TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

1980'lerden Nacar Hakkında Bilgi Talebi

Antika Saatler ve Cep Saatleri Üzerine Paylaşımlar

1980'lerden Nacar Hakkında Bilgi Talebi

Mesaj drk » 19 Kas 2010, 15:47

Merhabalar. Aşağıdaki saat hakkında bilgisi olanlardan yardım istiyorum. Kadranda yazanlar Nacar, 17 Rubis, Incabloc, Swiss Made. Camı safir kristal değil. Arka kapakta herhangi bir yazı yok. Bilezik tokasında da 18 ve MKA yazıyor. Bildiklerim bunlarla sınırlı, saatin sahibi günümüz değerini de merak ediyor. Yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkür ederim.

Resim

Resim

Resim

Resim
Kullanıcı avatarı
drk

Re: 1980'lerden Nacar Hakkında Bilgi Talebi

Mesaj ototorlak » 21 Kas 2010, 12:18

Tarih olarak bu saat 1980 lere ait olmayabilir.Çünkü 1980 ler piyasada artık elektronik saatlerin ,dijital göstergeli Stempo gibi saatlerin yayılmaya başladığı tarihtir.

Bu saat bir tahminde bulunmak gerekirse 1960 ların sonu ya da 1970 lerin başlarında yapılmış bir bayan saatidir.O yıllarda revaçta olan bayan saatleri şimdiki atnalı gibi bayan saatlerine inat mümkün olduğunca kibar,küçük,gösterişli ve zarif saatlerdir.

Resimdeki Nacar da aşağıya eklediğim 1960 ve 70 lerde çok popüler ,pahalı ve gözde bir bayan saati olan Movado'nun taklidi demeyelim ama alıntısı olarak ve bir miktar daha cafcaflı bilezikle süslenerek piyasaya sürülmüş bir modelidir diyebiliriz.

Saatin genel yapısına,iç çerçevesine,kadranına,akrep ve yelkovanına dikkatli bakarsanız siz de benzerlikleri görürsünüz.

Saat hakkında daha detaylı yorum yapabilmek için yakından görmek gerekir aslında ama olasılıklar üzerinden de bir şeyler söyleyeyim.Bilezikte yazan "18" ibaresi bileziğin 18 ayar altından yapılmış olabileceğine işaret eder.Ama rengi beyaz ,altın rengi değil derseniz bu bilezik beyaz altındır diyebiliriz.Ama tekrar ediyorum,mutlaka yakından görmek ve bileziğini de bir kuyumcuya göstermek gerekir.Bu bilezik gümüş de olabilir veya altına benzetilmiş diğer bir metal de olabilir.Hatta kaplama dahi olabilir çünkü.

MKA yazısı da çeşitli anlamlara çekilebilir.Yapanın bir rumuzu da olabilir.Altın kaplamanın belirtisi de olabilir.O yüzden kesin bir şey söyleyebilmek zor.

Değeri için de bir şey diyemem.Mekanizma olarak bu saatte o yıllarda yaygın olarak kullanılan İsviçre bayan mekanizmalarından birisi kullanılmış olabilir.17 taşlı ve kırılmaz direkli olduğu üzerinde yazılmış zaten.Şayet çalışıyorsa -ki muhtemelen çalışıyordur- daha iyi.Ancak değer olarak sadece saati için söylüyorum,çok değerli bir saat değil.Şayet tahmin ettiğim gibi bileziği beyaz altın ise o zaman bu bileziğin ağırlığı X günlük 18 ayar hurda altın alış bedeli kadar da size değer çıkarır.O da bir şey tutmaz.

Bu saatin en büyük değeri manevi değeridir.Güzel günlerinizde sevdiklerinize kurup çalıştırıp verin.Takıp kullansınlar.Ancak işi bitince yine kasadaki yerini alsın.Bunlar her ne kadar kırılmaz direkli (incabloc) olsalar da darbe,düşme ve suyu hiç sevmez,küsüverirler.

Bence muhafaza edin.Güle güle kullanın.

