TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

PRX Plastik Parça Meselesi

Saat Mekanizmaları ve Teknik Bilgiler Konusunda Paylaşım Bölümü
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz, Saat Mekanizmaları Bölümünde Birçok Mekanizma Üreticisi Firmanın Model, Kalbre ve Makine Verilerine Detaylı Fotoğrafları ile Ulaşabilirsiniz. Ayrıca Saatlerde Kullanılan Teknolojileri Açıklayan Detaylı Bilgilendirme Konularını Okuyabilirsiniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: PRX Plastik Parça Meselesi

Mesaj Eterna » 24 Mar 2025, 00:35

Yapay zekanın fikrini alayım dedim

ChatGPT

Şunu dedin:
Powermatic 80 adlı saat mekanizmasının içinde plastik parçalar olduğu söyleniyor doğru mu

ChatGPT:
Evet, Powermatic 80 mekanizmasında bazı plastik parçalar kullanıldığı doğrudur. Özellikle, zaman ayarlama mekanizmasında (çıkış çarkı ve bazı ara dişlilerde) polimer bazlı malzemeler kullanıldığı bilinmektedir. Bu durum, bazı saat meraklıları arasında tartışma konusu olmuştur.

Plastik parçaların kullanılmasının nedenleri şunlardır:

Sürtünmeyi azaltarak yağlama ihtiyacını düşürmek (bu da servis aralıklarını uzatabilir).

Maliyetleri ve üretim sürecini optimize etmek (Swatch Group, Powermatic 80’i daha ulaşılabilir fiyatlı saatlerde kullanıyor).

Daha hafif ve sessiz çalışmasını sağlamak (metal dişlilere kıyasla).

Ancak, bu mekanizma ETA 2824-2 baz alınarak geliştirildiği ve güç rezervi 80 saate çıkarıldığı için, oldukça verimli ve dayanıklı kabul ediliyor. Plastik parçaların uzun vadeli dayanıklılığı hakkında bazı endişeler olsa da, genel olarak Powermatic 80 güvenilir bir mekanizma olarak biliniyor
Kullanıcı avatarı
Eterna

Mesaj Heesh » 24 Mar 2025, 10:25

Bende kahaki exp te var prx te kahaki makina olarak evet üstün çalışma hızı ve kurma hissiyatı çok daha iyi
Prx için genel piyasada sıkıntı henüz yok ama ben kendi prx im de ve bir abime aldığım prx crono da sorun yaşadım kendi prx imde 1 seneden fazla sürede kurma kolunu 40 defadan fazla çevirmeme rağmen saniye hareket etmiyordu hatta çok peter bir servis süreci yaşadım 4 ay sürdü tissot Türkiye servisi benim için bitmiştir. Prx chronoda ise kurma kolu sertleşme problemi yaşadık. Kendi saatinin makinası ve çelik kordunu sıfır ile değilşti. Diğerine bakım yapıldı şuan sorunsuz kullanıyoruz

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Kullanıcı avatarı
Heesh

Mesaj onno92 » 24 Mar 2025, 11:38

scarbo yazdı:7 senedir kullandığım powermatic 80 mekanizmali (23 taşlı olan cinsinden) referans; T0994073603700 saatim hiç bir problem çıkarmadı, +2 ile çalışıyor, bakım görmedi, hiç bir olumsuzlukla da karşılaşmadım.

25010PN30G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

redditi kurcaladım biraz şöyle bir bilgi buldum.

"Look for the number of jewels on the movement.

If it is 23 then it has the plastic escape wheel and pallet. If it’s 25 then it doesn’t.

The two jewel different are the 2 jewels on the pallet fork."

Yani powermatic 80 olup da jewel sayısı 23 ise eşapman sistemi platik, 25 ise eşapman sistemi metalik. Bu durumda sizin saat de plastik parçalı, ve 7 senedir sorunsuz çalışmış.
Kullanıcı avatarı
onno92

Mesaj scarbo » 24 Mar 2025, 11:56

onno92 yazdı:
scarbo yazdı:7 senedir kullandığım powermatic 80 mekanizmali (23 taşlı olan cinsinden) referans; T0994073603700 saatim hiç bir problem çıkarmadı, +2 ile çalışıyor, bakım görmedi, hiç bir olumsuzlukla da karşılaşmadım.

25010PN30G cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

redditi kurcaladım biraz şöyle bir bilgi buldum.

"Look for the number of jewels on the movement.

If it is 23 then it has the plastic escape wheel and pallet. If it’s 25 then it doesn’t.

The two jewel different are the 2 jewels on the pallet fork."

Yani powermatic 80 olup da jewel sayısı 23 ise eşapman sistemi platik, 25 ise eşapman sistemi metalik. Bu durumda sizin saat de plastik parçalı, ve 7 senedir sorunsuz çalışmış.
Evet o yüzden belirttim 23 diye [emoji4]

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Kullanıcı avatarı
scarbo

Mesaj mturann » 24 Mar 2025, 12:55

onno92 yazdı:Valla o videodaki bilgi seviyesi çok yalapşap geldi bana, o yüzden pek itimat edemedim oraya. Polimerler ile ilgili bilgi birikimimiz baya arttı, ben çok büyük bi sorun olacağını düşünmüyorum ama zaman gösterecek tabii.

mturann yazdı:10 yıldan bu yana powermatic 80 mekanizmalı bir saat kullanıyorum sorun yaşamadım
Normal sorunsuz çalışıyor

Siz hangi saati kullaniyordunuz?

Resim

PRC 200 kullanıyorum
200 Metre Su geçirmezlik
Deniz ve havuzda özellikle kullandığım saat
Kullanıcı avatarı
mturann

Mesaj Srpr » 25 Mar 2025, 14:35

Cevaplar için teşekkür ediyorum. İnce bilekli olduğum için lug to lug 45 mm den fazla saatler kötü duruyor. Tissot'da PRX 35 mm dışında alternatifim yok gibiydi. Le Locle çok beğeniyorum ama büyük saat. O nedenle Khaki tercih ettim. Bugün geldi saatim. Kasası gerçekten ağır ve çok tok bir hissiyatı var saatin. Düşünenlere tavsiye ederim pişman etmez gibi.
Powermatic 80 plastik parçalı versiyonlarında da sorun yaşamayan arkadaşlar var gördüğümüz kadarıyla ama otomatik saat merakında bence en önemlisi "içinize sinmesi". Sorun çıkarmayacak olsa bile içime sinmeyecekti. Çılgınlık yapıp bir tane de sarı kadran Tsuyosa alasım var, haylısı bakalım. :D
Kullanıcı avatarı
Srpr

Mesaj Derici » 28 Mar 2025, 23:12

Nasıl olsa bir süre kullandıktan sonra satmak isteyeceksin. Onun için plastik parçalara takmana gerek yok bence [emoji846]

21081111RG cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kullanıcı avatarı
Derici

Önceki

Dön TSF Saat Mekanizmaları & Teknik Bilgiler - Movements & Technical Info

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 18 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners