asymptote yazdı:Yanlış saymışsınız, 70 olmaması lazım. Eta 2824 150 ile 200 arasında parçaya sahip bildiğim kadarıyla, 7750 doğal olarak daha fazladır.
asymptote yazdı:
asymptote yazdı:O katalog üreticinin katoloğu, ondan daha detaylı verecek kimse yoktur herhalde![]()
Bazı noktaları atlıyorsun Plissken, aslında düşünüp araştırarak kendin ulaşabileceğin bilgiler bunlar.. Örneğin aşağıdaki Rolex mekanizması tüm parçalarına ayrılmış, sayarsan eğer dediğin gibi 70 civarında parça görünüyor.. (2xF11)
asymptote yazdı:
Ancak burada örneğin taşlar yataklarından ayrılmamış, benzer şekilde pinyonlar da çarklardan ayrılmamış. oscillating weight vidaları sökülüp rotor tamamen bileşenlerine ayrılmamış, balans tek parça montaj halinde duruyor vs..
asymptote yazdı:Teknik konulara ilgili olman güzel bir şey, mekanik saat sevgisinin temeli burada zaten. Forumda belki çok derli toplu değil bilgiler haklısın ancak öyle çok yüzeysel de değil işlenen konular. Chronometre konusu ve Mekanik Saat Nasıl Çalışır konuları bence gayet açıklayıcı, anlaşılır ve detaylı. Bunlardan daha fazlasını ancak saat okulunda bulabilirsin.. Ayrıca bu tür konulara ilgiliysen ve ingilizcen varsa TimeZone ve Chronometrie gibi siteleri mutlaka karıştır, orada bir saat mekanizmasını tamamen söküp, irdeleyip ayrıntılı kişisel inceleme yazıları yazan ustalar var. Bir kaç tane örnek:
http://www.chronometrie.com/rolex3135/rolex3135.html
http://people.timezone.com/msandler/Articles/ZbindenRolex/Rolex1.html
http://www.chronometrie.com/eta2892/eta2892.html
Triton yazdı:Hiçbir konuyu hazır bir ilaç tableti gibi değerlendirerek baş ağrım geçsin diyemezsiniz. Biraz emek sarf etmek gerekiyor.
Eğer böyle olsaydı eğitim için yıllarca zaman geçirmek gerekmezdi.
Yani demek istenen her işte belli çözümlemeleri anlamak için bir usta gibi temel eğitimi almak lazım. İşte TSF bu konuda çok faydalı ve nazik bir yol gösterici. Zaten demonte edilmiş bir kalibreye bakınca aşağı yukarı ne kadar parça olduğu anlaşılıyor. Ancak her parçanın ne işe yaradığını bilmek ve bir bakışta bunu formül gibi çözümlemek lazım. Yoksa sayısının ne olduğu bence fazla önemli değil. Doğal olarak, saatin tasarımı, komplike fonksiyonlar ve temel kalibreye eklenmiş özellikler işe karışınca parça sayısı artıyor. Ayrıca bunların hangi malzemelerden yapıldığı, bu malzemelerin birbirine karşı artı ve eksileri vb., iş derin kuyu haline gelmeye başlıyor.
Örneğin burada amatörce mekanizma söküp takıp bakım yapmaya çalışırken, yıllarını bu işe hakkıyla vermiş bir saat ustası doğal olarak dudak bükebilir.
Ancak böyle forumların en büyük üstünlüğü eğer doğru şekilde kullanırsanız sizi belli bir seviyeye rahatlıkla ulaştırabileceğidir. Siz çaba göstereceksiniz. Bunu el becerisi ve bazı teknikleri öğrenebileceğiniz kurslarla desteklerseniz rahatlıkla iyi bir saat ustası haline de gelebilirsiniz ki, yabancı sitelerde bu konudaki taleplere yapılan tavsiyelerden birisi de budur.
Neden mekanik saate bu kadar kıymet veriliyor sorusunun da, Quartz/mekanik kıyaslamalarının da cevabı burada.
Evet saat ustası gibi hatta daha fazla bilgi sahibi olmadan, teknik olarak iyi bir saat meraklısı olmak mümkün değil... Tabii işin kötü tarafı da bu kadar ayrıntıyı görüp anlayınca, örneğin bakım diye yapılan işler ve sıradan saatler sizi tatmin etmez oluyor...
Dön TSF Saat Mekanizmaları & Teknik Bilgiler - Movements & Technical Info
Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 65 misafir
|