış, merkez saniyeli/centre second, yan ağız maşalı, anahtar kurmalı ve her şeyi ile orjinal bir cep saati. Daha önceki mesajlarımdan birinde bu tip saatlerden kısaca bahsetmiştim sanırım.
Zat-ı şahaneleri benim en sevdiğim saatlerimden biridir.

Resimlerle birlikte elimden geldiğince parçalar ve saatin karakteristik özellikleri ile ilgili bilgileri de sizlerle paylaşmaya gayret edeceğim.
1-) Bu fotoğrafta saatin amiyâne tabirle sıfıra indirilmiş genel halini bütün ana parçalar sökülmüş şekilde görüyoruz.
Zemberek tulumbasının içindeki yay ile balans tekerleğini baskısından çıkarmadım. Hem saati yeniden toplama umudumu canlı tutmak hem de olası bir aksilikte Trenton'un tamirciler tarafından fazla hırpalanmasını engellemek için.

2-) Saatin ana platini/taşıyıcı ana gövde.

3-)Maşa, maşa tekerleği,ana güç dişlisi, diğer hareket çarkları ve kapama başlıkları bir arada. En küçük olan iki dişli tekerlek ise anahtarlı ayar kolunun akrep yelkovana hükmetmesini sağlayan kadran altı güç aktarım tekerlekleri.

4-) Balans, zemberek tulumbası ve tulumbanın kadran altındaki kaçış durdurucu çarkı ve sıkması.

5-)Kasa, kubbeli cam, akrep-yelkovan, merkez saniye kolu ve bunların üzerine takıldığı kadran altı tekerlekleri.

6-)Kadran ve kasanın cam yüzlü olan arka iç toz kapağı

Evet arkadaşlar elimizdeki malzemeler bunlar. Söküm ayrıntılarını görmediniz ama kısmetse saati toplarken "Nasıl Yapılır?" belgeseli gibi fotoğraflı bir anlatım paylaşacağım sizlerle. Belgesel mevzuu biraz abartılı oldu sanırım

Haliyle hem toplamak hem de sizler için iyi fotoğraflar çekmeye çalışmak bir hayli zaman alıyor.
Sabrınız için şimdiden teşekkürler.
Maceranın devamında birlikte olabilmek umuduyla...
Şimdilik hoşçakalın.