Ben saatciligi bir bilim dali sekline getiren yegane özellik. Sonucta chronometre esaslarinda ki toleranslar +/- 5 sn ki bu %99,995'lik bir hassasiyete denk geliyor. Chronometer testleri saatlere ve saat firmalarina bir misyon yükledigi icin cok önemli.
Bir baslik acmistim
http://forum.saatforumu.com/viewtopic.php?f=12&t=1612&p=12490&hilit=seiko+cosc#p12490 ve bu baslik altinda Grand Seiko serisi ile Seikonun chronometer standartlarini yükselttigini ve devler ligine meydan okudugunu anlatmaya calismistim.
Söylenecek cok sey var dediginiz icin bazi farkli noktalar ile devam etmek istiyorum. Ülkemizde ne yazik ki halen konu ile ilgili ve bilgili insan sayisi cok az, hatta saatleri hobi olarak algilayan insanlarin bile konu ile ilgili en ufak bir bilgileri yok kimi zaman. Bir örnek ile aciklamak gerekirse....
Burada defalarca Rolex tartisilmistir. Bir cok insan daha Rolex'in ne oldugunu bilmeden; imajindan dolayi yerlere vurmus hatta bazi kendini bilmezler buraya hakaretler yazmislardir. Ancak bu insanlarin bilmedikleri sey, savunmakta olduklari diger otomatik saatlerinde öncüsünün Rolex oldugudur. 1923 John Harwood ilk basarili kendinden kurmali sistemi yaratmis ve 1930 yilinda Rolex bu sistemi kol saatlerine adapte ederek saatcilik tarihine yeni bir sayfa acmistir. Ayni Rolex, yine kaliteyi kol saatlerine chronometer ile tasimis ve kuruldugu günden bu güne neredeyse hic chronometresiz saat satmamistir. (yakin gecmise kadar COSC'siz sattiklari bazi modeller mevcut). Firmanin bu politikayi izlemesinin altinda yatan tek neden; ürettikleri saatlerin hassasiyetlerinin ne kadar yüksek oldugunun hali hazirda kanitlandigini müsterilerine göstermek ve diger saat üreticileri ile arasinda ki farki yaratmakti.
Sizinde yazdiginiz gibi chronometer, zamanin ne kadar hassas tutuldugunun ve tutulabileceginin bir göstergesi. Peki, biz daha ilgi alanlarimiza bile hassas yaklasamazken saatlerimizin zamani ne kadar hassas ölctügü konusunda ne yazip cizebiliriz? Okumadan, ögrenmeden, incelemeden, nerden geldigi belli olmayan kulaktan dolma bilgiler ile nereye kadar tartisabiliriz?
Tekrar dönelim Chronometrelere... Ortaya konulan sanat eseri niteliginde ki saatlerin adeta onaylayicisidir Chronometer özelligi. Mekanizmayi olusturan bütün elemanlarin dogru malzemeden secildiginin, dogru bir konstrüksyon olusturuldugunun, dogru ayarlandiginin ve dogru calistiginin belgesidir.
George Daniels
http://forum.saatforumu.com/viewtopic.php?f=49&t=1658&p=12854&hilit=omega+hemmung#p12854 saatcilik yasami boyunca mükemmeligi aradi. Sonucta Co-axial sistemini bularak, %99,99 üstünde hassasiyeti bulunan bir calisma prensibinde daha da ileri gidilebilecegini gösterdi. Daniels'in amaci parcalar arasinda ki sürtünmeleri en aza indirip hata oranini azaltmak ve sürtünmeden dolayi bozulan yagin daha uzun ömürlü ve daha efektif calismasini saglamakti. Düsünün zaten neredeyse hatasiz calisan bir sistemde ki hedef ne kadar büyük....
Bence Chronometre kavramini sadece saatlerin üzerinde yazan kücük bir ibare olarak degil, bilimsel anlamda bir yasam tarzi ve mükemmellige ulasma yolu olarak görmek lazim.
Cok yazdim galiba

TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...