Resim
Kullanıcı avatarı
ototorlak

Mesaj drk » 21 Kas 2010, 12:53

Sayın ototorlak, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Saatin hediye edildiği yıl 80lerin ortası olduğu için üretim tarihi de yakındır diye düşünmüştüm ama 70lere ait olması daha mantıklı geldi. Saat alındığından beri hiç kullanılmamış, bakım da yapılmamış ama gayet sağlıklı çalışıyor. Sadece camında bir çizik var, o da silinebilir. Sanırım o yıllarda Movado ilerlemiş, diğerleri takip etmiş. Ben de saatin beyaz altın olduğunu tahmin ediyorum.
Kullanıcı avatarı
drk

Mesaj ototorlak » 21 Kas 2010, 18:22

Ben de altın olabileceğini düşünüyorum.Bu tip saatler 1970-80 lerde saatçilerde de bulunmakla birlikte asıl satış yerleri kuyumculardı.Daha ziyade düğün alışverişi için gelen ailelere "yüz görümlüğü" olarak alınması tavsiye edilirdi.Şimdilerde de bazı kuyumcularda bu tip şatafatlı saatler var.Çünkü bu saatler bilezikten ucuz normal bir saatten pahalı malzemelerdir.

Camındaki çizik hiç önemli değil.Şayet çalışıyor ve kondüsyonu iyiyse saatçiye de götürmenize gerek yok.Kondüsyonu iyi derken bu tip saatlerde günde beş dakika ve hatta on dakikaya kadar olan ileri ve geri gitmeleri normal kabul etmek gerekir.Üzerindeki makinenin küçüklüğüne göre bu değerler normaldir.Ben bunu ayarlarım diyene de inanmayın.
Kullanıcı avatarı
ototorlak

Mesaj drk » 21 Kas 2010, 21:47

Saatin sahibiyle konuştum şimdi. Kendisi de aynen bahsettiğiniz şekilde saatin ona gelen hediyeler arasında olduğunu söyledi :) Zaten amacı satmak değil hakkında bilgi sahibi olmak. Artık saklama sırası sonraki nesile geçecek herhalde. Tekrardan teşekkürler.
Kullanıcı avatarı
drk

Mesaj bengisaat » 30 Kas 2010, 20:04

Resimdeki saat beyaz altın, genellikle st makina kullanılıyor kapalıçarşıda iken sık sık tamir ettiğim bir saat modeli Piyasada epey var.
Parçasıda bol miktarda bulunuyor.
Camındaki çiziği parlatılması mümkün

Nacarın ve Hislonun ve yanılmıyorsam Cortebert v.s. bir kaç markanın ürettirdiği modellerdir.

Piyasa değeri Makinası sökük olmamalı ve çalışır durumda olması koşulu ile ağırlığınca hurda altın fiyatıdır.
Komple çalışır vaziyette Makinasını (Kadran hariç) ortalama 100 (Çıkma)-200(Yeni) TL civarı bulabilirsiniz.

Edit:
Ototorlak; Suya dayanma konusunda size katılsamda suyun verdiği zarar ve darbeye dayanıklılık konusunda yanılıyorsunuz, makinası oldukça kaliteli ve uzun ömürlüdür,darbeye oldukça dayanıklı bir makinadır,şiddetli bir darbe esnasında kurma-ayar kolu kırılabilmektedir,suya girdiğinde oksidite oranı düşüktür zamanında bakım yapılırsa kesinlikle çalışır.Eriyen çark olursada parçası bol olan bir saattir
Saatin +- 5-10 dakika sapma yapması mümkün değil sanırım siz iyi bir saatçiye rastlayamamışsınız.
Bu saatleri en az 100 den fazla tamir etmişimdir ve hemen hepsinde 15 - 30 saniye aralığında ayar verimliliğini kolayca aldım.
Önemli olan iyi bir bakım yapılması yağının ve yıkama temizleme maddesinin kaliteli olması ve özellikle makina ile yıkanması durumunda ayar konusunda hiç bir sıkıntı yaşanmaz.
İstisnai durumlarda pandülünün çelik efsafını kaybetmesi nedeni ile ayar sapması görülsede bu tüm mekanik saatler için geçerli bir durum.

Saygılar...
facebook.com/saatatolyesi/
Kullanıcı avatarı
bengisaat

Mesaj drk » 30 Kas 2010, 20:35

Teşekkürler Cengiz Bey.
Kullanıcı avatarı
drk

Dön TSF Antika Saatler & Cep Saatleri - Vintage & Pocket Watches

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 39 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners