1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Eşapman Makale Çevirisi

MesajGönderilme zamanı: 31 Eki 2014, 09:57
kavkakafka
Merhaba,

Sizlerden bir ricam olucak.

Eşapman türleri ile ilgili bir makale çevirisi yapıyorum. İnternet üzerinden bir kaç saat sözlüğü buldum ama bu bana yetmedi ne yazıkki. Sizlerin de yardımını rica edicem.

* Escapement'ın eşapman olduğunu anladım fakat esacapemenet ile lever escapement arasındaki fark nedir? Lever escapement nedir?
* Eşapmanda pallet stones diye bir parçadan bahsediliyor, bunu da ne yazık ki anlamadım..
* Ayrıca impulse'ın saat terminolojisinde karşılığı nedir? Darbe diye geçiyore ama saatle alakasını çözemedim.

Bu konularda bana yardımcı olucak olan biri olursa çok sevinirim. Çok teşekkürler..

Re: Eşapman Makale Çevirisi

MesajGönderilme zamanı: 31 Eki 2014, 11:29
asymptote
Eşapman, saatlerde zamanı dilimlemeye yarayan mekanik düzeneklere verilen genel bir isimdir. Tonlarca çeşidi vardır. 18. yy'dan beri en sık ve en yaygın kullanılanı "lever escapement" dır. Buna kökeninden ötürü Swiss lever escapement dendiği de olur. "Manivela eşapman" şeklinde Türkçeleştirilebilir.
Pallet maşa olarak, pallet stones maşa taşları olarak çevrilebilir.
İmpulse itki şeklinde çevrilebilir.

Ayrıca makalede karşınıza çıkar diye yazıyorum:

hole jewel: delik taşı
cap jewel: kapak taşı
pivot jewel: direk taşı
wheel jewel: çark taşı
rolling pin jewel: arşak taşı
vs..

Re: Eşapman Makale Çevirisi

MesajGönderilme zamanı: 31 Eki 2014, 12:49
kavkakafka
asymptote yazdı:Eşapman, saatlerde zamanı dilimlemeye yarayan mekanik düzeneklere verilen genel bir isimdir. Tonlarca çeşidi vardır. 18. yy'dan beri en sık ve en yaygın kullanılanı "lever escapement" dır. Buna kökeninden ötürü Swiss lever escapement dendiği de olur. "Manivela eşapman" şeklinde Türkçeleştirilebilir.
Pallet maşa olarak, pallet stones maşa taşları olarak çevrilebilir.
İmpulse itki şeklinde çevrilebilir.

Ayrıca makalede karşınıza çıkar diye yazıyorum:

hole jewel: delik taşı
cap jewel: kapak taşı
pivot jewel: direk taşı
wheel jewel: çark taşı
rolling pin jewel: arşak taşı
vs..


Çok teşekkürler, yardımlarınız için. Europa star dergisinde ağustos/eylül sayısından bir makele bu. Dediğiniz gibi swiss lever escapement, constant escapement, isometric elliptical escapement, audemars piquet escapement, coaxial escapement, dual escapement, pivoted detenet escapement, high performance biaxial escapement ve ulysse nardin escapement hakkında ufak makalelerin olduğu toplamda iki sayfalık bir makale.
Fakat bu sektöre yeni girdiğim için zorlanıyorum biraz. Forumdaki yazıları okuyup ve işyerimizdeki ustalara sorup mantığı çözüp, çevirmeye çalışıyorum. Umarım başarabilirim :)

Escape wheel ve balance wheel'in tam türkçe karşlığı varmıdır peki?

Re: Eşapman Makale Çevirisi

MesajGönderilme zamanı: 16 Kas 2014, 00:50
Modern60
maşa sistemleir 19 .yy dan itibaren sadece iki ana birimde toplanır. 1)Ayrı parçalı maşalar,2) Birleşik maşalar. Bir de sizin dediğiniz gibi tetik maşaşı detent escapement vardır. 1)Ayrı parçalı maşalar 1) İngiliz lövyeli maşa, 2(Alman lövyeli maşa, 3) İsviçre lövyeli maşa olarak üç guptur. Lever yada lövye aslında maşanın ta kendisidir. Çekiç formundadır ve iki kolunda iki taşlı palet taşır. Karşısında ise, maşa çarkı yani Escapement wheel, roue d'ecchappement vardır. Basında genellikle doğru bilgi bulamasınız. Ancak SAAT DÜNYASI'nda bütün bu açıklamaları en hassas detaylarına kadar ve dikkatle yaptık. Size bu bilgiler neden lazım acaba?
Birleşik maşalar 14-15-16 hatta 17 .yy a kadar kullanılan Verge/Forge escapement dediğimiz taç maşa çarklı ve önceleri paletlerin yerinde ağırlık asılı olan sonrasında Huygens tarafından önce pandülle salınım yapan sonra ise HUYGENSin balanslı pandülü bulmasıyla günümüze kadar gelen sistemlerdir. Bu maşaları Folyo kategosrisinde toplarlar.
Ek bir maşadan bahsedeyim: Silindir maşası, bu da başka bir kategoride yani Sürtünme-dinlenme maşaları sınıfındadır(Frictional Rest)

Re: Eşapman Makale Çevirisi

MesajGönderilme zamanı: 16 Kas 2014, 01:03
Modern60
Impulse, amplitude şiddetinin maşa çarkı tarafından maşa ile balans ve pandülüne aktarılan atağa denir. Ve her impulse balansın diğer yöne doğru hareketini sağlar. Bu sırada pandül teli ya şıkışır yada gevşer ve her bir impulse da ya bir palet maşa çarkı tarafından yakalanır yada hareket döngüsü bitmiş balans geriye hareketine başlar. Bu adımlama 5 eşit hareketi kapsar. 1)iLK HAREKETTE BOŞ GİRİŞ PALETİ MAŞA ÇARKININ BAŞLANGIÇ DİŞİNE HAREKET EDER. 2) MAŞA ÇARKININ DİŞİYLE MAŞA KARŞILAŞIR BİRLİKTE DÖNMEYİ BAŞLATIR VE MAŞA KİLİTLENİR, Bu hareket sarkaç hareketinin atalet haline kadar devam eder ve balans çarkı SERBEST KALDIĞINDA 3) pandül tekrar eski haline hareket eder, 4) MAŞANIN çıkış paleti bu sefer maşa çarkının diğer bir koluyla karşılaşır ve tekrar kilitlenir, 5)balans ters yönde serbest kalır ve maşayı kurtarır...videolarını izlemeden anlamak biraz zor ...buradaki mekanik saat nasıl çalışır videolarına bakın.