Silikon yada silisyum balans pandüllerini SWATCH Group'un NIVAFLEX fabrikaları ürettiğinden Breguet ve Omega kullanmaktadır. Çünkü grup NIVAFLEX gibi, Breguet'e muvman üretmekte olan NOUVELE LEMANIA ve BLANCPAIN'a muvman üretmekte olan FREDERIQUE PIGUET'in de yatırımcıları.Bu sebeple de Breguet'de ve Omega hatta Blancpain 'da bile silisyum pandül var...
Bütün pandüller metal olanlar dahil havanın ısı şartlarından etkilenirler. Metaller, soğukta daralır ve hızlı adımlama yapıp saatin geri kalmasına sebep olurlarken, sıcakta da genleşir ve ileri gitmeye sebep olurlar. Burada mesele ne kadar avansa sebep olacaklarıdır. Silisyum pandülün güncel olan üretimleri de -20/+40 derecede çalışabilme yeteneği geliştirildi. Ya +40 yada +50 kesin emin değilim...ama güneş altında saati bıraktığınızda ne olacak ancak gelecekte görülecek bir sonuç. Silisyum balans ilk olarak "Freak" adlı modelde Ulysse Nardin tarafından 1997de kullanıldı ve ısı sorunları tabii ki o paraları verenler tarafından çokça şikayet edilmiştir.Çünkü müdavimlerin çoğu Arap yarım adasındandı. Bu sebeple de Nivaflex, üretimlerinde(Ludwig OEGSCHLIN formülünü Nivaflex de denemiştir)bir seri değişikliğe gitti..ve son endüstriyel haline herhalde 2010 da ulaşıldı.
İzokronizm açısından silsiyum pandüller çok kesin salınımların elde edildiği sarımlar ve Rolex, flat yada kesik pandül yerine silisyum pandüllerini de Breguet sarım olarak tur aşımlı biçimde ürettirmektedir.
Her ne kadar yüksek ısıdan etkilense de genel ısı değerlerinde çok sadık kalabilmektedir. Sorun şu ki, bu pandüllerin doğrusal esneklik eğrilerine cevap verecek balanslar bulmak zor. Şimdilerde balans çarkları mercek altında..daha da doğrusal eşdeğer verebilecek homojenlikte maden ya da karbonatlı maddelerden üretilmeye başlanabilirler. Günümüzde en homojen Glucydur-Beryl/copper karışımları kabul ediliyor ve kronometer hatta daha da hassas bir çok saat içerisinde Glucydur balans çarkları bulunmaktadır.