trenton » 19 May 2011, 06:05
waltham ve elgin saat şirketleri 1950'lerin sonunda kapanmıştır. yani artık üretim yapmıyorlar.
saatleri yapıldıkları dönemlere göre değerlendirmek daha doğru olur yani 1902 yılında yapılmış bir waltham ile 1970' lerde yapılmış bir omega'yı; kullanılan teknolojiyi ve arada geçen sürede saat endüstrisindeki gelişmeleri düşünerek karşılaştırmak veya daha doğrusu karşılaştırmamak lazım:) çok anlamam ama söylediğimde bir yanlışlık olacağını da düşünmüyorum.
amerikan saatleri hariç saydığınız diğer avrupa yapımı saatler bu çoğrafyada gerek osmanlı gerekse cumhuriyet sonrasında pek çok satış yapmış ve tanınmış markalardır. yani itibarı daha yüksektir. ama bana göre aynı dönemde yapılmış bir amerikan saatiyle bir avrupa yapımı saat arasında makine olarak teknoloji olarak bir fark yoktur. hatta çok ender üretimleri vardır mesela kronometreli saatler gibi... dış görünüş hatta içi dahil gayet süslü ve albenisi olan saatlerdir. ve diğer markalara göre daha az tanınmış olduklarından ülkemizde uygun fiyatlara antika bir saate sahip olabilirsiniz ama şöyle bir durumda var ki eski saatlerin bakımı masraflıdır zamanı doğru göstermesinde ufak sorunlarda olabilir.
bir cep saati alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini sormuşsunuz. ben alırken önce makinesine dikkat ederim -kurcalanmış bir makine kendini üzerindeki çiziklerden belli eder- taş sayısı önemlidir makinelerde makinenin ömrünü uzatır mesela aşınmayı daha aza indirir taşlar, sonra kadranına bakarım antika saat denince en önemli şeylerden biridir kadranın temiz olması veya en azından atıkların olmaması, akrep ve yelkovanda önemlidir değiştirilmiş ve üretildiği döneme uymayan parçalar saatin görünüşünü bozar, ve son olarak kasası eğer ki bir amerikan saati ise ki altın kaplama kasayı çok kullanmıştır amerikan şirketleri kaplamanın aşınmamış olmasına dikkat et, ama benim için önem sırasında en son bu gelir deformasyonlar olmadığı sürece kaplama aşınmış veya aşınmamış pek sorun değildir benim için:) bakımı yapılmış ve çalışan bir saat her zaman daha değerlidir. alacağın saat bozuk olmadığı yedek parça gerekeceğini düşünmüyorum. ama bozuk olsa dahi yedek parça konusunda sıkıntı çekmezsin ve bakım kesinlikle saatin orjinalliğini bozmadığı gibi ömrünüde uzatır... fiyat konusunda yardımcı olmak isterdim ama öncelikle almak istediğin markayı belirlemen gerekli:)
bir de ebay' den özellikle amerikan saatleri için söylüyorum burda verceğin fiyatın yarısına çok güzel cep saatleri bulabilirsin
ama benim tavsiyem amerikan veya ingiliz yapımı saatler yönünde olacak size:)
İrkilmez Ata çocuğu irkilmez:
Zapt edilmez, Atam, zapt edilmez
Biz varken senin hisarının burçları:
Bakışlarımız kılıç uçları,
Bekliyoruz devrimini biz.
Çökmeyeceğiz diz...